Laka smo meta-kažu farmaceuti. Opljačkano 11 ljekarni u 2 tjedna


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.09.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Laka smo meta-kažu farmaceuti. Opljačkano 11 ljekarni u 2 tjedna

Crni je ovo rujan za  zagrebačke ljekarne! Opljačkane su 11 puta u samo pola mjeseca. “Laka smo meta, farmaceuti su uglavnom ženske osobe i znaju da se nećemo odupirati“. Neke su žrtve napada novinarima izjavile da su uvjerene da  upravo zato što je njihova profesija pretežno ženska – da je to razlog da su  njihova radna mjesta omiljeno odredište razbojnika jer ovi misle da one kao žene neće pružati nikakav otpor.

 

Prema pisanju Večernjeg lista od 17. rujna, u „Crnom rujnu“ su napadnute ove  zagrebačke ljekarne:

Utorak    02.9.2014. u 11.15 h - opljačkana ljekarna u Golikovoj ulici u Voltinom naselju;

Utorak    02.9.2014. u 18.20 h - opljačkana ljekarna u Ulici Brune Bušića u Novom Zagrebu;

Srijeda    03.9.2014. u 19.45 h -  opljačkana ljekarna u Porečkoj ulici na Peščenici;

Četvrtak 04.9.2014. u 14.25 h - opljačkana ljekarna na Trgu Lovre Matačića u Sesvetama;

Subota    06.9.2014. u 14.00 h - opljačkana ljekarna  u Prečkom;

Ponedjeljak 08.9.2014. u 19.15 h- opljačkana ljekarne u Budakovoj ulici na Peščenici;

Utorak    09.9.2014. u 14.20 h - opljačkana još jedna ljekarne na Pesčenici, u Kosorovoj ulici; Srijeda    10.9.2014. u 16.00 h - opljačkana ljekarna u Murtićevoj ulici u Novom Zagrebu;

Subota    13.9.2014. u 14.40 h- po drugi put u 10 dana opljačkana ista peščenička ljekarna u Porečkoj ulici;

Ponedjeljak 15.9.2014. u 13.15h -  opljačkana ljekarna na Radničkoj cesti;

Ponedjeljak 15.9.2014. u 14.15 h - opljačkana ljekarna na Trnju, na Trnjanskoj cesti:

 

Na popisu orobljenih ljekarni su i one u javnom i one u privatnom vlasništvu. Na meti pljačkaša su bile i neke od „Gradskih ljekarni“ (koje se upravo nalaze u procesu privatizacije), iako su  ZG Holdingu razradili  mehanizme zaštite pa tako na razini Ustanove postoji Protokol o postupanju u kriznim situacijama u ko­ji su uključene i oružane pljačke, te je svaki zapo­slenik upoznat s načinom postupanja u takvim situa­cijama.

 

Tvrtke koje nude usluge zaštite od pljačke, savjetuju vlasnicima ljekarni  da:

  • osim videonadzora,
  • ugrade još  i „protuprepadni sustavi“ koji funkcionira tako da djelatnik u slučaju pljačke neopaženo aktivira tzv. panik tipku pa sustav automatski putem telefona sam šalje doja­vu o pljački
  • ili automatska staklena vrata koja razbojniku onemogu­ćuju bijeg jer ga drže "zaro­bljenim" u međuprostoru između ulaznih i izlaznih vrata ljekarne.

 

"Imamo videonadzor i zaštitara u večernjim satima. Laka smo meta, farmaceuti su uglavnom ženske osobe..." jada se jedna  od farmaceutkinja nakon preživljenog razbojstva.

 

Policija pak savjetuje djelatnica(i)ma ljekarni, da ako dožive razbojnički prepad,ne pružaju otpor. A pljačkaši ljekarni - iako im za razbojništvo prijeti i do 10 godina zatvora - ne prezaju ni od čega, pa se stječe dojam da ne postoji pravi način kako se ljekarne mogu u potpunosti zaštititi. Pa što onda preostaje djelatnica(i)ma gradskih ljekarni?

 

*Sv. Kuzma i Damjan - zaštitnici ljekarnika i liječnika

Ovaj se blagdan obilježava 26. rujna u Katoličkoj crkvi, Anglikanskoj crkvi  te u  pravoslavlju. Ikonografski prikazi svetih Kuzme i Damjana, kao zaštitnika liječnika i ljekarnika, u umjetnosti imaju dugu tradiciju. Braća blizanci se uvijek prikazuju zajedno, odjeveni u pregače, ili tunike, s kapama na glavi, a u rukama drže posudicu pomasti, ili knjigu recepata, te apotekarsku vagu. Prema većemu broju povijesnih izvora, Kuzma i Damjan - braća blizanci - svoj su život posvetili liječenju bez naknade. Osim tjelesnog liječenja pružali su i duhovnu potporu. Živjeli su i djelovali u Egeji, na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće. Pogubljeni su za  Dioklecijanova progona kršćana.  Rehabilitirao ih je bizantinski caru Justinijan, koji je na njihovu grobu čudesno ozdravio od infekcije nakon ranjavanja u bici kod Kyrosa i potom, u njihovu slavu, dao sagraditi veliku baziliku u Carigradu koja je postala mjesto hodočašća. (Izvor: http://zdravlje.hzjz.hr/ Mario Hemen, 020913)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.