O nezaposlenima koji odlaze u Italiju njegovati stare i bolesne


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 2.09.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

O nezaposlenima koji odlaze u Italiju njegovati stare i bolesne

Srijeda, 03.09.2014. u 18 h u Tehničkom muzeju, Savska 18, Zagreb: Predavanje Melite Richter i Katarine Abramović*): Globalno sestrinstvo ili nove potlačene?

 

Ovo je novo događanje u sklopu popratnih aktivnosti uz izložbu **)„Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“. Izložba se u Tehničkom muzeju može razgledati do 02. 11. 2014.

Poput gastarbajtera, „trbuhom za kruhom“ i prepušteni/e samima sebi, brojni nezaposleni/e danas odlaze raditi u strane zemlje u njegovateljskim uslugama.

Katarina Abramović*), nakon odlaska u prijevremenu mirovinu iz riječke Tvornice papira s radnog mjesta ekologa, zbog ekonomskih (ne)prilika bila je prisiljena potražiti posao njegovateljice starih i bolesnih osoba u Italiji. O svom radu u Italiji napisala je knjigu Moja Italija (nakladnik: Adamić, Rijeka).

 

Knjiga na dirljiv i iskren način prenosi to životno iskustvo, lijepe i ružne trenutke. Premda će gospođa Katarina reći da je knjiga pisana kao upute za rad, ona je i presjek društvenih, ekonomskih i psiholoških situacija u zemlji odlaska (odnosno rada) i u domovini. O svojim iskustvima govorit će na predavanju / razgovoru u Tehničkom muzeju.

Melita Richter iznijet će sociološku analizu problema ženskog emigrantskog rada, s posebnim naglaskom na Italiju.

*Katarina Abramović (životopis)

rođena je 1940. u Senju. Kemijsko-tehnološki fakultet završila je u Zagrebu, a poslijediplomski studij u Novom Sadu. U Rijeci s obitelji živi od 1977. Godine 1992. odlazi u prijevremenu mirovinu. U Italiji je, s prekidima, radila kao njegovateljica starih i bolesnih osoba trinaest godina.

 

Melita Richter (životopis)

rođena je u Zagrebu, 1947. godine, gdje je završila studij sociologije i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu. Na istom je Fakultetu magistrirala iz područja urbane sociologije. Nakon rada u Urbanističkom zavodu grada Zagreba odlazi u Italiju i od 1979. godine živi i radi u Trstu. Bavi se istraživačkim radom na području interkulturalnosti, migracija, položaja žena u migracijskim tokovima i njihovoj integraciji u Italiji. Jedna je od osnivačica Međunarodne ženske kuće u Trstu (Casa internazionale delle donne, Trieste) gdje promovira transgraničnu suradnju i projekte namijenjene osnaživanju imigrantkinja i njihovoj aktivnoj integraciji u civilni život u Italiji. Predavala je na brojnim seminarima i studijima na Sveučilištima u Padovi, Trstu, Foggi i Dubrovniku. Uredila je više knjiga. Potakla je izdavanje serije antologija migrantskog pisma, od kojih navodimo: Sguardi e parole migranti (2005); Sapori, incontri, fragranze (2006) i Migrazioni e paesaggi urbani (2008) objavljene u izdanju C.A.C.I.T. – Coordinamento delle Associazioni e delle Comunità degli Immigrati della Provincia di Trieste.

 

**) O migratornom radu u njegovateljskim uslugama i problemima koje on nosi govori jedan od radova na izložbi „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“, video rad Sjeverna željeznica umjetnice ruskog porijekla Anne Jermolaewe.


Kontakt:
Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb

Marijo Zrna, za promidžbu i marketing
4844-050 (centrala), 4881- 626; 091/3365-326
marijo.zrna@tehnicki-muzej.hrFUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.