Korizma i „čišćenje“ od ovisnosti o ekranima (gadgetima)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 5.03.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Korizma i „čišćenje“ od ovisnosti o ekranima (gadgetima)

Početak korizmenog razdoblja je uz prvi dan nove godine, udarni datum kada se mnogi ljudi pokušavaju ostaviti nekih milih ali „griješno štetnih“ navika. Najčešće se radi o navikama koje se mogu svrstati pod zajednički nazivnik „ovisnosti“, poput prekomjerne vezanosti uz ekrane kompjutora, mobitela, televizora i općenito gadgeta.

Prije nekoliko godina, skupina vjerskih vođa iz SAD-a udruže­nih u koaliciju "So We Might See" pozvala je ljude da se u Velikom tjednu prepuste prirodi. „Kako možete čuti Boga kada vam je te­levizor toliko pojačan?“ – pitali su članove svoje zajednice i organizirali "tjedan bez ekrana".

Osnovna je namjera bila pozvati ljude da čine stvari koje ne uključuju korište­nje gadgeta. Zato su objavili po­pis stvari koje možete raditi bez gledanja u ekran. Na prvom je mjestu slušanje radija, a na dru­gom pisanje priča. Preporučuje se još i pisanje pisma političarima (???) posebno predsjedni­ku vlade, spravljanje palačinki, pa čak i penjanje na drvo.

Da ovisnost o ekranima postaje sve veći globalni problem, mogli smo vidjeti na prošlotjednom ZagrebDoxu, u dokumentarcu „Ovisnik o internetu“. Taj dokumentarac  donosi prikaz modernog kineskog života, proučava međugeneracijski pritisak i kritički sagledava jedan od simptoma takozvanog internetskog doba – internetsku ovisnost. Film govori o 3 tinejdžera, njihovim roditeljima i zdravstvenim djelatnicima koji im žele pomoći da se riješe te navike u rehabilitacijskom centra u Beijingu. Kina je prva država na svijetu koja je ovisnost o internetu proglasila kliničkim poremećajem.

 

*) Korizma ili četrdesetnica  dio je liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. Pokora traje 40 dana, ali korizma zbog raznih prilagodbi danas tehnički traje nepuna 44 dana. U liturgijskoj godini korizmeno razdoblje  počinje Pepelnicom (Čistom srijedom), a završava na Veliki četvrtak s misom Gospodnje večere. Kršćani se pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom,  postom,  slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima. U korizmi, kršćani pristupaju sakramentu ispovijedi, da pomireni s  Bogom i ljudima radosnije mogu slaviti Uskrs. Ove, 2014. godine korizmeno razdoblje počinje 05. ožujka.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.