Izdvajanje HZZO-a iz državne riznice: 3 moguća modela


ministar financija Lalovac

Autor/Izvor: SUPRA, IZVOR

Objavljeno: 29.07.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Izdvajanje HZZO-a iz državne riznice: 3 moguća modela

Ministri zdravlja i financija Siniša Varga i Boris Lalovac nisu na današnjem sastanku u Ministarstvu financija uspjeli dogovoriti  model izdvajanja HZZO-a. Međutim, u igri su  3 opcije prenosi portal dnevnik.hr:

  • prvi model izdvajanja HZZO-a: izlazak iz riznice bio bi postupan a državna blagajna do daljnjega bi raspolagala s milijardom kuna od trošarina na duhanske proizvode koja pripada zdravstvu i nastavila sanirati zdravstvene dugove.
  • drugi model - HZZO-u bi se prepustio njegov udio u trošarinama te bi raspolagao s milijardom kuna više nego danas,
  • treći model -  izdvajanje porodiljnih i drugih nezdravstvenih naknada iz HZZO-a pa bi HZZO napustio državnu riznicu s budžetom koji bi pokrivao samo ono što pripada zdravstvenom sustavu. Ministar Varga navodno priželjkuje treći model koji će HZZO-u osigurati da plaća samo zdravstvene usluge, no i dalje je otvoreno pitanje kojeg se dijela poreznih prihoda spreman odreći Lalovac da bi HZZO mogao uspješno funkcionirati izvan državne riznice.” (Izvor: portal dnevnik.hr 290714)

Podsjetimo, prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju krajnji rok  za izdvajanja HZZO-a iz državne riznice u izvanproračunski fond je 01.01.2015. godine. No, prvi čovjek državne zdravstvene administracije, Siniša  Varga, još kao ravnatelj HZZO-a, prije nego što je postao ministar zdravlja, snažno se zalagao za što raniji izlazak Zavoda iz državne riznice, čak  1. srpnja 2014. uz obrazloženje da o izdvajanju HZZO-a iz državne riznice ovisi uspjeh zdravstvene reforme. Financijska samostalnost Zavoda, koji je u 2013. raspolagao s više od 20 milijardi kuna,  najavio je Varga, trebala bi smanjiti liste čekanja i maknuti dnevnopolitičku razinu iz upravljanja zdravstvenim sustavom. Izdvajanje HZZO-a iz državne riznice Varga je nazvao teškom strukturnom reformom kojom  će se omogućiti da "novac ubuduće prati pacijenta" i da se točno zna za što će biti utrošen.

 

Tada su se pojavili  medijski napisi da je MMF zabranio izlazak HZZO-a iz riznice pa je čak i premijer Milanović morao intervenirati: „Vlada ne odustaje od izlaska HZZO-a iz državne riznice” te odlučno  opovrgnuo medijske napise da se Međunarodni monetarni fond (MMF) protivi izdvajanju HZZO-a, istaknuvši da ni MMF ni Europska komisija nisu bili uključeni u taj proces.“

U međuvremenu, Varga je zamijenio Ostojića na čelu Ministarstva zdravlja, a  Lalovac je zamijenio Linića na čelu Ministarstva financija.  Prošao je  1. srpanj  a dva nova čovjeka u Vladi „povlače konop“ svaki na svoju stranu. Hoće li  do izdvajanja HZZO-a iz riznice doći na jesen, nakon što se u rujnu u Saboru izmijeni set zakona? Ili će se sve odgoditi za početak 2015.?

Boris Lalovac je već u svom prvom nastupu pred saborskim Odborom za financije na kojem se odlučivalo o njegovu imenovanju na ministarsku dužnost izjavio da je  oko izdvajanja HZZO-a iz državne riznice osobno zatražio mjesec ili dva "time-outa"…“Analize su napravljene, brojke su dobre, ali ja sam tražio time-out mjesec dva, budući da se moram ekipirati u tom dijelu.... Na komentare da izdvajanje HZZO-a iz riznice neće donijeti nikakve uštede, Lalovac je tada kazao kako želi vidjeti je li riječ o strukturnoj ili samo o upravljačkoj promjeni."Budući da je HZZO 10 godina dio državne riznice, želim vidjeti detaljne analize. Znate da volim brojke i odluke će se donositi isključivo na temelju analiza", poručio je tada Lalovac. (HINA 130514)

Ministar zdravlja Siniša Varga,  intervju Glasu Slavonije od 26. srpnja: „Što se tiče mjera, moj fokus je trenutno na izlasku HZZO-a iz riznice pa onda i izdvajanju dopunskog osiguranja u dioničko društvo, reformi bolničkog sustava, smanjivanju listi čekanja, ukidanju smjenskog rada i novom zapošljavanju liječnika.
…. Činjenica je da sustavom zdravstva kakvog imamo danas nisu zadovoljni ni liječnici ni ostali medicinski djelatnici, a ni pacijenti…. Najveći krivac za to su pogrešne postavke sustava, posebno u dijelu njegova financiranja… No, istovremeno moramo svi zajedno biti realni i priznati da uz relativno skromna izdvajanja za zdravstvo u odnosu na ostatak europskih zemalja ipak imamo usporedivu, pa čak u nekim dijelovima i znatno višu razinu zdravstvene zaštite. I to trebamo očuvati. Moja misija kao ministra je stoga konačno postaviti loše upravljan sustav na zdrave temelje na kojima će se zdravstvo promišljati dugoročno i održivo te tako imati mogućnost nadogradnje.“

Ministar financija Boris Lalovac, intervju Slobodnoj Dalmaciji od 28. srpnja: „Racionalizacija poslovanja zdravstva jedan je od najvećih izazova ove Vlade. Moramo vidjeti koliku i kakvu razinu usluga u zdravstvu želimo, a koliku možemo dobiti. Pred nama je i izdvajanje HZZO-a iz državnog proračuna, on bi trebao poslovati na način da mu se izravno usmjerava novac od doprinosa za zdravstvo i da pokuša racionalnije upravljati njime. To je neodvojivo od provođenja master plana bolnica kojim se ustvari želi racionalizirati bolnički sustav i o kvaliteti tog projekta će mnogo toga ovisiti. I tu sam zagovornik centralizacije bolničkog sustava, kako bi se smanjili troškovi, a unaprijedila kvaliteta. Bolje je kupiti desetak helikoptera kako bi mogli na vrijeme prevesti pacijenta do bolnice nego trošiti mnogo više novca za bolničke odjele na kojima liječnici nemaju posla.”

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.