Predsjednik RH kao pacijent: odbačene sumnje u sukob interesa


predsjednik Ivo Josipović

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.02.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Predsjednik RH kao pacijent: odbačene sumnje u sukob interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i formalno odbacilo sumnju da je predsjednik Josipović prekršio neku od odredbi ZSSI-a*) u slučaju operacije očnog kapka.

 

Premda operativni zahvat ima vrlo dobar estetski efekt (predsjedniku Josipoviću oko više nije poluzatvoreno), da ne spominjemo još važniji zdravstveni aspekt (vraćena širina vidnog polja), svemu tome usprkos, operacija Predsjednikovog očnog kapka je digla veliku prašinu.

U prvim danima siječnja operaciju je izveo renomirani njemački kirurg prof. Ninković – ali ne u privatnoj bolnici  - već u KBC-u Zagreb, najvećoj javnoj bolnici u Hrvatskoj. Jedni su to tumačili kao izraz nepovjerenja u hrvatsko zdravstvo te profesionalnost i stručnost domaćih zdravstvenih djelatnika. Drugi su to doživjeli kao sukob interesa, kao povlaštenu zdravstvenu uslugu (jer se radi o javnoj bolnici) koja pod jednakim uvjetima nije dostupna drugim građanima RH.

Tako je primjerice  Ante Ćorušića, šef Odbora za zdravstvo opozicijskog HDZ-a, koji je i sam liječnik, izjavio: „Dr. Ninković je jako dobar kirurg plastičar ali i u Hrvatskoj ima kolega koji znaju i mogu i rade blefaroplastiku. Budući da se Josipović operirao na Rebru, stvoren je dojam da ne vjeruje hrvatskom zdravstvenom sustavu. Kao pobornik nove pravednosti, Josipović je morao reći da će mu doći inozemni kirurg. Ili je trebao otići u Muenchen i tamo se operirati. Naravno, morao je i platiti operaciju“. (Izvor: Večernji 18.01.2014.)

 

Samo tjedan dana nakon Predsjednikove operacije,  Povjerenstvo  za odlučivanje o sukobu interesa je obznanilo da će predmet razmatrati po službenoj dužnosti – bez da su primili prijavu – isključivo na temelju saznanja i navoda o mogućem sukobu interesa Predsjednika  a što je  Povjerenstvu bilo dostupno izravno iz medija. „Ne pokreće se postupak, nego se provjeravaju informacije“- izjavila je tada „friška“ i agilna čelnica Povjerenstva  Dalija Orešković (Večernji 11.01.2014.)

 

Povjerenstvo je od nadležnih institucija zatražilo  očitovanja i relevantnu dokumentaciju, radi  provjere osnovanosti i vjerodostojnosti navoda iz medija.

 

 

                                                                                             I.

Povjerenstvo je  razmatralo da li u postupanju dužnosnika/predsjednika Josipovića ima elemenata zabranjenog djelovanja u smislu članka 7. podstavka b) ZSSI*)  kojim je dužnosnicima zabranjeno ostvariti ili dobiti pravo u slučaju da se krši načelo jednakosti pred zakonom, odnosno da li sudjelovanje stranog zdravstvenog djelatnika (prof. Ninkovića) u operativnom zahvatu u javnoj bolnici u vlasništvu Republike Hrvatske (KBC Zagreb-Rebro), predstavlja povlaštenu zdravstvenu uslugu koja pod jednakim uvjetima ne bi bila dostupna drugim građanima Republike Hrvatske.


  • Ministarstvo zdravlja RHje u protekle 2 godine izdalo 27 suglasnosti stranim zdravstvenim djelatnicima za:  

            (a) osobno sudjelovanje u vršenju operativnih zahvata,

            (b) prisustvovanje  operativnim zahvatima bez osobnog sudjelovanja,

            (c) sudjelovanje u operativnim programima stručne pomoći pri hitnoj implantaciji,

            (d) održavanje edukativnih tečajeva,

            (e) izvođenje  postupaka na radionicama, 


  • HZZO nije  snosio  troškove za te strane zdravstvene djelatnike, 
  • prof. Ninković je operativni zahvat nad predsjednikom  Josipovićem u odnosu na HZZO i u odnosu na KBC Zagreb, izvršio pro bono, odnosno niti  HZZO, niti KBC Zagreb nisu  snosili nikakve troškove,
  • pri angažiranju prof. Ninkovića poštivana je uobičajena procedura za izdavanje zahtjeva za sudjelovanjem stranog zdravstvenog djelatnika u operacijskom zahvatu:

I-1.STRUČNI KONZILIJ (1) Zavoda za plastično – rekonstruktivnu kirurgiju KBC-a Zagreb je  06. 11. 2013. sastavio IZVIJEŠĆE i dao PREPORUKU.  U Izviješću  se navodi  da se kod predsjednika Josipovića ne radi o uobičajenom estetskom zahvatu (estetska blefaropastika) već o rekonstruktivnom zahvatu na mišiću gornje vjeđe desnog oka, stoga je preporuka Konzilija da se u operacijskom liječenju pridruži i njemački liječnik prof. Ninković kao osoba s najvećim iskustvom u operacijskom liječenju postupalnih blefaroptoza.

