Predsjednička kandidatkinja K. Grabar-Kitarović o zdr. odgoju


K. Grabar-Kitarović

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.12.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Predsjednička kandidatkinja K. Grabar-Kitarović o zdr. odgoju

Zdravstveni je odgoj neophodan, uključujući i spolni odgoj, koji mora biti primjeren i prilagođen dobi i psihoso­cijalnom razvitku djeteta, a u ovako osjetljive teme moraju biti uključeni i roditelji i zajednica.

 

Vaši politički protivnici očekuju da  ćete s većim teškoćama govoriti o pitanjima poput zdravstvenog odgoja, pobačaja i slično? - novinarsko je pitanje upućeno kandidatkinji za Predsjednicu Republike Kolindi Grabar-Kitarović. U nastavku prenosimo njena roditeljska iskustva s pristupom zdravstvenom odgoju u školi koju su njena djeca pohađala u Bruxellesu te njen stav o zdravstvenom odgoju u hrvatskim školama (Izvor: intervju Obzor/Večernji list 050714)

 

„Primjer kako se u Hrvatskoj potiče politika podjele nacije, a ne zajedništva i  pomirdbe jest i pitanje zdravstvenog odgoja u školstvu. Zdravstveni je odgoj  neophodan, u cijelom svom rasponu, uključujući i spolni odgoj, koji mora biti  primjeren i prilagođen dobi i psihoso­cijalnom razvitku djeteta, ali u ovako osjetljive teme moraju biti uključeni i roditelji i zajednica.

 

Općenito držim da roditelji i lokalna zajednica moraju biti puno više uključeni u školski pro­gram.

 

U školi koju pohađaju moja djeca u Bruxellesu, mi roditelji neprestance smo informirani o odgoju i obrazovanju djeteta. Oko ovog potencijalno teškog pitanja nema nikakvog spora upravo stoga što se sve provodi transparentno i uz uvažavanje mišljenja roditelja.

 

Otprilike mjesec dana prije početka programa zdravstvenog odgoja rodi­telji dobivaju dopis učitelja s opisom tematike i popisom literature, koja je roditeljima dostupna u učionici kako bi je mogli pregledati ako to žele. Ako ro­ditelji nisu suglasni s dijelom nastave, njihovo dijete neće imati pristup knji­zi za koju roditelji drže da je upitna.

 

U demokratskim državama potencijalno prijeporna pitanja rješavaju se uključivošću, međusobnim poštovanjem i dijalogom, a ne nametanjem stavova ili pak namjernim izazivanjem sukoba u društvu.

 

Temelj je demokracije da svat­ko ima pravo na izbor i nikome se ne na­meću njemu neprihvatljivi stavovi. Važ­no je poštovanje i dostojanstvo ljudi, i to moramo shvatiti i primijeniti.  Uloga predsjednika države u tome iznimno je bitna -  dužnost je  djelovati u interesu države i naroda, poštujući različitost stavova.

 

Za posljednjeg referenduma, kojega je inicirala udruga U ime obitelji, aktualni predsjednik države je javno stao na jednu stra­nu i žestoko ustao protiv referendumskog pitanja. Predsjednik države ima pravo na svoj stav, ali otvoreno stati na jednu stranu suprotno je preporukama Ve­necijanske komisije o kampanjama za referendume. Time nije pokazao tole­ranciju, već upravo suprotno.

 

Dužnost je predsjednika spajati, pomirivati, a ne dijeliti i razdvajati. Šteta što se tako že­stoko kao po tom ideološkom pitanju nije izravno založio za rješavanje egzi­stencijalnih pitanja, problematizirao problem nezaposlenosti, siromaštva te izostanak investicija.“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.