Što je to dodatak za vjernost (državnoj?!) službi u zdravstvu?


Autor/Izvor: SUPRA, IZVOR

Objavljeno: 26.06.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Što je to dodatak za vjernost (državnoj?!) službi u zdravstvu?

Pitajte nekog među stotinama tisuća nezaposlenih hrvatskih građana što misli o „dodatku za vjernost službi u zdravstvu”.  Pogledat će vas kao da ste pali s Marsa a samo oni najpristojniji će odgovoriti: „To je nedopustiv oblik diskriminacija na tržištu rada…“. Riječ je o pravu na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža koje imaju samo djelatnici zaposleni u državnim i javnim službama u djelatnosti zdravstva. Doduše, to pravo im je  Vlada zakonom privremeno uskratila za tekuće razdoblje  01.04. - 31. 12. 2014. No, to je pravo i dalje ugovoreno u kolektivnom ugovoru za zdravstvo i, ako se on ne bude mijenjao, zaposlenicima s 20 i više godina staža, trebalo bi biti vraćeno početkom 2015. godine.

 

U emisiji Hrvatskog radija “Izaberi zdravlje” novi je ministar zdravlja Siniša Varga izjavio  da dodatak na plaću za vjernost službi, osim zdravstva, nema ni jedna druga djelatnost u Hrvatskoj. Ukidanje  prava ”za vjernost službi” zaposlenika u zdravstvu - trebalo bi biti predmet pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora. Stoga Ministarstvo zdravlja namjerava  otvoriti kolektivne pregovore radi ukidanja dodatka za vjernost službi u zdravstvu od 4%, 8% i 10% te iznalaženja modela za nagrađivanje dobrih radnika.

 

S portala business.hr (250614) prenosimo:.
„Novi ministar zdravlja Siniša Varga želi mijenjati kolektivni ugovor, potpisan prije samo 6 mjeseci, ocjenjujući ga neusklađenim s praksom ostalih granskih kolektivnih ugovora… Radi se o ukidanja dodatka za vjernost službi u zdravstvu od 4, 8 i 10 posto. No, ispitat će se i mogućnosti da se zaposlenicima ponudi nešto zauzvrat, poput modela nagrađivanja dobrih radnika, rekao je ministar.

“Dobrim” zdravstvenim radnicima automatski bi se isplaćivao bonus na osobni dohodak. S obzirom da su sindikati već izrazili bojazan i sumnju u objektivnost takvog ocjenjivanja zaposlenika, Varga ističe da nagrađivanje “ne bi ovisilo o mišljenju nadređenih, već bi se uvela elektronička evidencija rada i valorizirao rad po izvršenju”.

Čelnici sva tri reprezentativna sindikata, upitani za komentar, u izjavi Hini kategorički su odbacili takve prijedloge na koje, kažu, nipošto neće pristati.

Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara (HSSMST) ocjenjuje apsurdnim dodatno nagrađivanje liječnika koji su, za razliku od sestara, već nagrađeni s 10%  na uvjete rada.Prašnjak podsjeća na zahtjev njezina sindikata da se medicinskim sestrama također uvede dodatak od 10 % na uvjete rada, za što resorno ministarstvo dosad nije imalo sluha...

 

“Riječ je o vrlo osjetljiivim stvarima i nije jasno tko bi trebao odlučivati tko je to dobar radnik”, kaže Prašnjak.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi (SSZSS) poručuje da nikako neće pristati na ukidanje dodataka od 4%, 8% i 10%o dok se ne riješi pitanje dvostrukog plaćanja magisterija i doktorata liječnicima - po Vladinoj uredbi i po temeljnom kolektivnom ugovoru.

 

„Zašto bih ja radniku koji živi samo od svoje plaće uzela 10 %, dok se liječnicima dvostruko plaćaju magisteriji i doktorati, omogućavaju im se vještačenja za vrijeme radnog vremena i poslijepodnevni rad kod privatnika”, pita Avberšek.

Ni Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), koji nije ni potpisao kolektivni ugovor, nije oduševljen prijedlozima novoga ministra. Upozorava na opasnost od diskrecijskog prava nadređenih, poput diskrecijskih prava sadašnjih sanacijskih upravitelja bolnica koje je imenovala politika. Drugi je problem kako standardizirati rad liječnika, a velika je opasnost, kaže, i od narušavanja međuljudskih odnosa.

“Nije bitno pacijenta liječiti, nego izliječiti. Ako će se uvesti elektronička evidencija, znači li to da je onaj liječnik koji dugo liječi, a ne izliječi pacijenta vrjedniji od onoga koji ga u kratko vrijeme izliječi”, pita Babić.

No, novi ministar u intervjuu Hrvatskom radiju nije ostao dužan sindikatu liječnika, u vezi s njihovim stalnim pritužbama na navodno niske cijene bolničkih usluga

 

.“Cijene specijalističkih pregleda izračunate na temelju kolektivnomg ugovora i pomnožene s minutažom, na mjesečnoj razini u nekim slučajevima znače veću plaću od one predsjednika države”, ustvrdio je novi ministar zdravlja te istaknuo da se cijene u javnom zdravstvu ne može uspoređivati s cijenama privatnika koji ulažu svoj novac u infrastrukturu i opremu.

Najavio je i da će bolnice ubuduće samostalno odlučivati kako će raspolagati svojim kadrovima, pogotovo u noćnim smjenama, vikendima i blagdanima, imajući na raspolaganju smjenski rad, dežurstva i pripravnost." (Izvor: business.hr/HINA 250614)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.