*Dan limfoma: djeca koja su pobijedila bolest i otišla na Igre u Moskvu


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.09.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan limfoma: djeca koja su pobijedila bolest i otišla na Igre u Moskvu

Kada su joj u veljači 2011. dijagnosticirali Non-Hodgkinov limfom, tada 14-godišnjakinja Ana Tomašić o toj je bolesti zna­la malo. Što je točno rak limfnih čvorova počela je otkrivati kada je, umjesto da s vrš­njacima uživa u prvim izlas­cima, većinu vremena provodila na kemoterapijama. Jedina želja, da ozdravi, ispunila joj se nakon 6 ciklusa kemoterapije.

Kako bi razbi­la svijest da je takva bolest neizlječiva, Ana je prošlog ljeta sudjelovala u Moskvi na 4. svjetskim igrama Djeca pobjed­nici. Svim učesnicima ovih igara je  zajed­ničko jedno - svatko od njih prošao je veliku bitku i pre­bolio malignu bolest.

 

Puto­vanje do Moskve na  svjetske igre financira Udruga Krijesnica. Ta je udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima osnovana prije 14 godina a njena je svrha unapređivanje kvalitete života djece oboljele od malignih bolesti i njihovih obitelji.

 

Ne zna se kako i zašto dolazi do razvoja raka kod djece. Sigurno je jedno - broj oboljelih u stalnom je laganom rastu za oko 1% godišnje. Od troje oboljele djece jedno neće uspjeti preživjeti. Oni koji će ozdraviti, proći će kroz velike patnje, vrlo zahtjevno liječenje (kemoterapije, zračenja, operacije, bolne pretrage...), odvojenost od roditelja i obitelji. Kako liječenje traje u prosjeku godinu dana, a nerijetko i 4-5 godina, cijela obitelj oboljelog djeteta kroz to razdoblje dolazi na rub svojih psihičkih, fizičkih i materijalnih snaga.

"Krijesnica" nastoji pružiti  pomoć obiteljima koje se suočavaju s malignom bolešću. Nema obitelji čiji se dijete liječilo na onkološkom odjelu, a da članovi Udruge Krijesnica ne znajui za to. Oni pristupaju roditeljima malog bolesnika koji  u tim trenucima „ne znaju niti tko im glavu nosi“ te ih svojim savjetima vode kroz proces ozdravljenja. Članovi Krijesnice su roditelji čija su djeca uspješno završila tretman ali i oni koji su izgubili dijete zbog maligne bolesti. Također, Udruga okuplja i niz stručnjaka na tom području.


„Neznanje je veliko pa radimo i na osvješćivanju lokalne sredine tako da prije dolaska djeteta upoznamo ravnatelje i učitelje škola s činjenicama. Neki ljudi još misle da je tumor zarazan“ - rekao je jedan od osnivača, Zoran Cipek.


Djeca udruge Krijesnica  učestvovala su 2 godine zaredom  u Moskvi na svjetskim igrama „Djeca pobjednici“.  Igre okupljaju djecu koja su završila liječenje od maligne bolesti, a koja će se okušati u natjecateljskim igrama poput šaha, stolnog tenisa, plivanja, streljaštva, malog nogometa i trčanja. Cilj Igara je usmjeriti pozornost na probleme dječje onkologije, razbiti uvjerenje da je maligna bolest neizlječiva i ujedno omogućiti djeci liječenoj od malignih bolesti da jačanje samopouzdanja i unutarnje snage te tako doprijeti boljoj kvaliteti života nakon liječenja, ali i osnažiti djecu koja su u procesu borbe s bolešću.

2013. godine naše su krijesnice  u Moskvi osvojile  6 medalja a 2014. godine su kući donijeli 5 medalja. Kakvi god rezultati postignuti u Moskvi – jedno je sigurno: ta su djeca već unaprijed pobjednici jer su pobijedili bolest (Izvor: www.krijesnica.hr)


Dan svjesnosti o limfomima   15.09.2014.

Obilježava se diljem svijeta  15. rujna. Limfomi su zloćudne bolesti limfocita a nastaje iz stanica tjelesnog sustava koji bi trebao biti zadužen za obranu organizma od infekcija. Godišnje se na 100.000 stanovnika dijagnosticira oko 10% non-Hodgkin limfoma (NHL), oko 2,5% Hodgkinovog limfoma (HL), te oko 4 % kronične limfocitne leukemije (KLL) .

Zadnjih godina je upotreba novih, skupih lijekova, značajno poboljšala prognozu bolesnika s limfomima. Većina bolesnika s limfomima liječi se citostaticima - kemoterapijom, značajan broj imunoterapijom, a manji dio treba zračenjem.

Najčešći simptomi limfoma su:
• bezbolna oteklina u području vrata, pazuha ili prepone,
• noćno znojenje,
• neobjašnjiva groznica,
• gubitak težine i umor,
• kašalj i zadihanost,
• svrab po cijelom tijelu

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.