Danas Sabor glasuje o novom ministru zdravlja - Siniša Varga


novi ministar zdravlja Siniša Varga

Autor/Izvor: Izvor: Hina, business.hr, NovaTV

Objavljeno: 18.06.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Danas Sabor glasuje o novom ministru zdravlja - Siniša Varga

Siniša Varga, novi čovjek u užarenoj fotelji ministra zdravlja: “'U upravljanju HZZO-om osjećao sam se kao riba u vodi, sada se osjećam kao riba na gradelama”

 

Prije tjedan dana ga  je premijer predodredio za novog ministra zdravlja, u ponedjeljak je dobio jednoglasnu potporu saborskog Odbora za zdravstvo  a danas će  Sabor glasovanjem  formalno potvrditi novog ministra zdravlja.

Nakon Rajka Ostojića u užarenu fotelju ministra  zdravlja sjest će Siniša Varga, dosadašnji ravnatelj HZZO-a: “'U upravljanju HZZO-om osjećao sam se kao riba u vodi, sada se osjećam kao riba na gradelama”, slikovit je bio Varga pred saborskim Odborom za zdravstvo na kojem je u ponedjeljak izlagao svoj program i dobio jednoglasnu potporu. No, prije toga su ga  članovi i gosti na sjednici Odbora “rešetali” pitanjima. U nastaku su neka od pitanja i primjedbi kao i odgovori budućeg ministra zdravlja sa sjednice saborskog Odbora za zdravstvo  od 16. lipnja. (Izvor: Hina, business.hr)

“U 10 dana javnost mora vidjeti da je dobila novog ministra zdravlja, morate napraviti nešto što će vas obilježiti”, rekao je Vargi Darko Milinović, nekadašnji ministara zdravlja iz opozicijskog HDZ-a. Lista oporbenih želja, pitanja i preporuka na adresu novog ministra bila je poduža:

  • ukinuti  smjenski rad, barem na kirurškim odjelima – odmah, već slijedeći tjedan,
  • zaustaviti bujanje listi čekanja - do 1. kolovoza,
  • zaštititi dignitet zdravstvene profesije i ograditi se od izjava bivšeg ministra finanacija Slavka Linića da zdravstveni djelatnici potkradaju proračun,

„Već ste si na neki način osigurali da budete dobar ministar, jer gori ne možete bit“, poručio je Vargi HDZ-ovac Milinović, dajući time negativnu ocjenu varginom prethodniku Rajku Ostojiću. 

Laburist Dragutin Lesar želio je novog ministra zdravlja natjerati na nedvosmisleni odgovor  te  mu je uputio primjedbu da dio financijskog sektora priprema teren da se obvezno zdravstveno osiguranje otvori tržištu, odnosno privatizira: „Privatizacija osnovnog zdravstvenog osiguranja bila bi suicid i to se ne smije napraviti“, odgovorio je  Varga.

Upitan za outsourcing u zdravstvu, Varga je odgovara da je to složeno pitanje u koje se umješala politika, a koje se mora odraditi pametno: „Kao pomoćnik ravnatelja KB Dubrava i sam sam se susreo s tim problemom, no uzme se digitron u ruke i izračuna što je isplativo“.

Visoko na listi prioriteta novog ministra zdravlja je i upostava pravobranitelja za pacijente kako bi se pacijentima zajamčio dignitet i informiranost: „Prije 2 mjeseca i sam sam bio pacijent (operacija slijepog crijeva), ali nisam dobio sve informacije koje sam trebao…“. Time se  novi ministar  zdravlja želi približiti zahtjevima udruga za zaštitu prava pacijenata- specifično Hrvatske udruga za promicanje prava pacijenata (HUPPP) na čelu s Đ. Rušinović-Sunara. Još kao ravnatelj HZZO-a,  Varga je potvrdio potrebu da se zdravstveni radnici bolje educiraju o pravima pacijenata te zamolio udruge pacijenata da pomognu svojim sugestijama u pogledu stvaranja jedinstvenih pravila za ostvarivanje prava na drugo mišljenje. Tada je dao  podršku održavanju seminara za zdravstvene radnike sukladno onima koje je HUPPP održao u OB Karlovac i OB Vukovar.

