Kopriva - zdravo i besplatno povrće a ne korov


Autor/Izvor: "Enciklopedija samoniklog jestivog bilja"

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kopriva - zdravo i besplatno povrće a ne korov

Kopriva, povrće bogato C vitaminom i karotinom, ljekovita biljka, gnojivo i zaštitno sredstvo u biovrtu

 

Dotaknete li koprivu golom rukom, evo nevolje !  Pripremite li koprivu u kuhinji, evo gušta ! Vrijeme je da na ovu  biljku poćnemo gledati kao na zdravo i besplatno povrće a ne korov.
K tome kopriva je I ljekovita biljka. Osušite li je  te uz  pomoć alkohola načinite tinkturu, evo dijuretika koji može pomoći i kod reumatskih bolova, protiv proljeva , protiv bubrežnih bolesti, anemije…! Otopite li  osušenu koprivu i osušeni ružmarin  u rakiji, evo tonika za kožu vlasišta, poticanje rasta  i sprečavanje opadanja kose !
Otopite li usitnjenu koprivu u vodi, evo dušikom bogatog  sredstva za prihranu u biovrtu, odnosno sredstva protiv štetočina !

Kopriva (urtica dioica) u sebi krije pravu riznicu zdravlja i okusa. Puna  je C vitamina  (75 do 140 mg) i  A provitamina/karotina (do 20 mg) te je bogatiji izvor vitamina od većine kultiviranog povrća.

Kopriva sadrži 5,5% bjelančevine, 7% ugljikohidrata, 0,7% masti, kalcij, fosfor, željezo, magnezij, natrij, kalij, kremičnu kiselinu  te hormone koji djeluju na ispravan sadržaj šečera u krvi.

Vrške mladih  kopriva možete  brati od kraja ožujka pa sve do rujna, što dalje od prometnica i dakako u rukavicama. Listići koprive s „nakostriješenim“ dlačicama puni su tekućine koja je zaslužna kako za „opasna“, tako i za u(o)kusna i  ljekovita  svojstva koprive. Ako koprive pokosite, ponovo će se pojaviti mladi izbojci.

S mladim koprivama je moguće napraviti sva jela u koja se inače stavlja špinat ili blitva, ili je barem “podvaliti” u ista, u manjem ili većem omjeru. Neka do njih su: palenta sa koprivom, pita zeljanica, uljevak sa koprivom,  juha sa koprivom. Par listova koprive se može prokuhati  u svakoj  proljetnoj juhi. Od kopriva,  limuna i naranči se može napraviti dobar napitak....
Dobro će se ponašati i blanširana   u salati ili kao dio "zelenjave" u gratiniranim jelima, a njome možete i puniti vučeno tijesto, koprivu možete pirjati  s rižom na rižoto  ili uz malo svježeg sira poslužiti kao dodatak palenti (žgancima).

Važno je znati da se kopriva  ne smije  jesti sirova,  zbog mravlje kiseline koju sadrži i koja je štetna za bubrege !

TINKTURA: Uliti  100ml   20%-tnog  alkohola  u staklenu posudu. Dodati šaku osušene koprive. Zatvoriti posudu i ostaviti 5 dana tijekom kojih povremeno treba protresti sadržaj posude. Nakon toga procijediti i pretočiti u tamne staklene bočice. Uzimati 2-4 žlice na dan kao dijuretik, sredstvo za čišćenje koje može pomoći i kod reumatskih bolova i protiv proljeva.

OTOPINA: Uliti 1 litru rakije u staklenu posudu. Dodati 50 grama osušene i smrvljene koprive i 50 grama osušenih i usitnjenih listića ružmarina. Zatvoriti posudu i ostaviti 12 dana.  Procijediti i držati na tamnom mjestu. Tim tonikom mazati  kožu vlasišta, radi poticanja rasta  i sprečavanje opadanja kose !

GNOJIVO  U BIOVRTU ZA PRIHRANU PLODOVITOG POVRĆA:  Nasjeckati 1 kg koprive. Izmješati sa 10 lit vode u  drvenoj ili PVC posudi. Ostaviti na suncu da provrije.Kada prestane pjenjenje, gotovo je gnojivo bogato dušikom. Tim gnojivom, u omjeru 1:10 prihranjivati plodovito povrće .

SREDSTVO PROTIV BOLESTI I ŠTETOČINA U BIOVRTU: Nasjeckati 1 kg koprive. Izmješati sa 10 lit vode u  drvenoj ili PVC posudi. Namakati najduže 2 dana (48 sati), procijediti i time prskati lisne uši na povrću i cvijeću.  Prskati u više navrata.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.