1-7. kolovoza_Tjedan dojenja, FAQ pedijatar D. Puževski


Izvor: PressRelease Mediaval/Nestle

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 7.08.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

1-7. kolovoza_Tjedan dojenja, FAQ pedijatar D. Puževski

Odgovori na najčešća pitanja o dojenju, stručni tekst Diane Puževski, dr.med., spec.pedijatar

 

Prve sedmice kolovoza obilježava se već tradicionalno Svjetski tjedan dojenja*). U želji da podržimo promicanje važnosti dojenja za pravilan razvoj djece objavljujemo FAQ pedijatrice Diane Puževski - Odgovore na najčešća pitanja o dojenju.

 

Članak je ustupila tvrtka Nestlé, vodeća svjetska kompanija u području prehrane, zdravlja i zdravog života. Nestlé podržava preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja zagovara isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života, a zatim uvođenje odgovarajuće dohrane, uz informiranje te promidžbu nadomjestaka za majčino mlijeko na odgovoran način.

Kao zasad prvi i jedini proizvođač dječje hrane koji je uključen u FTSE4Good, etički indeks za odgovorno društveno poslovanje - Nestlé kontinuirano radi na poboljšanju zdravlja i prehrane majki te njihove djece


NAJČEŠĆA PITANJA VEZANA UZ DOJENJE (Diana Puževski, dr.med., spec.pedijatar)

 

1)      Dojiti na zahtjev djeteta ili po rasporedu?

Preporuka je da se dijete doji na zahtjev jer često dojenje stimulira proizvodnju mlijeka. Ono funkcionira po principu ponude i potražnje. Kako će se povećavati laktacija to će se intervali između dojenja prvo noću, a potom i danju polako povećavati.

 

2)      Kako procijeniti imam li dovoljno mlijeka i napreduje li dijete dovoljno?

Djetetov rast i dobitak na tjelesnoj masi najbolji su pokazatelj adekvatne količine mlijeka. U početku dojite 8-12 puta dnevno kroz 24 sata. Pratite broj mokrih pelena, koji bi trebao biti oko 6 dnevno nakon prvog tjedna života. U prvom tromjesečju mjesečni prirast na težini je prosječno oko 750 g, a tjedni 175 g, no raspon očekivanog tjednog prirasta se kreće od 120 g do 240 g. Zamolite patronažu da vam izvaže dijete jednom tjedno kako bi mogli pratiti dinamiku prirasta. Vaganje na dnevnoj bazi ili nakon svakog obroka ne preporučamo.

 

3)      Kako prepoznati rane znakove gladi novorođenčeta?

Rani znaci gladi prepoznaju se po mimici sisanja, okretanju glavice na stranu i refleksu hvatanja usnama, sisanju šaka te brzim pomicanjem oka ispod kapaka, što upućuje na plitak san. Plač je kasni znak gladi i tada je dojenče već teže umiriti i podojiti.

 

4)      Što učiniti kod bolnih i napuklih bradavica ?

Bolne i napukle bradavice su u pravilu posljedica pogrešne tehnike dojenja. Nastaju zbog pogrešnog zahvaćanja dojke u smislu da dijete hvata samu bradavicu, bez areole. Mogu biti posljedica i pogrešnog odvajanja s dojke, nepravilnog korištenja izdajalica, neadekvatnog grudnjaka, korištenja sapuna i drugih sredstava koja isušuju.

Prije svega revidirajte položaj i tehniku dojenja, dojenje započnite na manje bolnoj dojci, nakon dojenja na dojku nanesite manju količinu lanolina

 

5)      Upala dojke,  mastitis i dojenje

Simptomi mastitisa su bolna i osjetljiva dojka, povišena tjelesna temperatura, poremećaj općeg stanja, iscrpljenost, zimica, bolovi u mišićima te mučnina. To je stanje koje zahtijeva trenutnu konzultaciju s liječnikom. Ne prekidajte dojiti dijete, dojite što češće. Liječnik će  ordinirati terapiju, a vi ćete si pomoći tako da prvo pokušate dojiti na upaljenoj dojci, a ukoliko to predstavlja veliku bol, dojite na zdravoj dojci, a bolesnu izdajajte. Povećajte unos tekućine, nježno masirajte dojku i odmarajte. Infekcija ne ugrožava vaše dijete.