Na  sjednici saborskog Odbora za zdravstvo  od 16. lipnja, Siniša Varga je dao još neke informacije koje govore o njegovom pristupu „užarenom“ resoru ministarstva zdravlja:

 

  • kao ministar zdravlja više neće raditi u ambulanti, što je činio kao prvi čovjek HZZO-a. „Moj rad u ambulanti prestaje s današnjom danom“.
  • bolnički liječnici i smjenski rad - već ovaj tjedan počinje kolektivno pregovaranje,
  • pacijenti i “liste čekanja”- kreće uža stručna rasprava s komorama i ravnateljima bolnica o  mjerama za skraćivanje listi čekanja koje predlaže HZZO. Siniša Varga je mišljenja da su liste, zbog (ne)primjerene metodologije, krivo prikazane, pa to (metodologiju) hitno treba riješiti.

 

Prvi koraci su orijentirani na pacijente. Kad riješimo sve vezano za pacijente, onda krećemo na bolnice i ostalo“ – izložio je svoje prioritete  Siniša Varga već  istog dana kada je premijer objavio da će on biti imenovan  novim ministrom zdravlja (dnevnik Nove TV 11.06.14).

Dakle, prvi potezi novog ministra zdravlja su poznati: bit će to borba s listama čekanja za pacijente te kolektivno pregovaranje s bolničkim liječnicima (specifično smjenski rad). Sve je to na tragu onoga što je Varga najavio već na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo 16. lipnja, naime  da će vrlo skoro ispuniti neke zahtjeve koje je tada  navela oporba a što u konačnici pokazuje da je porasla svijest o potrebi konsenzusa između pozicije i opozicije u segmentu riješavanja nagomilanih problema zdravstvenog sustava.

Slijede  pripreme da se HZZO izdvoji iz državne riznice do 1. siječnja 2015., te da financiranje sustava javnog zdravstva funkcionira  kao u ostalim europskim zemljama. Varga je još s pozicije  ravnatelja HZZO-a poduzimao sve  da se izdvajanje  dogodi već 1.srpnja 2014., no čini se da je problem tehničke prirode, da se brojni zakoni moraju uskladiti.

Još početkom svibnja su iz HZZO-a morali demantirali  napise Jutarnjeg lista (02.05.14.) po kojima tadašnji njihov ravnatelj Siniša Varga prijeti trenutnom ostavkom kako bi  time zapravo prisilio ondašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića da napokon počne s izmjenama nekoliko zakona bez kojih nije moguće izdvajanje HZZO-a iz sustava državne riznice. "Smatramo da se približavanjem roka 1. srpnja, koji je najavljen kao datum izlaska HZZO-a iz sustava državne riznice, javljaju svi oni kojima taj izlazak ne odgovara jer to znači "kraj lova u mutnom".. .Nakon izlaska HZZO-a iz riznice očekujemo konačno ostvarenje transparentnog, pravednog i financijski održivog zdravstvenog sustava, što će biti u interesu svih građana Hrvatske“ ( HZZO).

 

U međuvremenu je Rajko Ostojić otišao s pozicije ministra zdravlja  a Siniša Varga će danas u Saboru  formalno preuzeti tu funkciju. No, i prije no što je  zasjeo u užarenu fotelju ministra  zdravlja, Varga je izjavio: "U upravljanju HZZO-om osjećao sam se kao riba u vodi, sada se osjećam kao riba na gradelama”.  Ostaje da se vidi što će s približavanjem datuma izdvajanja HZZO-a iz riznice ("zbog čega se javljaju oni kojima ne odgovara promjena koja bi trebala donijeti detaljno uređenje zdravstvenog sustava“), učiniti "riba" zvana Varga: vratit se u vodu i plivat  ili ....

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.