*Dan starijih osoba: od 2015. samo socijala u „dom“ na račun države


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 1.10.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan starijih osoba: od 2015. samo socijala u „dom“ na račun države

Danas se prema rezoluciji Ujedinjenih naroda iz 1990. obilježava Svjetski dan starijih osoba i promovira važnost osiguravanja životne sredine prilagođene njihovim potrebama i sposobnostima

 

Prelazak na tržišne cijene, odnosno njihovo izjednačavanje  u „do­movima za stare i nemoćne“, bez obzira na to jesu li u javnom ili privatnom vlasništvu-zaživjet će slijedeće godine. Zakon o socijalnoj skrbi od 1. siječnja 2015. pro­pisuje da „domovi“ u roku od godine dana pribave rješe­nja o ispunjavanju uvjeta za pružanje socijalnih usluga.

Temeljno načelo socijalne skrbi je da država na račun poreznih obveznika skrbi samo o onima koji nemaju! Do sada to nije bio slučaj. U praksi je glavni kriterij bila li­sta čekanja, što je često značilo  ubacivanje preko veze. Tko bi "upao" u  javni „dom“ (najčešće u vlasništvu županije), dobio bi smještaj, hranu i 24-satnu stručnu skrb za oko 2.000 kuna na mjesec (1.600-2.100 kn za osnovni smještaj pokretne osobe). Ra­zliku do ekonomske cijene, koja iznosi oko 4.000 kuna (ovisno o stupnju funkcionalnosti osobe i kategoriji smještaja), subvencionirala je do sada država**.

 

Starija populacija u RH  broji danas oko 700.000 osoba.  Tek njih 11.000  -  dakle manje od  2 % -  smješteno je u „domove“ u javnom vlasništvu. Od tih 11.000 korisnika u 45 županijskih „domova“**:

  • 20% (1.900 osoba) su  socijalni slučajevi koji su u „domove“ smješteni po riješe­nju Centra za socijalnu skrb,
  • 80% (9.100 osoba) su pak situirani korisnici s vrijednom imovinom ili djecom s urednim primanjima, dakle oni na koje se ne odnosi temeljno načelo socijalne skrbi da država na račun poreznih obveznika skrbi samo o onima koji nemaju. Blic analiza koju je provelo Ministarstvo socijalne politike pokazala je da 40% korisnika ima veće prihode no što ih košta „dom“ dok precizni podaci o imovini korisnika  i primanjima skrbnika još nisu dostupni.

Ta će se praksa uskoro mijenjati. Početkom 2015. cijene će se u svim „domovima“ izjednačiti. U Ministarstvu socijalne politike bi trebali dovršiti metodologiju za izračun cijene i provesti  reviziju postojećih cijena za one korisnike koji su u „domove“ u javnom vlasništvu (i subvencionirane od strane država!) smješteni od ranije. U prošlosti je korisnicima bila određena cijena  bez obzira na to imaju li milijunsku imovinu ili samo mirovinu od 200 kuna.

„Iz proračuna (tj. iz sredstava poreznih obveznika) će se finan­cirati isključivo socijalna usluga za one starije i ne­moćne osobe koji trebaju skrb i njegu te koje doista nemaju vlastiti izvor sredstava tei ako njiho­vi obveznici uzdržavanja to nisu u stanju. Dakle, ako se podigne cijena na ekonom­sku, svaki će korisnik vidjeti može li je platiti. Kaže li da ne može, ići će se u Centar za socijalnu skrb gdje će se vidjeti imovinsko stanje njega i njegovih obveznika uzdržavanja. Ako su neza­posleni i nemaju moguć­nost plaćanja, korisnik će ostati na državnoj subvenciji. Ako se pak pokaže da je miro­vina korisnika 5.000 kuna ili da mu dje­ca imaju plaću od 15.000 kuna, korisnik će morati plaćati ekonom­sku cijenu. Bit će to bitno pravedniji sustav jer će država plaćati onome tko nema sredstava, a sada se plaća svima, pa i najbogatijima“ - Iva Prpić, pomoćnica ministrice Opačić, zadužena  za provedbu socijalne politike, organizaciju i nadzor ustanova. (**Izvor: Večernji list 150214.)

 

*SVJETSKI DAN STARIJIH OSOBA

obilježava se 1. listopada. Proglasila ga je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem Svjetskog (međunarodnog) dana starijih osoba, želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. (Izvor: Wikipedia)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.