Slučajevi kad je etički opravdano dati neregistrirani lijek


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 18.08.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Slučajevi kad je etički opravdano dati neregistrirani lijek

Eksperimentalni lijek ZMapp, američkog proizvođača Mapp Biopharmaceutical, upotrijebljen u liječenju dvoje američkih zdravstvenih radnika od ebole

 

Potez kojim bi s jedne strane trebali smanjiti smrtnost te pomoći životno ugroženima, a s druge dati novi poticaj  farmaceutskoj industriji – prva je u travnju ove godine  povukla britanska krovna zdravstvena organizacija. Ona je odobrila  da se pacijentima u tešku stanju daju i lijekovi koji još nisu prošli potpunu obradu i sva potrebna klinička ispitivanja, koja traju godinama, ako postoje indikacije da će im lijek pomoći (Izvor:The Guardian, travanj 2014.)

Na istom je tragu i najnovija odluka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je  prošli tjedan   donijeli odluku o etičnosti upotrebe eksperimentalnog, nedovoljno testiranog lijeka ili cjepiva kao potencijalno učinkovitog postupka ili prevencije u liječenju epidemije ebole u zapadnoj Africi.

 

Medicinski stručnjaci su u Ženevi raspravljali o tomu mogu li se eksperimentalni lijekovi i cjepivo protiv ebole upotrijebiti u borbi protiv te bolesti, unatoč tomu što dosad nisu dovoljno testirani ili nisu dobili odobrenje od nadležnih tijela.

Sastanak je organiziran nakon što je eksperimentalni lijek ZMapp, koji je proizvela američka tvrtka Mapp Biopharmaceutical, upotrijebljen u SAD-u u liječenju dvoje američkih zdravstvenih radnika zaraženih ebolom u Liberiji i prebačenih u SAD-e. No, liberijska je vlada  morala zatražiti posebno odobrenje od američkih vlasti da se eksperimentalni ZMapp može dati  dvojici njihovih liberijskih liječnika zaraženih istim virusom, jer  američki proizvođač  Mapp Biopharmaceutical ne smije izvoziti lijek bez odobrenja FDA.

Od ožujka, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze ebolom u udaljenoj jugoistočnoj regiji Gvineje do početla kolovoza  je od posljedica bolesti smrtno stradalo 1013 osoba. Epidemija ebole u zapadnoj Africi "izvanredan je događaj" i "međunarodni zdravstveni rizik", objavila je 8. kolovoza  Svjetska zdravstvena organizacija te da izbijanje virusa ebole – hemoragijske groznice - u zapadnoj Africi zadovoljava uvjete za proglašenje krize u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja. Objava je uslijedila nakon sastanaka Odbora za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije 6. i 7. kolovoza 2014. (Izvor: Ministarstvo zdravlja RH)

 

WHO upozorava da su moguće posljedice daljnjeg širenja bolesti u svijetu, koja je usmrtila više od tisuću ljudi u 4 zapadnoafričke zemlje, "jako ozbiljne" s obzirom na njezinu virulentnost.

 

*)Zdravstvena agencija UN-a objavila je da opskrba eksperimentalnim lijekovima protiv virusa ebole zahtijeva "suglasnost, slobodu izbora, povjerljivost, poštovanje osobe koja prima lijek, očuvanje njezina dostojanstva i uključenost zajednice".

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.