KOPRIVA JUHA


Autor/Izvor: SUPRA 0602

Objavljeno: 23.03.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

KOPRIVA JUHA

Sastojci: oko 500 g očišćenih listova mladih kopriva,  3 žlice kukuruznog brašna, 2 dcl mlijeka (sojinog ili kravljeg), 2 manje glavice crvenog luka, vrhnje (sojino ili kravlje), prepržene kockice kruha, 3 žlice suncokret sjemenki, 1 „čep“  soja umaka,  list peršina, sol.

Priprema:

Blanširati koprive - ubacite  ih u kipuću, neslanu vodu i  kuhajte 5 minuta. Odmah rashladiti hladnom vodom kako ne bi izgubile zelenu boju. Sačuvajte vodu u kojoj su se koprive kuhale.

Nasjeckati koprivu. Skuhati luk, prethodno narezan na četvrtine, u  0,5 l  posoljene vode. Od skuhanog luka napraviti pire.

Na suhoj tavi popržiti kukuruzno brašno (dok ne zamiriše). Zaliti brašno hladnim mlijekom i miješati da se raskuhaju grudice. Dodati nasjeckanu koprivu. Prokuhati. Po potrebi dodati još soli i vode od kuhanja koprive.

Na suhoj tavi popržiti suncokretove sjemenke na srednjoj temperaturi. Kad poćnu pucketati, maknuti s vatre, dodati „čep“ soja umaka i promiješati dok ne ispari tekućina.

Prije serviranja dodati po želji vrhnje i posuti sjeckanim peršinovim listom.  Uz juhu poslužiti prepečene kockice kruha  i pržene suncokretove sjemenke.

Kopriva raste posvuda i  poznata je kao korov. No, iako samonikla biljka, ona je i ukusno i hranjivo povrće, bogatije vitaminom C i  provitaminom A (karotinom) od većine kultiviranog povrća. Od  izboja i listovima mladih kopriva  je moguće napraviti sva jela u koja se inače stavlja špinat ili blitva.  To su:  pita zeljanica, lešada,  juha . ..Kopriva će biti ukusna  i blanširana  u salati ili kao dio "zelenjave" u gratiniranim jelima, a njome možete i puniti vučeno tijesto, pirjati je s rižom ili uz malo svježeg sira poslužiti kao dodatak palenti (žgancima).


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.