Dobitnice prestižnih stipendija „Za žene u znanosti“ u 2014. godini


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 6.03.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dobitnice prestižnih stipendija „Za žene u znanosti“ u 2014. godini

Zahvaljujući L’ORÉAL-u i UNESCO-u mnogi su konačno prepoznali da Svijet treba Znanost, a Znanost treba Žene.

 

L’ORÉAL Adria* i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO** (pri Ministarstvu kulture) su u osam godina (2007. - 2014.) dodijelili stipendije za ukupno 30*** izuzetnih hrvatskih znanstvenica mlađih od 35 godina na pragu stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Ovogodišnje dobitnice prestižnih stipendija su:

  • Anita Horvatić, rođena  1982. u Zagrebu,
  • Dajana Milovac, rođena  1982. u Zadru,
  • Ana Šepac, rođena 1981. u Zagrebu,
  • Iva Šrut Rakić, rođena  1984. u Slavonskom Brodu.

Između 50 pristiglih prijava za Nacionalnu stipendiju RH „Za žene u znanosti“ za 2014. godinu, Izborno povjerenstvo je odabralo  4 znanstvenice koje dobivaju po 5.000,00 eura (jednokratna isplata u kunskoj protuvrijednosti). Osim financijskog stimulansa, stipendija predstavlja i značajno priznanje za dosadašnji i budući znanstveni rad mladih nada hrvatske znanosti.

Anita Horvatić (32), dipl. ing. kemije. Doktorsku disertaciju iz područja analitičke kemije na temu „Spektrometrija masa fragmenata peptidnih iona nastalih djelovanjem radikala“ izrađuje na Institutu Ruđer Bošković (IRB). Njena istraživanja uključuju postizanje detaljnijih i kvalitetnijih informacija o strukturi peptida i proteina različitih svojstava korištenjem metodologije poboljšane spektrometrije masa. Protokol za identifikaciju proteina koji uključuje njihovo kemijsko obilježavanje osmišljen je na IRB-u i pod patentnom je zaštitom u Hrvatskoj, Europi i SAD-u. U slobodno vrijeme, Anita voli putovati ili pak pješačiti Sljemenom, obožava crtati, izrađivati nakit i šivati.

Dajana Milovac (32), doktorica znanosti.  Doktorska disertacija iz interdisciplinarnog područja - kemija, inženjerstvo materijala i biologija - na temu „Sinteza i karakterizacija kompozitnog materijala na temelju hidroksiapatita i biorazgradivog polimera“ - rađena je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u suradnji sa Politehničkim sveučilištem u Valenciji.  Značaj Dajanine doktorske disertacije je u tome što je - iz porozne sipine kosti i biorazgradivog polimera - pripravljen novi kompozitni materijal koji kemijskim sastavom i strukturom imitiraju prirodnu kost. Takvi materijali imaju potencijalnu primjenu u inženjerstvu koštanog tkiva kao nadomjesci tkiva oštećenog uslijed bolesti ili ozljeda  tj. za ugradnju u živi organizam u funkciji implantata i  prikladni za promicanje rane regeneracije koštanog tkiva. U slobodno vrijeme, Dajana se druži s prijateljima, a vikende i  godišnji odmor provodi  u rodnoj Starigrad-Paklenici u ribarenju s ocem i bratom.

Ana Šepac (33), doktorica medicine. Ana istražuje in vitro razvoj stanica srčanog mišića iz pluripotentnih stanica. Te srčane stanice izlaže oksidativnom stresu kakav se susreće kod infarkta miokarda i istražuje mehanizme kojima anestetici pobuđuju stanične zaštitne mehanizme. Doktorsku disertaciju izrađuje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, iz područja biomedicine, na temu „Kardiomiociti diferencirani iz ljudskih pluripotentnih stanica kao eksperimentalni model za prekondicioniranje potaknuto anesteticima“. Disertacija je značajna i po tome što se koristi nova, učinkovitija metoda usmjeravanja diferencijacije pluripotentnih stanica u kardiomiocite. Ana se za znanstveno- istraživački rad zainteresirala u američkom Milwaukeeju gdje je provela 4 godine. Svoje slobodno vrijeme provodi sa svojom obitelji, a ponosna je majka dvojice dječaka.  

Iva Šrut Rakić (30), diplomirana inženjerka fizike. Doktorsku disertaciju iz područja fizike površina i fizike čvrstog stanja izrađuje na Institutu za fiziku u Zagrebu, na temu „Modulirani zakrivljeni epitaksijalni grafen - manipulacija Diracovim elektronima“. Disertacija je relevantna jer nudi potencijalni odgovor na problema korištenja grafena u elektronskim sklopovima. Također, tako nano-strukturiranje grafena vodi na potencijalnu primjenu u optoelektronskim uređajima - uređaji kojima koristeći svjetlo kontroliramo elektrone ili obratno. U slobodno vrijeme Iva zajedno s mužem, koji je također fizičar, izrađuje namještaj za stan ili pak neke gadgete a dugi je niz godina trenirala kickboxing.

