Sutra službeno predstavljanje masterplana bolnica


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.03.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Sutra službeno predstavljanje masterplana bolnica

Plan reorganizacije i novog ustroja bolničkog sustava tzv. Masterplan

 

Ministar  zdravlja Ostojić napokon  će sutra predstaviti dugo najavljivani Masterplan. U nastavku su  samo neke novosti koje su procurile lu javnost:

 • umjesto 21 županije uvode se 4 regije za potrebe zdravstvenog planiranja;
 • povećava se broj kreveta po odjelu (15 kreveta/1odjel),  time će se neki odjeli ugasiti a broj šefova smanjiti;
 • do sada  je HZZO plaćao bolnicama usluge po krevetu (prema broju dana koje pacijent provede u bolničkom krevetu) a ubuduće će se to plaćati po zdravstvenoj usluzi.

 

“Kako će to izgledati u praksi? Ako slomite ruku u Metkoviću nećete ići ni u Split ni u Dubrovnik. To ćete riješiti u Metkoviću. Ali veliki i kompleksniji zahvati će se  raditi samo na jednom mjestu, a ne kao što se do sada pokušavalo raditi kod specijalista u svakoj županiji....Zatim - KBC Sestre milosrdnice u Zagreb, jedan od najvećih u zemlji, bit će referentni za Zabok, Karlovac i Ogulin. To znači da će se  one važnije specijalističke pretrage i zahtjevniji operacijski zahvati  rješavati  u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, dok će se svi ostali lakši zahvati i liječnja rješavat lokalno u Ogulinu, Karlovcu ili Zaboku...Mijenjati će se cijeli koncept zdravstva. Primjerice, uvode se dnevne bolnice. Za ono  što se može operirati i riješiti u 24 sata  - neće pacijent više  5 dana čekati operaciju u bolničkom krevetu. Stoga će se povećati kapaciteti/ležajevi u  u dnevnim bolnica te povećati kapaciteti/kreveti za najteže bolesnike koji trebaju 24-satnu njegu/palijativnu skrb. (IZVOR: Dnevnik Nove TV, 17.03.2014., autor: Mislav Bago)

 

Trenutno je sveukupni godišnji iznos zdravstvenih usluge - 22 milijarde kuna. Bolničke se usluge pružaju u 65 bolnica na 4,5  milijuna stanovnika RH :

 •  5 kliničkih bolničkih centara,
 •  3 kliničke bolnice,
 •  4 klinike,
 • 22 bolnice (osnivač su županije ali vlasnička prava u procesu sanacije “popdržavljena”)
 • 28 specijalnih bolnica
 •   3 lječilišta

Ključni element u reorganizaciji bolnica predviđenoj Masterplanom je da se  umjesto 22 županije, za potrebe zdravstvenog planiranja, uvode 4 regije:

 • regija ISTOK ( Slavonija),
 • regija SJEVER i SREDIŠNJA HR,
 • regija ZAPAD (Lika, Primorje, Istra)
 • regija JUG (Dalmacija).

U te 4 regije će se spajati neki odjeli a  neke bolnice će biti glavne ili biti važne. U svakoj će županiji jedna bolnica biti glavna, a ostale pomoćne .

 

Još prije službenog predstavljanja Master plana – na temelju detalja koji su procurili u javnost – oporbeni je HDZ žestoko kritizirao isti. Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić  napao je SDP-ova ministra zdravlja Rajka Ostojića da je nepotrebno angažirao strane stručnjake: "Za 1,5 milijuna kuna je  Masterplan izradila  francuska konzultantska kuća  s balkanskom pameti.U toj su ekipi naime bili: bivši slovenski ministar zdravstva Dorjan Marušič, obiteljski liječnik iz Beograda Ivan Jekić, profesor na mostarskom Sveučilištu Boris Hrabač te Valentina Prevolnik Rupel iz Ljubljane. Hrvatska ima bolje doktore od onih koji su izradili masterplan bolnica. Mi smo mogli taj plan izraditi sa svojim doktorima koji rade u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i koji su za to već plaćeni', istaknuo je Ćorušić. Nadalje, on smatra kako ' zdravstveni sustav ne vodi ministar zdravlja Ostojić, već ga vode ministar financija Slavko Linić i premijer Milanović 's trabantima koje je zaposlio u Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.' (IZVOR: HINA 271213.)

 

Posjetimo, Masterplan bolnica („Plan reorganizacije i novog ustroja bolničkog sustava”) je jedna od 9 mjera za smanjenje deficita i javnog duga RH. Provođenje Masterplana bi trebalo dovesti do racionalizacije broja kreveta, razvoja dnevnih bolnica i razvoja kapaciteta za dugoročnu i palijativnu skrb. Njime bi se uspostavila i regionalna mreža bolnica. Bile bi "naslonjene" prema kliničkim bolničkim centrima u 4 regije: regija Istok, regija Središnja i sjeverna Hrvatska, regija Zapad i regija Jug.

 

Izradi Masterplana je prethodila detaljna analiza bolničkog sustava RH koju je provelo Ministarstvo zdravlja. Ona je  pokazala neujednačenost u kapacitetima i produktivnosti (niska iskorištenost kreveta i visoku duljinu boravka u bolnici):

 • prosječna dužina liječenja u kliničkim bolničkim centrima:  5,93 - 8,23 dana,
 • prosječna dužina liječenja u općim i županijskim bolnicama:  4,93 - 7,13 dana.
 • stopa iskorištenosti kreveta u kliničkim bolničkim centrima:  4,45- 0,92,
 • stopa iskorištenosti kreveta u općim i županijskim bolnicama:  0,70 - 0,81.

Na temelju te analize francuska konzultantska kuća je izradila preporuke reorganizacije ustroja i djelovanja bolnica u sklopu Masterplana kojim će se predložiti  bolja organizacija bolničkog sustava te udruživanja nekih postojećih bolnica u regionalne mreže, novu organizaciju rada unutar bolnica i bolničkih mreža te osnivanje nacionalnih i regionalnih centara izvrsnosti.

 • ukinut će se  nepotrebno umnožavanje dijagnostičkih i terapijskih zahvata na malim zemljopisnim udaljenostima
 • racionalizirat će se kapaciteti akutne skrbi osnaživanjem dnevnih bolnica.
 • više kapaciteta za liječenje kroničnih bolesnika
 • više kapaciteta za  palijativnu skrb,
 • više kapaciteta u psihijatrijskim bolnicama za oboljele od demencije.

Bolnice bi se na sekundarnoj i tercijarnoj razini trebale povezati s postojećim i potencijalnim nastavnim bazama u funkcionalne mreže kako bi se u potpunosti iskoristio i dodatno osnažio njihov znanstveno-nastavni kapacitet.

.

Bolnice čine najveći dio hrvatskoga zdravstvenog sustava, kako u pogledu broja zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika koji su u njima zaposleni, tako i u pogledu sredstava koja se izdvajaju za njihov rad. Reorganizacija ustroja i djelovanja bolnica ključna je za cjelovito unapređenje učinkovitosti, djelotvornosti i dostupnosti zdravstvene zaštite. Donošenje plana reorganizacije i ustroja bolničkog sustava,, nužan je preduvjet uspješne provedbe sanacije bolnica.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.