Predijagnosticiranje – novi fenomen moderne medicine


HZZO: Vodič za samoliječenje

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 22.09.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Predijagnosticiranje – novi fenomen moderne medicine

Previše medicine - pretražujemo li i liječimo i onda kad ne treba?

 

Rastući trend preispitivanja i kritike moderne medicine iznjedrio je novi pojam – predijagnosticiranje. O predijagnosticiranju govorimo kad se ljudima bez tegoba dijagnosticira „poremećaj“, premda im on neće stvoriti  smetnje, niti će od njega ranije umrijeti.  U razvijenom svijetu niču projekti i inicijative poput američkih Choosing Wisely i Less is more. Svi problematiziraju nove fenomene suvremene medicine, za koje su stvoreni i novi pojmovi – predoziranje, preliječenje i predijagnosticiranje.

 

U rujnu 2013. održan je i prvi međunarodni simpozij o predijagnosticiranju, pokrenut od skupine kritičnih znanstvenika i organiziran od nekoliko uglednih institucija. Zaključci  izneseni  na tom skupu daju razloga vjerovati da je stvoren novi projekt i pokret koji će bitno obilježiti razvoj medicine u sljedećem razdoblju. U tom kontekstu treba spomenuti i rastući trend objave znanstvenih radova  koji dokazuju nedjelotvornost i škodljivost pojedinih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su nedovoljno istraženi i evaluirani uvode u kliničku praksu. Redaju se publikacije – tematski brojevi stručnih časopisa, primjerice British Medical Journal s naslovom Too Much Medicine, i stručne knjige s naslovima Overtreated, How we do harm, Overdosed America, Selling sickness, Overdiagnosed, The cholesterol myths, Le mythe de l’osteoporose…

 

Što je to predijagnosticiranje i na kojim se područjima medicine najčešće javlja - zainteresirana će javnost imati prilike čuti na predavanju:

U utorak 23.9.2014. u 18 sati

Predavač: dr. Lidija Gajski:

Tema: Predijagnosticiranje – novi fenomen moderne medicine. Previše medicine - pretražujemo li i liječimo i onda kad ne treba? 

U Knjižnici Dubrava

Adresa: Avenija Dubrava 51a, 10000 Zagreb
Telefon: 2851-788
E-mail: knjiznica.dubrava@kgz.hr
Voditeljica knjižnice: Nada Jirsak, dipl. knjižničarka

Radno vrijeme:
ponedjeljak - petak: 8,00 - 20,00 sati
subota: 8,00 - 14,00 sati

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.