Kopriva - zdravo i besplatno povrće a ne korov





Autor/Izvor: "Enciklopedija samoniklog jestivog bilja"
Objavljeno: 12.06.2011.
Ključne riječi:
Kopriva - zdravo i besplatno povrće a ne korov
Kopriva, povrće bogato C vitaminom i karotinom, ljekovita biljka, gnojivo i zaštitno sredstvo u biovrtu
Dotaknete li koprivu golom rukom, evo nevolje ! Pripremite li koprivu u kuhinji, evo gušta ! Vrijeme je da na ovu biljku poćnemo gledati kao na zdravo i besplatno povrće a ne korov.
K tome kopriva je I ljekovita biljka. Osušite li je te uz pomoć alkohola načinite tinkturu, evo dijuretika koji može pomoći i kod reumatskih bolova, protiv proljeva , protiv bubrežnih bolesti, anemije…! Otopite li osušenu koprivu i osušeni ružmarin u rakiji, evo tonika za kožu vlasišta, poticanje rasta i sprečavanje opadanja kose !
Otopite li usitnjenu koprivu u vodi, evo dušikom bogatog sredstva za prihranu u biovrtu, odnosno sredstva protiv štetočina !
Kopriva (urtica dioica) u sebi krije pravu riznicu zdravlja i okusa. Puna je C vitamina (75 do 140 mg) i A provitamina/karotina (do 20 mg) te je bogatiji izvor vitamina od većine kultiviranog povrća.
Kopriva sadrži 5,5% bjelančevine, 7% ugljikohidrata, 0,7% masti, kalcij, fosfor, željezo, magnezij, natrij, kalij, kremičnu kiselinu te hormone koji djeluju na ispravan sadržaj šečera u krvi.
Vrške mladih kopriva možete brati od kraja ožujka pa sve do rujna, što dalje od prometnica i dakako u rukavicama. Listići koprive s „nakostriješenim“ dlačicama puni su tekućine koja je zaslužna kako za „opasna“, tako i za u(o)kusna i ljekovita svojstva koprive. Ako koprive pokosite, ponovo će se pojaviti mladi izbojci.
S mladim koprivama je moguće napraviti sva jela u koja se inače stavlja špinat ili blitva, ili je barem “podvaliti” u ista, u manjem ili većem omjeru. Neka do njih su: palenta sa koprivom, pita zeljanica, uljevak sa koprivom, juha sa koprivom. Par listova koprive se može prokuhati u svakoj proljetnoj juhi. Od kopriva, limuna i naranči se može napraviti dobar napitak....
Dobro će se ponašati i blanširana u salati ili kao dio "zelenjave" u gratiniranim jelima, a njome možete i puniti vučeno tijesto, koprivu možete pirjati s rižom na rižoto ili uz malo svježeg sira poslužiti kao dodatak palenti (žgancima).
Važno je znati da se kopriva ne smije jesti sirova, zbog mravlje kiseline koju sadrži i koja je štetna za bubrege !
TINKTURA: Uliti 100ml 20%-tnog alkohola u staklenu posudu. Dodati šaku osušene koprive. Zatvoriti posudu i ostaviti 5 dana tijekom kojih povremeno treba protresti sadržaj posude. Nakon toga procijediti i pretočiti u tamne staklene bočice. Uzimati 2-4 žlice na dan kao dijuretik, sredstvo za čišćenje koje može pomoći i kod reumatskih bolova i protiv proljeva.
OTOPINA: Uliti 1 litru rakije u staklenu posudu. Dodati 50 grama osušene i smrvljene koprive i 50 grama osušenih i usitnjenih listića ružmarina. Zatvoriti posudu i ostaviti 12 dana. Procijediti i držati na tamnom mjestu. Tim tonikom mazati kožu vlasišta, radi poticanja rasta i sprečavanje opadanja kose !
GNOJIVO U BIOVRTU ZA PRIHRANU PLODOVITOG POVRĆA: Nasjeckati 1 kg koprive. Izmješati sa 10 lit vode u drvenoj ili PVC posudi. Ostaviti na suncu da provrije.Kada prestane pjenjenje, gotovo je gnojivo bogato dušikom. Tim gnojivom, u omjeru 1:10 prihranjivati plodovito povrće .
SREDSTVO PROTIV BOLESTI I ŠTETOČINA U BIOVRTU: Nasjeckati 1 kg koprive. Izmješati sa 10 lit vode u drvenoj ili PVC posudi. Namakati najduže 2 dana (48 sati), procijediti i time prskati lisne uši na povrću i cvijeću. Prskati u više navrata.