 

6)      Dojenje i ljeto: kupanje u hladnom moru, bazenu, ronjenje, korištenjezaštitnih krema za sunce…

Ljeti, na plaži, putovanjima i tijekom boravka van kuće sva praktičnost dojenja dolazi do punog izražaja. Često savjetujemo majke da odgode početak dohrane do povratka s ljetovanja. Važno je znati da dojenče ljeti doji češće i kraće. Dok se isključivo doji, ne treba mu dodavati nikakvu tekućini. Preporučamo da majka poveća svoj unos vode, nezaslađenih biljnih čajeva ili svježe cijeđenih sokova.

Dojilja se može kupati u bazenu, ali preporučamo da ispere tragove klora s dojke prije podoja.

Dojilja može plivati u hladnom moru i to neće imati negativan upliv na količinu mlijeka.

Dojilja može vježbati i intenzivno plivati, ali preporučamo to činiti nakon podoja, kako bi njoj  bilo ugodnije, a dojenče neće osjetiti promjenu u okusu mlijeka.

Ronjenje s bocama se također ne zabranjuje jer je količina dušika koji se oslobodi u majčinom mlijeku zanemarivo mala.

Korištenje zaštitnih krema za sunčanje dozvoljeno je za dojilje, ali je ograničeno za dojenačad prvih 6 mjeseci.

 

7)      Dojenje i estetika dojki

Veličina, oblik i čvrstoća dojki ovise o omjeru žljezdanog, vezivnog i masnog tkiva. Sve navedeno genetski je određeno i samo dojenje nema nikakvog neželjenog upliva na izgled dojke. Problem može biti jedino u prekomjernom debljanju u tijeku trudnoće pa ga svakako valja izbjeći.

 

8)      Treba li dojenče buditi zbog podoja?

U novorođenačkoj dobi, kod djece rođene prije vremena ili rođene s malom porođajnom težinom, u početku preporučamo buđenje djeteta svaka tri sata. Kod veće djece koja lijepo napreduju preporučamo da ih dojite na zahtjev.

 

9)      Je li podoj koji traje samo par minuta dovoljan da dijete pojede potrebnu količinu mlijeka ?

Ima djece koja se vrlo brzo zasite pa im podoj traje oko pet minuta ili čak i manje. Ukoliko lijepo napreduju, imaju adekvatan broj mokrih pelena te zadovoljno zaspu po podoju, ne treba ih na silu buditi i forsirati dojenje. Prijevremeno rođenu djecu te djecu koja sporo i lijeno sišu i brzo zaspu treba tijekom podoja stimulirati na duže sisanje.

 

10)  Dojenje i pojava prve menstruacije nakon poroda

Pojava prve menstruacije nakon poroda može rezultirati prolaznim poteškoćama u dojenju i to u vidu nemira na dojci i odbijanja dojenja. Najčešće se spominje smanjenje količine mlijeka ili promjena okusa mlijeka kao razlog, ali važno je znati da treba normalno nastaviti dojiti.  Treba ponuditi dojenčetu dojku češće, ako je jako nemirno dati mu je u snu. Problemi  su kratkotrajni  i za dan, dva u pravilu nestaju.


*) SVJETSKI TJEDAN DOJENJA - World Breastfeeding Week (WBW)

obilježava se prvih sedam dana mjeseca kolovoza (1—7. kolovoz). Podržavaju ga  UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) i Međunarodno udruženje pedijatara (IPA). Inicijativu je još 1992. godine pokrenula WABA (World Alliance for Breastfeeding Action - Svjetski savez akcije za dojenje), kako bi provodila ciljeve Innocenti deklaracije o zaštiti, promicanju i  potpori dojenju. Nije upitno da  dojenje pruža potpun prehrambeni i preventivni zdravstveni paket za bebe i malu djecu te da predstavlja jednu od najodrživijih praksa na svijetu. Zna se također da je dojenje bitno za žene jer pomaže pri gubitku težine po porodu, zaštiti od raka dojke i drugih bolesti, kao i odgodi povratka menstruacije i ovulacije. Pa ipak, u mnogim dijelovima svijeta malo je neprekinuta dojenja. Zašto postoji takav jaz između onoga za što znamo da je dobro i onog što se zaista  zbiva? Kampanje poput Svjetskog tjedna dojenja služe da se taj jaz smanji. (www.roda.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.