Novi čelnik Imunološkog zavoda Mario Meštrović


Vlasnička struktura Imunološkog zavoda, Izvor: www.imz.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 7.02.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Novi čelnik Imunološkog zavoda Mario Meštrović

Jučer, 6. veljače, Mario Meštrović je na sjednici Vlade predložen za direktora Imunološkog zavoda (IMZ). Imenovanje formalno još treba potvrditi Nadzorni odbor IMZ-a  kojem je predsjednik prof. dr. sc. Mladen Belicza, što se očekuje idućeg utorka. Time završava trotjedno razdoblje u kojem je IMZ  bio bez vodstva, nakon što je  14. siječnja Visoki trgovački sud nezakonitim proglasio stečajni postupak koji je pokrenuo prethodni čelnik IMZ-a Davorin Gajnik.

Mario Meštrović (44) je pravnik, dosadašnji viši savjetnik u Odjela za restrukturiranje industrije u Ministarstvu gospodarstva gdje je radio na restrukturiranjima trgovačkih društava i predstečajnim nagodbama, a bio je i član savjetodavnog vijeća za predstečajne nagodbe. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak  se navodno odlučio da na čelo IMZ-a  imenuje svog zaposlenika jer se nitko drugi iz sektora zdravstva tog posla nije htio primiti.

Nakon što Meštrovićevo imenovanje potvrdi Nadzorni odbor IMZ-a, može krenuti restruktuiranje a odluke će donositi Uprava i Nadzorni odbor IMZ-a, sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom.  Novi direktor mora snimiti stvarno stanje financija i obveze tvrtke, te će se tada znati može li Imunološki zavod tražiti strateškog partnera kroz postupak predstečajne nagodbe ili bez njega. Strateški partner bi trebao  pomoći Imunološkom zavodu u vraćanju dozvola i licenci i obnovi poslovanja.


Podsjetimo, dosad je stiglo 5 ponuda za preuzimanje IMZ-a. Za strateško partnerstvo i ulaganje u Imunološki zavod zainteresirane su 4 farmaceutske kompanije u privatnom vlasništvu  a 1 ponuda je došla iz javnog sektora od Grada Zagreba.

  • Jadran-Galenski laboratorij (JGL) iz Rijeke, farmaceutska tvrtka u vlasništvu Ive Usmianija 
  • PharmaS iz Zagreba-Popovače, farmaceutska tvrtka u vlasništvu Luke Rajića koji strateško partnerstvo IMZ-u nudi u  suradnji s Nexus FGS (otvorenim investicijskim fondovima rizičnog kapitala s privatnom ponudom).
  • BioGnost iz Zagreba, proizvođač imunohematoloških i imunokromatografskih in vitro dijagnostičkih proizvoda u vlasništvu supružnika  Marchiotti-Ulip,
  • Grifols, multinacionalna farmaceutska i kemijska kompanija sa centralom u Španjolskoj,
  • Grad Zagreb, jedini ponuđač koji nema nikakve veze s farmaceutskom djelatnošću i koji ne raspolaže privatnim kapitalom već javnim sredstvima, novcem poreznih obveznika – koje nitko nije pitao žele li da se njihov novac troši nenamjenski. No, tvrdim poslovnim činjenicama usprkos, gradonačelnik Bandić izjavljuje:

 "Zagreb ima najkompletniju ponudu. Sve što je naš resorni ured za zdravlje napisao u pismu namjere, stojimo do zareza….Očuvanje tradicije i strateškog interesa, očuvanje svih radnih mjesta i nastavak proizvodnje sva 4 strateška proizvoda - krvnih derivata, seruma, bakterijskih seruma i antitoksina. Za sve jamčimo da nastavljamo s proizvodnjom… zato jer je to strateški interes ovoga grada " .

 

Dosadašnja vlasnička struktura IMZ-a

Izvor: http://www.imz.hr/investitori.php

Imunološki zavod d.d. je dioničko društvo čije dionice kotiraju na burzi.

Dioničari su:                                                           Udio

HZZO……………………………………………..100.310

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje/povjerenik za dionice Hrvatski fond za privatizaciju,

HZMO………………………………………….…...32.822

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje/povjerenik za dionice Hrvatski fond za privatizaciju,

HFP (Hrvatski fond za privatizaciju)..…………….32.099

MALI DIONIČARI………………………………......60.053

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.