*LORÉAL je vodeća svjetska tvrtka na području kozmetičkih proizvoda te jedan od vodećih ulagača u istraživanja. Sa svojih 14 istraživačkih centara te 12 centara za kontrolu proizvoda diljem svijeta od 2004. godine registrirali su preko 600 patenata. Na  znanstvenim istraživanjima radi više od 3 700 ljudi od kojih su 55% žene, što se ne može pronaći nigdje drugdje u industriji.

U zadnjih 30 godina L’ORÉAL je intenzivno uključen u napredna istraživanja  biomedicinske prirode, uključujući studije o ponašanju stanica pri procesima starenja, zaštite od sunca i promjeni u pigmentaciji. Otkriveno je više od 120 novih molekula među kojima su polimeri za njegu kose, isušivanje i pigmentaciju kose, sunčani filteri Meroxyl SX i  XL, ceramid R za njegu kose i kože,  nanomolekule i sl. Posebna pozornost se posvećuje razvoju tzv. zelene kemije (Green chemistry) koja uključuje proizvodnju biorazgradivih i biokompatibilnih molekula čiji proces proizvodnje zahtijeva mnogo manje energije i zagađenja okoliša od tradicionalnih procesa.

 

**UNESCO je agencija Ujedinjenih Naroda (UN) specijalizirana za obrazovanje, znanost i kulturu. Jedina je UN-ova agencija koja radi uz pomoć sustava Nacionalnih povjerenstava koja su glavna poveznica u dijalogu država članica i UNESCO-a. Djeluju kao savjetodavno tijelo Vlade zemlje članice te pomažu pri provedbi  i promicanju mnogih projekata i inicijativa. Članove čine predstavnici obrazovnih, znanstvenih i kulturnih zajednica, parlamentarci, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija, akademske i poslovne zajednice. Ured Hrvatskog povjerenstva za UNESCO djeluje u sklopu Službe za UNESCO pri Ministarstvu kulture od veljače 2004. godine.

 

Prije  šesnaest godina (1998.) L'ORÉAL i UNESCO su sklopili partnerstvo iz kojeg je nastao projekt „For Women in Science“ (Za žene u znanosti) koji prepoznaje potencijal žena u svijetu znanosti i nastoji promovirati njihovu ulogu u društvu u cijelosti. Program nagrađuje znanstvenice za izvanredna postignuća u unaprjeđenju znanstvenih spoznaja i njegovih benefita društvu te potiče mlade znanstvenice u njihovom daljnjem istraživačkom radu.

 

***26  hrvatskih znanstvenica-stipendistica “Za žene u znanosti” od 2007. do 2013. godine:

dr. sc. Zrinka Burić, dr. sc. Marijana Ručević, dr. sc. Ivana Vinković Vrček, dr. sc. Maja Čikeš, dr. sc. Anita Hafner, dr. sc. Karolina Maduna Valkaj, dr. sc. Sonja Antić, dr. sc. Ivana Bešlić, dr. sc. Ivana Buj, dr. sc. Danijela Horvatek, dr. sc. Iva Kavčič, dr. sc. Petra Peharec, dr. sc. Ivana Šoljić Jerbić, dr. sc. Lana Vasung, dr. sc. Rosa Karlić, dr. sc. Ana Knežević, dr. sc. Anna Mrzljak, dr. sc. Ivana Stiperski, dr. sc. Cvijeta Jakobušić Brala, dr. sc. Martina Malnar, dr. sc. Nikolina Novosel, dr. sc. Galja Pletikapić, dr. sc. Ana Jurinjak Tušek, dr. sc. Željka Fiket, dr. sc. Slađana Bursać te dr. sc. Helena Bilandžija.

 

 

Hrvatski program stipendiranja „Za žene u znanosti”

L’ORÉAL Adria* i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO** (pri Ministarstvu kulture) pokrenuli su 2007. godine nacionalni program stipendiranja i u našoj zemlji. Time se  Hrvatska pridružila mreži nacionalnih programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ koja danas obuhvaća čak 48  država svijeta u kojima posluje L'ORÉAL (inicijator ovoga međunarodnog programa  od 2001.). Naš nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ je više od financijske stipendije jer predstavlja svojevrsnu afirmaciju hrvatske znanosti i znanstvenica kako u nacionalnom, tako i u svjetskom pogledu te tako mijenja sliku žena i hrvatske znanosti. Priliku za osvajanje stipendije u vrijednosti od 5.000 eura  svake godine dobivaju 4 mlade hrvatske znanstvenice (do 35. godina) koje se nalaze u završnoj fazi stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.