*) Dojenje i ljeto: kupanje u hladnom moru, kreme za sunce...


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.08.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*) Dojenje i ljeto: kupanje u hladnom moru, kreme za sunce...

Prve sedmice kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja*). U želji da podržimo promicanje važnosti dojenja za pravilan razvoj djece objavljujemo stručni tekst pedijatrice Diane Puževski. Članke je ustupila tvrtka Nestlé.

 

Dojenje i ljeto: može li se mama koja doji kupati u hladnom moru? A u bazenu s kloriranom vodom? Ako mama voli ronjenje, može li to imati loših posljedica za dojenče? A korištenje zaštitnih krema za sunce?  Ljeti, na plaži, putovanjima i tijekom boravka van kuće sva praktičnost dojenja dolazi do punog izražaja. Često se savjetuje mame koje doje  da odgode početak dohrane djeteta do povratka s ljetovanja. No, javljaju se i brojna pitanja:

 • Može li se mama koja doji kupati u bazenu? Hoće li dojenče - zbog klora u bazenskoj vodi - osjetiti promjenu u okusu mlijeka?
  Dojilja se može kupati u bazenu, ali se preporuča da ispere tragove klora s dojke prije podoja.
 • Smije li dojilja plivati u hladnom moru? Može li to smanjiti količinu mlijeka? Hoće li dojenče - zbog slane morske vode - osjetiti promjenu u okusu mlijeka?
  Dojilja može plivati u hladnom moru i to neće imati negativan upliv na količinu mlijeka.Dojilja može vježbati i intenzivno plivati, ali se preporuča činiti nakon podoja, kako bi njoj  bilo ugodnije, a dojenče neće osjetiti promjenu u okusu mlijeka.
 • Može li se mama koja doji intenzivnije baviti ronjenjem s bocama? Da li je dušik koji se pritom oslobodi u majčinom mlijeku opasan za dijete?
  Ronjenje s bocama se  ne zabranjuje jer je količina dušika koji se oslobodi u majčinom mlijeku zanemarivo mala
 • Smiju  li  mama i dojenče koristiti zaštitne kreme za sunčanje?
  Korištenje zaštitnih krema za sunčanje dozvoljeno je za dojilje, ali je ograničeno za dojenačad prvih šest mjeseci
 • Koje su specifičnost dojenje ljeti u odnosu na druga godišnja doba?
  Važno je znati da dojenče ljeti doji češće i kraće.
 • Treba li dojenčetu ljeti dodavati tekućine?
  Dok se isključivo doji, ne treba dojenčetu  dodavati nikakvu tekućini ali  bi mama-dojilja . trebala  povećati svoj unos vode, nezaslađenih biljnih čajeva ili svježe cijeđenih sokova.
 • Kupaći kostimi, dojenje i estetika dojki...
  Veličina, oblik i čvrstoća dojki ovise o omjeru žljezdanog, vezivnog i masnog tkiva. Sve navedeno genetski je određeno i samo dojenje nema nikakvog neželjenog upliva na izgled dojke. Problem može biti jedino u prekomjernom debljanju u tijeku trudnoće pa ga svakako valja izbjeći.

Prve sedmice kolovoza obilježava se  Svjetski tjedan dojenja*). U želji da podržimo promicanje važnosti dojenja za pravilan razvoj djece preuzeli smo i objavili  stručni tekst pedijatrice Diane Puževski. Članke je ustupila tvrtka Nestlé, vodeća svjetska kompanija u području prehrane, zdravlja i zdravog života. Nestlé podržava preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja zagovara isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života, a zatim uvođenje odgovarajuće dohrane, uz informiranje te promidžbu nadomjestaka za majčino mlijeko na odgovoran način.

 

*) SVJETSKI TJEDAN DOJENJA - World Breastfeeding Week (WBW)

obilježava se prvih sedam dana mjeseca kolovoza (1—7. kolovoz). Podržavaju ga  UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) i Međunarodno udruženje pedijatara (IPA). Inicijativu je još 1992. godine pokrenula WABA (World Alliance for Breastfeeding Action - Svjetski savez akcije za dojenje), kako bi provodila ciljeve Innocenti deklaracije o zaštiti, promicanju i  potpori dojenju. Nije upitno da  dojenje pruža potpun prehrambeni i preventivni zdravstveni paket za bebe i malu djecu te da predstavlja jednu od najodrživijih praksa na svijetu. Zna se također da je dojenje bitno za žene jer pomaže pri gubitku težine po porodu, zaštiti od raka dojke i drugih bolesti, kao i odgodi povratka menstruacije i ovulacije. Pa ipak, u mnogim dijelovima svijeta malo je neprekinuta dojenja. Zašto postoji takav jaz između onoga za što znamo da je dobro i onog što se zaista  zbiva? Kampanje poput Svjetskog tjedna dojenja služe da se taj jaz smanji. (www.roda.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.