KBC Zagreb: "Samsung m-EMR” mobilno prati „karton“ pacijenta


KBC Zagreb-Rebro

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 24.07.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

KBC Zagreb: "Samsung m-EMR” mobilno prati „karton“ pacijenta

50 liječnika, predstojnika klinika i informatičara KBC-a Zagreb je u 2-mjesečnom razdoblju uspješno testiralo Samsungov “m-EMR” sustav za mobilno praćenje elektroničkih medicinskih zapisa (tzv „kartona pacijenta”)

 

KBC Zagreb je druga bolnica u svijetu koja koristi Samsungov “m-EMR”  sustav za mobilno praćenje elektroničkih medicinskih zapisa (tzv „kartona pacijenta”). Sredinom srpnja je “m-EMR”  uspješno položio 2-mjesečni test u KBC-u Zagreb. Liječnici, predstojnici klinika i informatičko osoblja, njih 50 odabranih ispitanika, provelo je validaciju cjelokupnog paketa (uređaj i m-EMR aplikacija):

  • 80 % djelatnika KBC-a koji su sudjelovali u 2-mjesečnoj validaciji, smatra da je mobilni uvid u elektronički medicinski karton” pacijenta najkorisnija funkcija ovog inovativnog rješenja  jer  olakšava posao liječnicima u „terenskom“ praćenju pacijenata te značajno smanjuje vrijeme reakcije u hitnim slučajevima, što poboljšava  kvalitetu medicinske usluge pacijentima,
  • 66%  djelatnika KBC-a koji su sudjelovali u 2-mjesečnoj validaciji, izjavljuje  da je “m-EMR” nezaobilazna pomoć liječniku prilikom praćenja   specifično pacijenata  u intenzivnim jedinicama,  izvan liječnikovog radnog vremena.

Samsungov "m-EMR"  povezuje dvije dosad neostvarive okolnosti:

  • da liječnik - koji vodi stacionarnog pacijenta a  prije svega onog u intenzivnoj jedinici- bude dostupan u svakom trenutku, i kad liječnik fizički nije u bolnici, odnosno izvan radnog vremena,
  • da je liječniku -  i onda kad fizički nije u bolnici – omogućen pristup „ u realnom vremenu“ najnovijim medicinskim podacima o pacijentu  a  prije svega za pacijente u intenzivnim jedinicama.

Sustav mEMR je povezan na medicinski zdravstveni karton pacijenta u bolnici, odnosno na  bolnički informacijski sustav (BIS) jer liječniku mora omogućiti sve informacije iz tekućeg bolničkog liječenja. No, nacionalni eKarton zasad nije moguće pretraživati putem “m-EMR”-a...

“Moguće je da se vrlo brzo reagira i da time pacijenti dobiju bolju liječničku skrb, a da se ne govori da to može pacijentu i spasiti život“, pohvalio je "m-EMR" sanacijski upravitelj KBC Zagreb Zlatko Giljević  i istaknuo  kako  bolnički informatički sustav (BIS) u KBC-u Zagreb predstavlja sredstvo bez kojega je redovno funkcioniranje naših bolnica postalo nezamislivo.„Potreba da liječnici imaju podatke uvijek na raspolaganju je nužno postavila zahtjev da podaci o pacijentima i kontrolirana komunikacija budu na raspolaganju i u pokretu, unutar bolnice ili izvan naših prostora...." (Izvor: portal ictbusiness.info 130514)

 

Razvoj mobilnog elektroničkog medicinskog zapisa tzv.“kartona pacijenta”, Samsung je započeo prije više od 10 godina u svojim razvojnim centrima i u bolnici u Seulu. Rješenje je u međuvremenu prošlo brojne tehnološke nadogradnje koje su uvjetovane razvojem tehnologije i korištenjem u praksi u Koreji. No, tek u u zadnje 2 godine,  pristupačnost tehnologije te uporabna vrijednost rješenja doveli su do komercijalizacije Samsungovog mobilnog elektroničkog medicinskog “kartona pacijenta”.

KBC Zagreb je druga bolnica u svijetu koja koristi Samsungov “m-EMR” mobilni elektronički medicinski zapis (tzv.“karton pacijenta”) a za potrebe hrvatskog tržišta, zajednički  su ga prilagodili proizvođač Samsung i njegov hrvatski partner  IN2.

Priprema  za  prilagođavanje “m-EMR”-a  hrvatskim okolnostima trajala  je  6 mjeseci a uključivala je lokalizaciju rješenja na hrvatski jezik i integraciju s BIS-om.

Uslijedila je 2 mjesečna validacija od strane 50 liječnika i informatičara  najveće  hrvatske bolnice. Sredinom srpnja “m-EMR” je uspješno položio hrvatski test i ostat će na korištenju KBC-u Zagreb jer je proizvođač Samsung odlučio isti. Očekuje se da će se sustav moći koristiti i na Samsungovim tabletima, što će uključiti i radiološke nalaze i snimke.

Ante Mandić, predsjednik  Samsungovog hrvatskog partnera IN2, koji je rješenje i implementirao u suradnju sa Samsungom ističe:”Vlastito bolničko rješenje BIS imamo u nizu bolnica pa tako i u KBC Zagreb, a "mEMR" se odlično uklopio u postojeći sustav i omogućio značajniju nadogradnju”.

 

Danijel Bačelić, voditelj odjela poslovnih rješenja hrvatskog  predstavništva Samsung Electronics: ”Nakon uspješne validacije u KBC Zagreb, cilj je krenuti i u daljnje implementacije na domaćem, ali i drugim tržištima.Vjerujemo da će se hrvatsko zdravstvo kretati u smjeru povećanja efikasnosti i da je ovo rješenje nezaobilazna komponenta takvog zdravstvenog sustava…Siguran sam da će projekt, uz bogato iskustvo koje donosimo, pomoći liječnicima u svakodnevnom radu, unaprijediti kvalitetu i učinkovitost pružanja bolničkih usluga te omogućiti značajnu dodanu vrijednost za liječnike i zdravstvo u cjelini“, zaključuje Bačelić. (Izvor: portal ictbusiness.info 170714)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.