Smjena u Ministarstvu zdravlja: odlazi Ostojić, dolazi Varga


novi ministar zdravlja Siniša Varga

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.06.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Smjena u Ministarstvu zdravlja: odlazi Ostojić, dolazi Varga

Premijer Milanović danas je na izvanrednoj pressici objavio smjene. Iz Vlade odlaze 2 liječnika – političara, ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović. Na Ostojićevo mjesto dolazi Siniša Varga, dosadašnji ravnatelj HZZO-a.

“Posao koji su radili kao prvo zaslužuje moje puno poštovanje i respekt u zadnje dvije i pol godine, ali radi se o ponekad i dva prokleta resora za one koji su im na čelu. Resore koji su ogromni, koji su postavljeni na način na koji su postavljeni već godinama i godinama, koje je teško mijenjati, novca nikad dovoljno,...naprosto to čovjeka, političara i javnog dužnosnika strahovito troši. Radi se o ljudima iznimnog kapaciteta i vrlo uspješne karijere koji nisu slučajno radili posao koji su radili. ...” rekao je premijer Milanović obrazlažući smjenu ministara. “To je čojek koji je puno dao. I bez SDP-a ima vrhunsku karijeru, mislim da je pitanje na krivom tragu”, odgovorio je premijer na pitanje novinara radi li se o odmazdi i ima li Ostojićeva smjena veze s događanjima od subote s Glavnog odbora SDP-a, na kojoj je Ostojić bio protiv Linićevog izbacivanja. 

 

Smijenjeni ministar zdravlja Rajko Ostojić, na novinarsko pitanje je li ispunio svoju zadaću u Vladi kao ministar zdravlja,  odgovorio je: “Europska komisija i Svjetska banka su u svojim izvještajima vrlo zadovoljni sa strukturnim reformama koje je u posljednje 2 godine napravilo Ministarstvo zdravlja”. (Izvor: dnevnik.hr 11.06.2014.)

 

No, u hrvatskoj je javnosti Rajko  Ostojić kontinuirano gubio na popularnosti: pacijenti nezadovoljni sve dužim listama čekanja; bolnički liječnici nezadovoljni  neprimjerenim odredbama povezanim sa  smjenskim radom;  porezni obveznici nezadovoljni jer  je nakon sanacije bolnica „teške“ 3 milijarde kuna  ponovo nastao novi dug…

 

I politički analitičar Slaven Letica rad ministra Ostojića ocjenjuje negativno: "Sve što je Rajko Ostojić obećavao nije ostvario. Najavljivao je smanjivanje listi čekanja, a one su porasle. Zatim  smanjenje pa onda ponovo vraćanje zdravstvenih doprinosa… pa promjena naziva ministarstva zdravstva u ministarstvo zdravlja na početku mandata. Svugdje u svijetu ministarstva nazivaju po djelatnosti (zdravstvo), jedino se u Rusiji i Srbiji  nazivaju po temama (zdravlje). Nadalje, Letica ministru zamjera i smjenski rad….Dobro rješenje za novog ministra zdravlja po njemu je Siniša Varga, dosadašnji ravnatelj HZZO-a, čovjek iskusan sa zdravstvenim sustavom. U međuvremenu su se pogrešnim  pokazala nagađanja  da bi Rajka Ostojića mogao zamijeniti partijski čovjek i ravnatelj KB Dubrava Dragan Korolija. Za Koroliju je Slaven  Letica izjavio da u njemu ne vidi dobrog vođu ministarstva zdravlja… (Izvor: portal dnevno.hr 09.06.2014)

 

Na rad ministra Rajka Ostojića osvrnuo se i liječnik-političar  Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatske zore: "Profesor Ostojić je izvrstan gastroenterolog i upitno je koliko je kao ministar zdravlja bio samostalan u donošenju odluka…“. Veći dio odluka zapravo donosi Vlada. Ostojić ne bi, uvjeren je Kujundžić, donosio odluke poput one o smjenskom radu - da mu to nije bilo nametnuto.

I bivši HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović  kritizirao je rad ministra Ostojića, specifično reorganizaciju bolničkog sustava: „Nezadovoljnici se gomilaju kako među pacijentima, tako i među zdravstvenim djelatnicima. Nije ispravno da ministar zdravlja kaže kako imamo viška bolničkih odjela te da neke bolničke djelatnosti ne treba razvijati. Ustavom je svakom građaninu Hrvatske zajamčena dostupnost zdravstvene usluge. Ministar mora reći koji bolnički odjeli, koja područja i gdje ljudi trebaju putovati, jer ovim se krše ustavna prava građana Hrvatske". (Izvor: dnevno.hr 09.06.2014).

Slijedeće srijede bi novog ministra zdravlja Sinišu Vargu trebao potvrditi Sabor. Preostaje  još 18 mjeseci do kraja mandata ove vlade pa bi novi ministar u tom razdoblju trebao preuzeti i dovršiti Masterplan/bolnica, ali i provesti izdvajanje HZZO-a iz državne riznice da financijski funkcionira na način uobičajen  u ostalim europskim zemljama. Varga je, na dosadašnjoj poziciji ravnatelja HZZO-a poduzimao sve da se izdvajanje  dogodi već 1.srpnja 2014., no čini se da je problem tehničke prirode, da se brojni zakoni moraju uskladiti i da će izdvajane biti provedeno tek s  prvim danom  2015. godine.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.