OB Pula_na međunarodnom natječaju izabran izvođač radova


IZVOR: www.obpula.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 24.06.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

OB Pula_na međunarodnom natječaju izabran izvođač radova

Od 11 ponuđača za gradnju bolnice u Puli, najpovoljniji Lavčević d.d.

 

“Lavčević d.d.” je odabran  kao najpovoljniji (najjeftiniji) ponuđač za rekonstrukciju i dogradnju bolnice u Puli, izvijestila je na današnjoj presici  sanacijska upraviteljica bolnice, dr. Irena Hrstić.

Podsjetimo, 31. siječnja 2014. je bio  objavljen međunarodni natječaj za izvođače radova na OB Pula. U 60 dana, odnosno  do  1. travnja 2014. do kada je natječaj bio otvoren, na isti se javilo 11 tvrtki: po jedna tvrtka  iz Austrije i Španjolske, 3 tvrtke iz Italije te  6 tvrtki iz Hrvatske.

Sporoj državnoj administraciji je trebalo gotovo  3 mjeseca da izabere najjeftinijeg izvođača. Radi se o zajednici ponuđača iz Splita „Lavčević d.d.“  koji  će  u roku od 3,5 godine izvesti radove u vrijednosti 342.193.039,18 kuna s PDV-om, odnosno :

  • 274 milijuna kuna - za radovi bez PDV-a,
  •   68 milijuna kuna - za PDV

Zamjenik šefice Povjerenstva za odabir najpovoljnijeg ponuđača, Valerio Drandić, izjavio je na današnjoj presici da je “Lavčević d.d.” odabran jer je njihova ponuda bila najpovoljnija (najjeftinija) i to čak niža od planirane, tako da će kreditna sredstva omogućiti i opremanje bolnice. Podsjetimo, 31. siječnja 2014., u trenutku otvaranja natječaja, planirana vrijednost radova je bila procijenjena na 470 milijuna kuna bez PDV-a i bez  približno 200 milijuna kuna opreme.

 

Šefica Povjerenstva za odabir najpovoljnijeg ponuđača, Ljubica Đukanović, istaknula je danas da je izgradnja bolnice u Puli u ovom trenutku jedan od najvećih objekata te djelatnosti na području istočne Europe.

Planirani početak  gradnje  je kolovoz  tekuće 2014. godine a  radova bi trebali biti gotovi do ožujka 2018. Ali, rok za žalbu je 15 dana i početak gradnje bi mogao biti odgođen u slučaju da jedan od deset Lavčevićevih konkurenata uloži žalbu na izbor najpovoljnijeg izvođača.

 

Radovi  na OB Pula obuhvaćaju:

  • izgradnju novog objekta
  • renoviranje starih zgrada,
  • uređenje parkirališta i okoliša

U planu je da se prvo  u potpunosti  dovrši novi objekt  da bi se odjeli iz starih zgrada premjestili u njega i tek tada krenulo na renoviranje starih objekata. Time bi se omogućilo da tijekom rekonstrukcije svi postojeći bolnički odjeli nesmetano funkcioniraju.

Radovi predviđaju rekonstrukciju i nadogradnju postojeća 2 bolnička objekta na lokaciji Zagrebačka 30 u Puli te  izgradnju dodatnih 27.000 m2 čime bi se odjeli pulske bolnice proširili na sveukupno 43.000 m2.


Investicija OB Pula će se financirati s ukupno 600 milijuna kuna. U ožujku je Vlada RH već dala državno jamstvo za prvi kredit u visini od 300 milijuna kuna. Na  prošlotjednoj sjednici Vlada  je odobrila državno jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za drugi kredit od 300 milijuna kuna

Podsjetimo,  rekonstrukcija i dogradnja OB Pula je nasušna potreba već duže vrijeme, ne samo zbog zdravstvene zaštite domicilnog stanovništva, već i zbog glavne privredne djelatnosti, turizma. No,  investicija u tu  javnu bolnicu je  bila predmet političkih igara. Prvo je HDZ-ova Vlada u srpnju 2010. godine s Istarskom županijom  potpisala okvirni sporazuma o gradnji nove OB Pula po kojem je bi­lo predviđeno da se do kraja 2010. pripremi dokumenta­cija za gradnju.  U lipnju 2011., istarski župan Jakovčić objavljuje da je nezadovoljan inertnošću Vlade, i da Istarska županija sama počinje pregovore s tvrtkama Strabag i Bouygues (čiji je konzorcij gra­dio istarski cestovni Ipsilon) o dogradnji pulske bolnice kroz model javno-privatnog partnerstva (JPP).  Projekt je trebao biti „težak“ 70 milijuna eura. No, Jakovčićevi se  planovi nisu ostvarili. U međuvremenu je Opću bolnicu Pulu - sa  zastarjelom opremom i „statusom“ jednog od  najvećih bolničkih gu­bitaša u zemlji – zadesila sanacija (postavljenje sanacijske upraviteljice Irene Hrstić)  te privremeni gubitak vlasničkih/osnivačkih prava koja su s Istarske županije prenesena na RH/Vladu. 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.