Hrvatska neurologija u korak sa svijetom


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 13.10.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Hrvatska neurologija u korak sa svijetom

Od 1. do 5. listopada u Rovinju je održan skup*) s više od 350 neuroznanstvenika iz Hrvatske i svijeta s fokusom  na 3 ključne teme u neurologiji:

  • genetska dijagnostika svih neuroloških bolesti, s naglaskom na epilepsiji,
  • kirurške mogućnosti operativnog liječenja bolesnika s malignim formama epilepsije,
  • novi terapijski i dijagnostički pristupi kod komatoznih bolesnika s moždanim udarom u neurološkoj Jedinici intenzivnog liječenja.

„Napredak struke, kojem svakodnevno svjedočimo, neminovno donosi mnoštvo novih spoznaja, ali i nedoumica, a ovakvi zajednički sastanci stručnjaka najbolji su način njihovog rješavanja“– poručila je  prof. dr. sc. Sanja Hajnšek, spec. neurolog, predstojnica Klinike za neurologiju MEF-a i KBC-a Zagreb i pročelnica Referentnog centra Ministarstva zdravlja RH za epilepsiju te ujedno predsjednica Organizacijskog odbora ovog kongresa.

 

„Do sada je otkriveno više od 200 gena koji su značajno povezani s rizikom od nastanka epilepsije. Dosadašnje metode genetske dijagnostike omogućavle su  analizu pojedinačnih genetskih mutacija. Zbog toga je proces određivanja uzročnih mutacija bio dugotrajan i skup. No, sekvenciranje sljedeće generacije omogućilo je analizu velikog broja sljedova DNA na masivno paralelan način, što je dovelo do značajno niže cijene u odnosu na sekvenciranje cjelokupnog genoma“ – izjavio je prof. dr. sc. Fran Borovečki, spec. neurolog, voditelj Odjela za funkcionalnu genomiku Centra za translacijska i klinička istraživanja MEF-a i KBC-a Zagreb.

 

Prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, spec. neurolog, pročelnica Zavoda za intenzivnu neurologiju i cerebrovaskularne bolesti te Referentnog centra Ministarstva zdravlja RH za intenzivnu neurologiju i endovaskularno liječenje moždanog udara i krvožilnih malformacija centralnog živčanog sustava Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb, naglasila je da je na ovom *)skupu izuzetna pažnja bilo posvećena:

  • temi dokazivanja cerebralne smrti u kontekstu transplantacije  i donorstva kao i  temama iz intenzivne neurologije i cerebrovaskularnih bolesti. U sklopu njega bilo je riječi i o
  • do sada manje poznatim podacima vezanim uz primjenu anestezioloških metoda i lijekova, kao i o specifičnostima trajnog nadzora u neurološkim jedinicama intenzivnog zbrinjavanja,
  • a na radionicama  se raspravljalo i o prodromima i metodama liječenja moždanog udara, smetnjama govora i gutanja te pristupu liječenju intrakranijskih krvožilnih malformacija

Na  skupu*) u Rovinju su izlagali domaći neurolozi koji su zahvaljujući svome radu, međunarodno priznati i pripadaju samom svjetskom vrhu kada je u pitanju primjena najnovijih svjetskih metoda liječenja. Kroz visoku znanstvenu i stručnu diskusiju izmjenjena su iskustva i znanja domaćih stručnjaka iz svih područja neurologije s uglednim kolegama iz svijeta. Nove spoznaja će pružiti konstruktivne smjernice za daljnji razvoj neurološke kliničke prakse u Hrvatskoj, od čega će, što je i najvažnije, najviše koristi imati pacijenti.

 

 

*) Rovinj, 01-05.10.2014.:

 4. hrvatski kongres “Dileme u neurologiji”,

 3. hrvatski kongres intenzivne neurologije s međunarodnim sudjelovanjem

Organizator oba skupa je Klinika za neurologiju KBC-a Zagreb, a pokrovitelji Ministarstvo zdravlja RH i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (MEF). Izvor: Objava za medije Media Val

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.