*Dan liječnika: peer grupe za hrvatske liječnike PZZ


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.02.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan liječnika: peer grupe za hrvatske liječnike PZZ

Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i prva iskustva s edukacijskom formom peer grupa

 

Na današnji dan*, prije 140 godina,  osnovan je Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi. Stoga se taj datum u Hrvatskoj tradicionalno obilježava u čast  ove najuglednije pomagačke profesije.

Do prije dvadesetak  godina – dileme nije bilo –  u bivšoj državi nije postojalo niti tržište liječničke  radne snage, niti tržište zdravstvenih usluga (tržište i radna snaga bili su ideološki nepoželjan pojam). U međuvremenu su se okolnosti i za liječničku profesiju  izmijenile, pa je tržište rada s ponudom, potražnjom, štrajkovima i pregovorima o visini plaće postala  svakidašnjica hrvatskih liječnika.

U odnosu na bolničke liječnike, liječnici primarne zdravstvene zaštite su u specifičnom položaju.  S jedne su strane „sami svoji poslodavci“ , dok su s druge strane bez mogućnosti zaštite unutar  tzv. kliničkog kišobrana.

Zbog toga HZZO „gura“  peer grupe  koje su u novom ugovornom razdoblju sastavni  dio edukacije liječnika te se  vrednuje kroz indikator kvalitete.

 

 „Peer grupa je stručni sastanak istovrsnih stručnjaka koji se održava zadanom dinamikom (najmanje 10 x godišnje) u prostoru koji sudionici dogovore. Potrebno je najmanje 3 sudionika. To su stručni skupovi bez kotizacije i sponzoriranja, a odlukom donesenom na sjednici povjerenstva za edukaciju Hrvatske liječničke komore (HLK) od 16.01.2014.  odlučeno je da se sastanci "peer" grupa pod nazivom „Stručni sastanci u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, boduju  s 2 boda za sve sudionike, dok moderator dobije 3 boda. Moderator prezentira  temu/slučaj, a u diskusiji ravnopravno sudjeluju svi sudionici  propitkujući slučaj/temu iz svog praktičnog iskustva.

 

Procedura: nakon što se dogovori  tema Peer grupe (slučajevi iz svakodnevne prakse ili bilo koja stručna tema) i njen moderator koji će iznijeti slučaj  te voditi „stručni sastanak“, potrebno je pristupiti prijavi stručnog sastanka na stranicama HLK (prijavu čini moderator, a može i drugi sudionik).

 

Tijekom održavanja  Peer grupe, moderator  je dužan sačiniti i mali zapisnik na kojem su potpisi sa faksimilom svih sudionika Peer grupe te naslov teme o kojoj se diskutiralo. Svaki sudionik pohranjuje zapisnik u svoju arhivu za slučaj možebitne kontrole izvršenja ugovorne obveze  edukacije kroz Peer grupu, a na temelju kojeg se prihoduju sredstva s osnove indeksa kvalitete (QI).

 

Peer grupe, kao model najefikasnije edukacije liječnika je prepoznat i prihvaćen od većine liječnika PZZ. S velikim zadovoljstvom možemo reći da su iskustva nakon prvih sastanaka  izrazito pozitivna, ponajviše u smislu usvajanja znanja i iskustva od svojih kolega, kolegijalnog zbližavanja te lakšeg podnošenja stresa  koji se kumulira zbog velike odgovornosti samostalnog odlučivanja.“ (Izvor: hzzo.hr  25. veljače.2014) .


*)Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godinu, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke.  Danas je u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj zaposleno 12.500 doktora medicine, od toga  su  2/3 specijalisti. U bolničkim ustanovama radi 58% liječnika, a  u domovima zdravlja, ordinacijama u koncesiji i županijskim zavodima za hitnu medicinu zaposleno je 26,5%, a u privatnim ordinacijama i ordinacijama i ustanovama 10 % liječnika. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u općoj medicini zaposleno je 2.309 doktora, u pedijatriji 277, u ginekologiji 271, a u stomatologiji 1.931 doktor dentalne medicine. (Izvor: HZZO  2/2014)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.