Zašto se polijevaju vodom? Dva imenjaka koja boluju od ALS-a


fizičar Stephen Hawking Foto: www.hawking.org.uk

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 4.09.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zašto se polijevaju vodom? Dva imenjaka koja boluju od ALS-a

Od amiotrofične lateralne skleroze boluje planetarno poznati znanstvenik Stephen Hawking i nezaposleni Vinkovčanin Stjepan Rosandić za kojeg sugrađani 06.09.2014. u 18h priređuju Ice Bucket Challenge

 

“Mnogi ne žele u medijima vidjeti depresivnu osobu koja umire od ALS-a, ne žele si pokvariti dan”… jedan je to od komentara munjevitog širenja Ice Bucket Challenge-a, polijevanja ledenom vodom u znak potpore oboljelima od neurološke bolesti ALS. Što je to ALS - za one koji to možda još nisu čuli: ALS je amiotrofična lateralna skleroza, opaka bolest koja napada neurološki sustav. Bolest je progresivna, tijelo brzo propada, čovjek postane potpuno nemoćan brinuti se za sebe i vrlo brzo umire. Ice Bucket Challenge je pak humanitarna kampanja u kojoj se poznati, manje poznati i nepoznati po medijima i društvenim mrežama „glupiraju“ s kantama hlade vode. U Americi od te bolesti boluje 30.000 ljudi. Farmaceutske kompanije nisu pronašle lijek. I zato je ova humanitarna akcija, Ice Bucket Challenge toliko bitna. Njome je za oboljele napravljeno više nego ičime do sada.

Od ALS-a (amiotrofična lateralna skleroza) boluje i dva imenjaka, genijalni britanski fizičar prof. dr. Stephen Hawking  i mladi nezaposleni Stjepan Rosandić iz Vinkovaca. I dok planetarno poznati znanstvenik  Hawking upravo dobiva svoj cjelovečernji film, za mladog Vinkovčanina  njegovi sugrađani  u subotu organiziraju Ice Bucket Challenge kako bi prikupili financijska sredstva za liječenje…

Filmska biografija  Stephena Hawkinga

Studio Universal je nedavno predstavio prvi trailer  filma “Teorija svega”. Riječ je o ekranizaciji životnog puta Stephena Hawkinga a snimljen je prema biografiji iz pera Stepehenove prve supruge Jane s kojom je proveo 30 godina u braku. Film  dolazi u kina početkom 2015. godine a nosi ime prema jednoj od Hawkingonovih najpopularnijih knjiga u kojoj se bavi podrijetlom i sudbinom svemira.

Radnja filma započinje susretom Stephena i Jane tijekom studija na Cambridgeu nakon kojeg je Hawkingu ubrzo dijagnosticiran ALS. Usprkos liječnicima koji su tada mladom fizičaru prognozirali još samo 2 godine života, Stephen i Jane sklopili su brak, dobili  troje djece, a on je usprkos gotovo potpunoj atrofiji mišića postao najpoznatiji znanstvenik današnjice. U nekoliko desetljeća briljantne znanstvene karijere -  a sve pod okriljem bolesti, amiotrofične lateralne skleroze - bavi se istraživanjima, drži predavanja a napisao je i cijeli niz bestsellera kojima je popularizirao složena pitanja moderne fizike… Hawkingovu filmsku biografiju je režirao James Marsh, a u glavnim se ulogama pojavljuju Eddie Redmayne, Felicity Jones i Emily Watson.

06.09.2014. u 18h -  Ice Bucket Challenge u pješačkoj zoni Vinkovci za Stjepana Rosandića

Mladi Vinkovčanin Stjepan Rosandić  boluje od amiotrofične lateralne skleroze već godinu i pol. Supruga Mirela njegove su ruke i noge. Liječnici su mu prognozirali 3 do 5 godina života. No, on svoju šansu za spas vidi u odlasku na liječenje u Kinu. ”Postoji klinika, centar u kojem je transplantacijom matičnih stanica, tradicionalnom kineskom medicinom, znači akupunkturom i još nekim načinima liječenja uspješno zaustavljen ALS”- kaže Stjepanova supruga Mirela. Liječenje i put u Kinu stoje 300.000 kuna. Stjepan koji je ostao bez posla nema taj novac. Sugrađani su mu odlučili pomoći. Za subotu su najavili i masovno polijevanje hladnom vodom koje će odraditi vatrogasci.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.