I-2.na temelju  Izviješća Stručnog konzilija, PREDSTOJNIK KLINIKE (2)  je  dao prijedlog

I-3.na temelju njegova prijedloga  SANACIJSKI UPRAVITELJ KBC-a ZAGREB ZLATKO GILJEVIĆ (3) je zatražio

I-4.od MINISTARSTVA ZDRAVLJA (4) da izda  PRIVREMENU DOZVOLU ZA RAD prof. Ninkoviću  za obavljanje operativnog zahvata nad predsjednikom Josipovićem predviđenog za 04.01.2014.

 

Zbog navedenih činjenica, Povjerenstvo je utvrdilo da operativni zahvat kojeg je prof.  Ninković (strani zdravstveni djelatnik) izvršio nad predsjednikom Josipovićem (dužnosnik) koristeći infrastrukturu KBC-a Zagreb (bolnice u javnom vlasništvu) nije povlaštena zdravstvena usluga koja pod istim uvjetima, i pod istim ispunjenim pretpostavkama – što je vidljivo iz  medicinske dokumentacije - ne bi bila dostupna svim građanima RH.

 

Povjerenstvo smatra da sudjelovanje stranih zdravstvenog djelatnika u bolnici u javnom vlasništvu -  spada  u okvire uobičajene i redovne procedure, odnosno da je sudjelovanje stranih zdravstvenih djelatnika već uspostavljenu i uobičajena praksa u liječenju osiguranika HZZO-a. Osobito je u KBC-u Zagreb  kao najvećoj zdravstvenoj i znanstveno – nastavnoj ustanovi i po mnogim medicinskim postupcima jedinstvenoj u RH, dolazak vrsnih stručnjaka iz drugih zemalja uobičajena praksa kao što je uobičajena praksa da stručnjaci iz KBC-a Zagreb odlaze u druge zemlje.

 

 

                                                                                 II.

Povjerenstvo je razmatralo da li  primitak usluge izvršenog operativnog zahvata bez naknade predstavlja nedopušteni dar koji bi dužnosnika (predsjednika Josipovića) doveo ili bi mogao dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvoriti obvezu prema darovatelju, u smislu članka 11. stavka 1. I stavka 3. ZSSI-a.*)

 

Predsjednik Josipović je Povjerenstvu dostavio pisani Sporazum koji je sklopio s prof. Ninkovićem (04.01.2014.) i iz kojeg je vidljivo da izvršeni operativni zahvat nije dar. U Sporazuma je utvrđeno da pacijent I. Josipović plaća liječniku M. Ninkoviću standardnu cijenu operacije, troškove puta i smještaja te da će liječnik Ninković postupiti kao i u drugim slučajevima suradnje s KBC-om Zagreb, odnosno da  od KBC-a Zagreb neće potraživati nikakvu naknadu.

 

Zbog navedenih činjenica, Povjerenstvo je utvrdilo da operativni zahvat kojeg je prof.  Ninković izvršio nad predsjednikom Josipovićem nije nedopušteni dar u smislu odredbi ZSSI-a.

 

 

                                                                                        III.

Povjerenstvo je razmatralo i utvrdilo da ne postoje nikakve druge okolnosti iz kojih bi proizlazio mogući sukob interesa dužnosnika Ive Josipovića.

 

Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb, Z. Giljević,  dostavio je Povjerenstvu dopis iz kojeg  proizlazi da je liječenje i operativi zahvat dužnosnika Ive Josipovića izvršen  prema uobičajenoj proceduri:

  • na temelju uputnice koju je izdao liječnik primarne zdravstvene zaštite,
  • da za predmetnu vrstu operativnog zahvata ne postoji lista čekanja,
  • da je operativni zahvat planiran i izvršen u subotu, zbog činjenice da bi sigurnosne mjere tijekom redovitog radnog dana mogle znatno usporiti normalan rad u Zavodu za plastičnu kirurgiju

Na temelju činjenica Povjerenstvo je 21.02. 2014. odlučilo: nema sukoba interesa, neće se pokretati postupak protiv predsjednika Josipovića.

 

*) Zakon o sprečavanju sukoba interesa, pročišćeni tekst, NN br. 48/2013. (ZSSI)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.