Liječnici ponovo traže „isključivo svoj“ strukovni kolektivni ugovor


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.07.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječnici ponovo traže „isključivo svoj“ strukovni kolektivni ugovor

Protiv Zakona o reprezentativnosti - statusna i ostala prava liječnika posloprimaca

 

Medijski najeksponiraniji  sindikat u državi, Babićev HLS, dobio je potporu čelnika svih relevantnih liječničkih udruga koje su se oglasile uoči  saborske rasprave o „Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata“. Na jučerašnjoj presici svi su oni podržali pritužbe HLS-a da se odredbama tog zakona isključuje liječnike iz socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja.

 

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) Željko Krznarić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) Ines Balint i predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Trpimir Goluža zatražili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare “svoj” kolektivni ugovor, odnosno da se statusna i ostala prava liječnika reguliraju strukovnim kolektivnim ugovorom samo za liječnike.

 

Napomenuo je da su razgovarali s ministrom zdravlja Sinišom Vargom i ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem ali, kako kaže, nije bilo razumijevanja za njihove prijedloge.

 

Na novinarski upit o razgovoru s resornim ministrima  (Mrsićem i Vargom, koji su također bili liječnici prije prelaska u profesionalne političare), predsjednik HLZ-a Željko Krznarić nije htio iznijeti pojedinosti rekavši da je sastanak bio "poluprivatan", no smatra da njihovi prijedlozi nisu imali pozitivan odjek.

 

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža  smatra  da su čelnici liječničkih udruga lobirali kod saborskih zastupnika svih političkih opcija, koji su pokazali razumjevanje za njihove zahtjeve, te se nadaju da će zastupnici iz oporbe, ali i oni iz vladajuće većine o predloženom zakonu glasovati po svojoj savjesti, a ne prema stranačkoj stezi. Goluža je stanje u hrvatskom zdravstvu ocijenio alarmantnim te pozvao predsjednika Republike Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića da se uključe u rješavanje problema zdravstvenog sustava.

 

Nakon presice udruga liječnika, oglasilo se Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava koje je opovrgnulo  tvrdnje HLS-a i i drugih liječničkih udruga da se novim Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata "isključuje liječnike iz socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja".

 

“Kada je riječ o želji da se prava liječnika urede strukovnim kolektivnim ugovorom, (isključivo za liječnike-naša OP) ističemo da je o takvoj mogućnosti raspravljalo Gospodarsko-socijalno vijeće 2004. godine, kada su Vlada, sve sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca zauzeli jasno stajalište da se u cilju izbjegavanja usitnjavanja, rascjepkanosti i slabljenja sindikata prava zaposlenih reguliraju kroz kolektivne ugovore djelatnosti, a određene specifičnosti unutar pojedinih djelatnosti kroz anekse (dodatke) kolektivnih ugovora.

Ne osporavajući pravo sindikata na sindikalno organiziranje, što podrazumijeva i pravo na strukovno sindikalno organiziranje, zakonom se propisuju jasni, objektivni i sindikatima unaprijed poznati kriteriji prema kojima se utvrđuje reprezentativnost sindikata za kolektivno pregovaranje, što je u skladu sa zahtjevima Europske socijalne povelje, ističe Ministarstvo.

 

U tome smislu očekujemo uspostavu međusobne suradnje među sindikatima u djelatnosti zdravstva te aktivno sudjelovanje svih zainteresiranih dionika u kreiranju i zastupanju interesa svih zaposlenih u djelatnosti zdravstva, uvažavajući pri tome specifičnosti svake pojedine struke u okviru te djelatnosti, navodi Ministarstvo u priopćenju. “(Izvor: Hina) 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.