*Svjetski dan pismenosti i zdravstvena pismenost svakog od nas


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.09.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Svjetski dan pismenosti i zdravstvena pismenost svakog od nas

„Zdravlje je najvažnije...“- mnogi među nama često izgovaraju ovu rečenicu. No, većina odraslih građana Hrvatske nije zdravstveno pismena u mjeri koja bi, primjerice, osigurala pravilno razumijevanje uputa o lijekovima, uputa liječnika općenito ili smjernica o brizi za vlastito zdravlje.

 

Doprinos zdravstvenom  opismenjavanju Hrvata već 10 godina zaredom daju i organizatori skupa o medicinskim informacijama (MICC) koji se jednom godišnje  održava na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Dostupnost različitih informacija na internetu te vrlo često neprimjereni prijenos znanstvene informacije u javnim medijima postavljaju u prvi plan odgovoran odnos prema stvaranju i prijenosu medicinskih informacija namijenjenih javnosti.

Pismenost 21. stoljeća uz tradicionalni pojam pismenosti (vještine pisanja, čitanja i računanja) podrazumijeva još:

  • osposobljenost za čitanje s razumijevanjem,
  • vještine komuniciranja,
  • znanje stranih jezika,
  • korištenje suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije,
  • osposobljenost za rješavanje problema,
  • vještine i spremnost za timski rad,
  • prihvaćanje drugih i drukčijih,
  • osposobljenost za trajno (cjeloživotno i općeživotno) učenje.

U toj i takvoj općoj pismenosti su inkorporirane mnoge druge pismenosti: zdravstvena, medijska, informatička, komunikacijska, matematička, financijska pismenost... (Strategija obrazovanja odraslih u Hrvatskoj iz 2004.godine). Takva pismenost je imperativ suvremenog društva u 21. stoljeću.

 

 

*Svjetski dan pismenosti (International Literacy Day) 08.09.2015. 

Svjetski dan pismenosti u svijetu se obilježava od 1966. godine upravo na dan 8. rujna. To je UNESCO-ova inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o obilježavanju međunarodnog dana pismenosti pojavila se u rujnu 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja na temu iskorjenjivanja nepismenosti. (Izvor : www.stampar.hr)

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.