EK poziva na “red”: Hrvatska (HZZO!) i prekogranična zdr. zaštita


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 23.07.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

EK poziva na “red”: Hrvatska (HZZO!) i prekogranična zdr. zaštita

Direktive 2011/24/EU o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti.

 

Jučer je HZZO na svom portalu demantirao medijske napise da je Europska komisija naredila Vladi RH da se hrvatski pacijenti moraju slati na liječenje u EU zbog dugih lista čekanja u Hrvatskoj! A ni liste čekanja u Hrvatskoj nisu predmet službene opomene EK. No, predstavnici Ministarstva zdravlja (MZ) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) jučer su se okupili  kako bi  proučili zahtjev Europske komisije (EK) za dostavom očitovanja o preuzimanju odredbi Direktive 2011/24/EU o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti. U nastavku prenosimo priopćenje s portala HZZO-a:

 

"EK je svojim dopisom zatražila očitovanje o načinu na koji su pojedine mjere kojima se omogućava korištenje prekogranične zdravstvene zaštite u skladu s odredbama spomenute Direktive provedene u Republici Hrvatskoj.

 

Utvrđeno je da su odredbe Direktive u cijelosti prenesene u hrvatsko zakonodavstvo, te će o tome detaljno očitovanje od strane MZ biti upućeno EK, putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

 

Odredbe Direktive detaljno su prenesene u hrvatsko zakonodavstvo, i to u:

 • Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju,
 • Pravilnik o pravima, uvjetima i načinu korištenja prekogranične zdravstvene zaštite,
 • te u Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept.

Time je svim hrvatskim osiguranicima omogućeno da od 25.10.2013. godine zdravstvenu zaštitu koriste i u drugim državama članicama EU u skladu s odredbama Direktive.

 

Hrvatski osiguranici mogu u drugoj državi članici EU-i kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga a bez prethodnog odobrenja HZZOa - koristiti:

 • neodgodivu zdravstvenu zaštitu
 • specijalističko konzilijarnu zdravstvenu zaštitu

No, za određene vrste zdravstvene zaštite odobrenje HZZO-a  je još uvijek potrebno:

 • u slučajevima kada liječenje uključuje smještaj osigurane osobe u bolnici preko noći,
 • u slučajevima kada liječenje uključuje uporabu visokospecijalizirane i skupe medicinske infrastrukture ili medicinske opreme.

U skladu s odredbama Direktive, osiguranik cjelokupan trošak liječenja u drugoj državi EU podmiruje osobno (inozemnoj) zdravstvenoj ustanovi koju je sam izabrao. Po povratku u Hrvatsku osiguranik može od HZZO-a ostvariti povrat troškova ali:

 • najviše u visini hrvatske cijene za istovrsnu uslugu.
 • ujedno ne ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza niti na popratne troškove.

Moguće je da se s obzirom na sve navedeno za sada vrlo mali broj naših osiguranika odlučio na ovu opciju.HZZO također naglašava da:

 • liste čekanja u Hrvatskoj nisu predmet službene opomene Europske komisije,
 • niti je Komisija naredila Vladi RH da se hrvatski pacijenti moraju slati na liječenje u EU zbog dugih lista čekanja u Hrvatskoj.

Liste čekanja postoje u većini država članica EU, i u dosta zemalja su i duže nego kod nas. Štoviše, sukladno EU propisima i presudama Europskog suda, odobrenje liječenja u drugoj državi članici EU ne smije se vezati uz liste čekanja.

 

Kao i u Hrvatskoj ni druge zemlje nisu imale velik broj prekograničnog pružanja zdravstvene zaštite dijelom

 • radi barijere stranog jezika (kada se radi o zdravlju nije lako na stranom jeziku objasniti svoje tegobe i vjerovati da neće biti problema u komunikaciji),
 • zato što pacijenti ipak najviše vjeruju liječnicima u vlastitoj državi.

Ovi razlozi najčešće se spominju na sastancima o prekograničnom pružanju zdravstvene zaštite na kojima su naši stručnjaci sudjelovali u institucijama EU” (Izvor: portal HZZO 22.07.2014.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.