Smrt ne dolazi sa starošću već s osjećajem napuštenosti_Marquez


Gabriel Garcia Marquez IZVOR: wikipedia.org

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 30.10.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Smrt ne dolazi sa starošću već s osjećajem napuštenosti_Marquez

*)Svi sveti i Dušni dan dragocjeno su vrijeme u godini kada se prisjećamo mrtvih, ali i podsjećamo na vlastitu smrtnost i prolaznost

 

Gabriel Garcia Marquez: „Starijim osobama bih kazao da smrt ne dolazi zajedno sa starošću, nego s osjećajem napuštenosti“-  jedna je od misli iz oproštajnog pisma, u travnju preminulog velikana svjetske književnosti.

 

Pisac ljubavi i čežnje,  kolumbijski književnik i nobelovac Gabriel Garcia Marquez, umro je u osam­deset i osmoj godini sredinom travnja ove godine. Teoretičari su ga povezivali s magičnim rea­lizmom jer je spajao stvar­nost, imaginaciju i mitove. Čitateljima diljem svijeta te klasifikacije nisu bile važne. S podjednakim su odušev­ljenjem čitali njegove ranije romane kao što su „Pukov­niku nema tko pisati", „Sto godina samoće" i „Jesen patrijarha", ali i kasnije „Ljubav u doba kolere", „O ljubavi i drugim nečistim silama“ te „Sjećanje na mo­je tužne kurve". Iznimnu je popularnost stekla i zbirka „.Dvanaest hodočasnika". 

Marquez je rođen 6. ožujka 1927. godine u selu Aracataca. Rano djetinjstvo proveo je s djedom pukovnikom i bakom, o čemu je pisao i u autobiografiji „Živjeti da bi se pripovijedalo". Studirao je novinarstvo, nije diplomi­rao, a prvo zaposlenje bilo mu je u novinama El Espectador, u kojima objavljuje i prve pripovijetke. Zbog pi­sanja o tragediji kolumbij­skog vojnog razarača morao je napustiti domovinu.

 

Živio je u Europi, Venezu­eli, a najdulje u Meksiku. Pisac ljubavi i čežnje, cijeli je život proveo u jednom braku. Prijateljevao je s velikim južnoameričkim piscima poput Fuentesa i Llose. Prema vlastitom pri­znanju, bio je ljevičar, prija­telj Fidela Castra, ali i Billa Clintona.

Njegov najpopularniji ro­man „Sto godina samo­će" iz 1967. u Jugoslaviji je prodan u više od 150.000 primjeraka, a u svijetu je postigao višemilijunsku nakladu. Prvi roman „Oha-raska" objavio je još 1955., a knjigu „Nisam došao držati govore" prije četiri godine.“ (Izvor: Denis Derk, Večernji list 190414)

 

*Svi sveti i Dušni dan, blagdani sjećanja na one koji su otišli s ovoga svijeta  

Dva su dana u godini, 1. i 2. studenoga,  po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani - kada se  u duhu  posebno povezujemo sa svojim pokojnicima.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.