Nakon samo mjesec dana Vlada stopira svoj Masterplan bolnica


Autor/Izvor: SUPRA*Izvor

Objavljeno: 16.07.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Nakon samo mjesec dana Vlada stopira svoj Masterplan bolnica

Masterplan bolnica je kolokvijalni izraz za Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, klinika i općih bolnica u RH 2014.-2016.

 

Novi ministar zdravlja S.Varga potvrdio je danas da je Vlada iz saborske procedure povukla svoj prijedlog Masterplana bolnica. Za Varginog prethodnika Rajka Ostojića je to bila top tema a Masterplan je bio posljednji dokument koji je za njegova mandata poslan iz Vlade u Sabor. No, sada je Vladi “sinulo”  da je taj važan dokument manjkav i da je brzopleto upućen Saboru pa ga nakon tek nešto više od mjesec dana povlači...

A što na takvo bezglavo ponašanje kaže glava Vlade premijer Milanović?

Iz  Bruxellesa Milanović poručuje da Masterplan nije propao i da 200 tisuća eura – koliko je za njegovu izradu plaćeno francuskim konzultantima – nije bačen novac: “Ništa nije propalo. Masterplan je jedna etapa u sređivanju bolničkog sustava u kojem građanima moramo osigurati kvalitetnu zdravstvenu uslugu za ono što plaćaju, a plaćaju dosta. Ne treba, ne mora i ne smije u svakoj bolnici biti sve. Bit će bolnica u kojima će biti skoncetrirana oprema i kvaliteta i to u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Svugdje drugdje država treba osigurati brz i kvalitetan transfer do tih bolnica. U svojim mjestima građani pak trebaju imati ono što je najosnovnije. Tako rade i bogatije zemlje od nas“ (Izvor:Hina)

Ministar Varga pak izjavljuje da je Masterplan samo privremeno povučen iz saborske procedure kako bi ga se doradilo, odnosno razdvojilo na dva dijela:

  • na strategiju refrome bolničnog sustava koja će biti u ovlasti Sabora i koja bi trebala biti donesena na jesen,
  •  i operativni dio koji će biti usvojen na razini podzakonskog akta Ministarstva zdravlja a predstavlja  tablice i brojevne parametre sustava koji će  biti u ovlasti ministra zdravlja te time fleksibilniji u primjeni/promjeni kako u organizacijskom, tako i u epidemiološkom smislu.

U Ministarstvu zdravlja planiraju Masterplan doraditi još u tekućem mjesecu a proceduru u Vladi okončati do početka kolovoza, pa se očekuje da Masterplan bolnica bude prva točka jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora.

 

Navodno bi prvobitni, lipanjski prijedlog Masterplana bolnica, umjesto uštede od 400 milijuna kuna, stvorio dodatni trošak od čak 2 milijarde kuna...  

"Masterplan je hvale vrijedan i važan projekt koji se ne ukida. Napravljena je opsežna revizija i uočeno nekoliko odstupanja koje se rješavaju sa sanacijskim upraviteljima", izjavio je Varga .

 

U nastavku prenosimo dio intervjua koji je ministar Varga dao Jutarnjem listu od 27. lipnja a koji se odnosi na Masterplan bolnica:

"Masterplan bolnica, koji je važan za smanjenje lista čekanja, dugo se čekao. Kad je donesen, bio je predmet mnogih polemika i kritika. Što vi mislite o njemu? Hoćete li ga provoditi, mijenjati ili možda i ukinuti, kako se spekuliralo u javnosti?

- Masterplan je vježba koju svaki zdravstveni sustav mora odraditi jednom u deset godina. Sada kad neke stvari točno znamo, možemo planirati infrastrukturne projekte, broj bolnica, odjela i kreveta sukladno populaciji koja im gravitira. Ipak, ono što mu nedostaje su analize po epidemiološkim podacima. Nisu nam svi osiguranici jednako bolesni od iste bolesti, svugdje i na isti način. A to pitanje u ovom planu nije adresirano.

 

Ali bivši ga je ministar predstavljao kao svojevrsno konačno rješenje?

- Ne, to je živo tkivo koje će trpjeti promjene. U ovakvom obliku on prolazi saborsku proceduru i počinje se primjenjivati od 1. rujna. No, mijenjat će se i dopunjavati u budućnosti. Pokrenut ćemo, a to je velika dopuna, pitanje pobola stanovništva, mortaliteta i morbiditeta po određenim geografskim obilježjima zemlje kako bi se u bolnicama moglo liječiti bolesti od kojih ljudi na tim područjima najviše boluju. Primjera radi, u Virovitičko-podravskoj županiji treba značajno poboljšati kardiološke i kardiovaskularne kapacitete bolnica. U Šibeniku je pak smrtnost od tih bolesti značajno manja.

 

Jesmo li za Masterplan trebali unajmiti strane konzultante?

- Ne prihvaćam kritiku da se to moralo napraviti unutar države i da to kvalitetno nije mogao odraditi netko izvana. Sve zemlje unajmljuju nekog izvana kako bi dobile objektivan pregled i mišljenje o svom sustavu upravo iz razloga da nema upliva dnevne politike u donošenje zaključaka." (Izvor: Jutarnji list 27.06.2014.)

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.