Odluke Upravnog vijeće HZZO-a na 64. redovnoj sjednici


ravnatelj HZZO-a Siniša Varga

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.06.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Odluke Upravnog vijeće HZZO-a na 64. redovnoj sjednici

Upravno vijeće HZZO-a je na  64. redovnoj sjednici održanoj 29. svibnja odlučivalo o novim uputnicama B2 za cikličko liječenje; o specijalističkom usavršavanja iz obiteljske medicine za 40 liječnika PZZ-a; o specijalističkom usavršavanja za  8 privatnih zdravstvenih radnika (doktori u koncesiji); o specijalističkom usavršavanja za doktore zaposlenike Domova zdravlja i to u  32 specijalizacije; o privremenoj  obustaviti  prisilne naplate dopunskog zdravstvenog osiguranja od građana-dužnika na poplavljenim  područjima. U nastavku detaljnije o  najvažnijim zaključcima  i odluke sa 64. sjednice: 

 

1)      Nova kategorija uputnica, tzv. B2 UPUTNICA za ponavljajuća/ciklička liječenja

Od 1. srpnja 2014. obiteljski će liječnici propisivat samo jednu uputnicu za ponavljajuća bolnička liječenja koja se u pravilu ponavljaju unutar 30 dana od prethodnog otpusta iz bolnice. Primjerice, do sada su osiguranici za svako bolničko liječenje koje uključuje hospitalizaciju tj. ležanje u bolnici prethodno od svojeg obiteljskog liječnika morali dobiti novu uputnicu. Sad će se za ciklička liječenja (npr. kod kemoterapije) propisivati samo jedna uputnica što će osiguranicima olakšati liječenje.

 

2)       HZZO će  financirati specijalističko usavršavanja iz obiteljske medicine za ukupno 40 liječnika.

Prema Projektu usklađivanja djelatnosti obiteljske medicine s europskim standardima, HZZO je za akademsku godinu 2014/2015. predvidio financiranje specijalističkog usavršavanja iz obiteljske medicine za ukupno 40 doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Potreban broj specijalizacija iz obiteljske medicine po županijama utvrđen je na osnovi udjela doktora specijalista obiteljske medicine u ukupnom broju ugovornih doktora opće medicine.

 

3)      HZZO u lipnju raspisuje natječaj za specijalističko usavršavanje za  8 privatnih zdravstvenih radnika (doktori u koncesiji)

Natječaj za specijalističko usavršavanje za  8 privatnih zdravstvenih radnika (doktori u koncesiji) će biti objavljen na web stranici HZZO-a tijekom lipnja.

4)      DOMOVI ZDRAVLJA raspisuju natječaje za ostale 32 specijalizacije za svoje djelatnike (doktori zaposlenici domova zdravlja). 

Ovaj će natječaj omogućiti usklađenost djelatnosti sa standardima Europske unije što će ujedno utjecati i na podizanje kvalitete pružanja zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a.

 

5)       HZZO će do kraja 2014.  obustaviti  prisilnu naplatu dopunskog zdravstvenog osiguranja od građana-dužnika na poplavljenim  područjima

 

HZZO će privremeno obustaviti postupak prisilne naplate neplaćenih premija iz dopunskog zdravstvenog osiguranja (koju je prema zakonu obvezan provoditi) za sve osiguranike čije je prebivalište na poplavljenim područjima. Odluka će biti na snazi do 31. prosinca 2014. godine i dok se situacija i život na poplavljenim područjima potpuno ne stabiliziraju.


6)       HZZO je proveo godišnji izračun cijene lijekova na veliko s Osnovne i Dopunske liste i pronašao uštedu od 3,7 % Prihvaćene cijene su podloga za konačnu listu lijekova koja će biti izrađena krajem lipnja.

 

 HZZO je proveo postupak godišnjeg izračuna svih cijena lijekova na veliko koji se nalaze na Osnovnoj i Dopunskoj listi lijekova HZZO-a, prema Pravilniku o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko. Temeljem godišnjeg izračuna, nakon suglasnosti Ministra zdravlja, Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo je izračunate cijena lijekova. Ovim izračunom, ostvarena je ušteda od 3,7%, koja će omogućiti da se na liste lijekova uvrste novi lijekovi i novi oblici lijekova u korist svih osiguranika HZZO-a, a s ciljem veće dostupnosti i bolje kvalitete zdravstvene zaštite, kao i produljenja životnog vijeka.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.