30 stupnjeva u hladu - ljetna njega stopala


sandale Ledenko

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.08.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

30 stupnjeva u hladu - ljetna njega stopala

Ljetne  sandale  nemilosrdno otkrivaju koliko se brinemo o stopalima. Njegovan izgled, bez tvrde, hrapave  i raspucale kože na stopalima, bolnih žuljeva, neugodnog mirisa, kurjih očiju, gljivičnih oboljenja... i drugih problema i neugodnosti.

Noge i stopala  su najopterećeniji dio našeg tijela. Nose nas kroz život te su prema nekim statistikama stopala zaslužna za to što svakodnevno napravi­mo od 8.000 do 20.000 koraka, ili za cijelog života  put oko Zemlje jer je  životni prosjek pješačenja  40.000 kilometara!

 

No, stopala prečesto „zlostav­ljamo“ neudobnom obućom i još češće - nedo­voljnom njegom jer se stopalima  najčešće bavimo sezonski (neposredno prije ljeta tj. sezone otvorenih cipela i sandala).

 

Kakvu bi to  njegu (redovitu!), osvježenje i opuštanje trebalo priuštiti stopalima?

 

1)      HIDRATACIJA – kupati stopala svaku večer a nakon kupke nanijeti kremu za hidrataciju, protiv pucanja i hrapavosti kože. Kremu dobro utrljati u stopala a višak - specifično prostor između prst­iju – dobro obrisati jer vlaga pogoduje nas­tanku gljivica. Ako imate veoma suha stopala - nabavite posebne čarape za hidrataciju - pa obilno nanesite kremu, stavite čarape i ostavite ih preko noći.

 

2)      PILING STOPALA - barem jednom tjedno. Najbolje je s pilingom započeti poslije kupanja. Grubu kožu stopala istrljati mineralnim ka­menom te tako omekšanu kožu  potom odstraniti pedikerskom britvicom ili turpijom. Kako bi rezultati pilinga bili što bolji, potrebno je zadržati vlažnost kože hidratacijom (krema nakon kupke).

 

3)      NOKTI - lijepi i uredni nokti na nogama jednako su važni kao i cipela ili sandala s otvorenim prsti­ma. Pravilno rezanje olakšat će  omekšivač za nokte koji sadrži natrij-tiosulfat i natrij-hidroksid.

 

4)      SREDSTVA PROTIV ZNOJENJA/NEUGODNOG MIRISA STOPALA - neugodan miris znojnih stopala, u sprezi s nekvalitetnom obućom i sintetičkim čarapama može biti prava „noćna mora“.  Pomažu: osvježavajući sprejevi, puderi i gelovi za stopala te ulošci za obuću koji ne samo da su higijenski već daju i cjelodnevnu udobnost kada su napravljeni od  materijala koji se  prilagođava veličini obuće, ne gužva se i ne klizi, a prozračni gornji dio uloška osigurava udobnost i suhoću stopalima.

 

5)      HLAĐENJE  I REVITALIZACIJA umornih nogu. Nakon dugog dana provedenog na nogama - stopalima će goditi osvježavajući pripravci što ublažavaju osjećaj težine u nogama. K tome još i lagana masaža koja će potaknuti cirkulaciju, a istodobno opustiti napeta stopala, ili relaksirajuća kupka (na primjer od ružmarina ili lavande).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.