Na Rebru otvoren Klinički odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Zagreb


KBC Zagreb-Rebro

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.06.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Na Rebru otvoren Klinički odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Zagreb

*Hrvatski dan prava osoba s duševnim smetnjama. Prije 134 godine usvojen Statut prve umobolnice u Stenjevcu, današnje Klinika za psihijatriju Vrapče

 

Jučer je na Rebru otvoren Klinički odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Zagreb s 10 kreveta na odjelu otvorenog tipa koji će nadopuniti  ambulantno i dnevno liječenje djece i adolescenata s mentalnim poremećajima i problemima, poput emocionalnih, anksioznih, depresivnih i psihosomatskih poremećaja te poremećaja prehrane. Novi odjel imat će 8 kreveta za pacijente, s mogućnošću da u 2 sobe i roditelji budu s djetetom.

Po riječima psihijatra Ivana Begovca, dopunjavat će ga dnevna bolnica koja sada ima 20 stolaca i ambulantni dio, kao okosnica liječenja u dječjoj psihijatriji: “Stacionarni odjel bit će koncipiran psihoterapijski, tako da se pacijenti osjećaju sigurno, a više će se koristiti razgovori i emocionalni odnos s pacijentom od lijekova i bioloških metoda”.


„Svi napori i sredstva uložena u unaprjeđenje mentalnog zdravlja osjetljive skupine djece i adolescenata višestruko su isplativa jer značajno preveniraju poremećaje u odrasloj dobi”, ustvrdio je na otvorenju sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević, istaknuvši da je novi klinički odjel, prvi takve vrste u toj najvećoj domaćoj zdravstvenoj ustanovi.

Svečanosti otvorenja novog odjela na Klinici za psihološku medicine KBC-a Zagreb,  namijenjenog djeci i mladima do 18 godina, prisustvovao je i ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je naglasio da su sve zatražene specijalizacije u dječjoj psihijatriji ove godine odobrene.

Prema međunarodnim epidemiološkim studijama oko 20% djece i adolescenata ima značajne psihičke smetnje dok čak oko 50% poremećaja u odrasloj dobi ima svoj početak u djetinjstvu ili adolescenciji. Zabrinjavajući je podatak da je suicid treći vodeći uzrok smrti među adolescentima, kao i činjenica da je dječja i adolescentna psihijatrija vrlo deficitarna struka. Prema riječima psihijatra Ivana Begovca, posebno velik problem među adolescentima trenutačno poremećaji prehrane u čijem se liječenju surađuje i s nevladinim udrugama i drugim liječnicima, prvenstveno pedijatrima. (Izvor:Hina)

 

 

*) 06.06.2014.    DAN PRAVA OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA u RH,  

Hrvatski sabor je 6. lipnja proglasio Danom prava osoba s duševnim smetnjama. Skrb za osobe s duševnim smetnjama u Hrvatskoj ima 134-godišnju tradiciju, jer je još 1880. godine naredbom Kraljevske zemaljske vlade usvojen Statut kraljevskog Zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu, kako se tada zvala Klinika za psihijatriju Vrapče.  (Izvor: HINA)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.