Na početku ljeta - kura od mrkve za stvaranje zaliha betakarotena


mrkva IZVOR:Zeleni ponedjeljak

Autor/Izvor: IZVOR

Objavljeno: 20.06.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Na početku ljeta - kura od mrkve za stvaranje zaliha betakarotena

Prema regulama Europske unije, mrkva se  smatra voćem. Takva kategorizacija je provedena   zbog marmelade od mrkve koja se spravlja u Belgiji i Nizozemskoj. Trebalo je odrediti zakonski minimum krute tvari u marmeladi, a kako se ona najčešće spravlja od voća, euro-birokrati su naprosto  mrkvu proglasili voćem.  Regulirati  udio povrća u marmeladi bio bi kompliciraniji, dulji i skuplji postupak  pa se zakonodavac odlučio za jednostavnije rješenje - da  se mrkva proglasi voćem. (Izvor: 'Mrvice o hrani' - u izdanju Frakture, autor Branka Sacher)

 

Zbog 52 kcal po šalici te mnogo vlakana koja nas čine sitima, mrkva je idealna namirnica za regulaciju probave i skidanje suvišnih kilograma.

 

Kod mrkve se ništa ne baca: jestivo je i lišće bogato mineralnim solima, čiji okus podsjeća na kopar, a dodaje se u juhe, variva,  salate, nadjev za slane savijače te u složence.

 

Narančasti ko­rijen  se koristi ne samo za salatu (riban),  juhe i  umake (miksan), prilog (pirjan na maslacu), već se od njega može praviti i  slatko: marmelada ili torta.

 

Mrkva je djelotvorna i u borbi protiv UV zraka jer  sadrži mnogo beta-karotena, antioksidansa koji joj daje narančastu boju i štiti našu kožu od opasnih sunčevih zraka. Stoga je na početku ljeta - za  stvaranje  zaliha betakarotena u organizmu - dobrodošla  kura od mrkve.

 

U rubric “Hrana, lijek i gušt” možete naći nekoliko recepata s mrkvom. Preporučujemo recept s onim manje poznatim gurman­skim 'licem' mrkve. Ona je naime, idealan  dodatak uz jela od morskih plodova, posebice uz morsku ribu koja nije ni bijela ni plava - poput gofa te feluna (malih gofova).


 

Topla salata od mrkve i limuna s ražnjićima od gofa  (ili  feluna-malih gofova)

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.