KOPRIVA RIŽOTO


Autor/Izvor: SUPRA 0602

Objavljeno: 23.03.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

KOPRIVA RIŽOTO

Sastojci: oko 300 g očišćenih listova mladih kopriva, 2 šalice bijele riže ( ili smeđe), 1 manja glavica luka, 2 režnja češnjaka, 1 žlica mascarponea ili drugog krem sira, maslinovo ulje, papar.

Priprema:
Blanširati koprive - ubacite  ih u kipuću, neslanu vodu i  kuhajte 5 minuta. Odmah  prebacite u jako hladnu vodu kako ne bi izgubile zelenu boju. Sačuvajte vodu u kojoj su se koprive kuhale.

Naribajte luk  na ribež za jabuke. Sitno nasjeckajte češnjak. Pirjajte na maslinovom ulju. Posolite i dodajte ocijeđenu koprivu. Pirjajte dok omekša, tada načinite pire.

U dobiveni pire dodajte rižu, dolijte vodu u kojoj su se kuhale koprive, dosolite i kuhajte uz miješanje dok riža ne omekša. Temperatura kuhanja treba biti niska. Popapriti i umiješajte sir.

Rižoto možete poslužiti oblikovan u kalupićima ili ga posuti ribanim pecorinom u dubokim tanjurima. Uz rižoto ponudite salatu od rajčice, slani sir ili pre­pečenac.

Kopriva raste posvuda i  poznata je kao korov. No iako samonikla biljka, ona je i ukusno i hranjivo povrće, bogatije vitaminom C i  provitaminom A (karotinom) od većine kultiviranog povrća. Od  izboja i listovima mladih kopriva  je moguće napraviti sva jela u koja se inače stavlja špinat ili blitva  ( ili je barem “podvaliti” u  ta jela, u manjem ili većem omjeru).  To su:  pita zeljanica, lešada,  juha sa koprivom i zobenim pahuljicama.

Kopriva će biti ukusna  i blanširana  u salati ili kao dio "zelenjave" u gratiniranim jelima, a njome možete i puniti vučeno tijesto, pirjati je s rižom ili uz malo svježeg sira poslužiti kao dodatak palenti. žgancima). Od koprive, limuna i  narandže  se može  napraviti sok…

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.