*Dan neovisnosti: prvi veteranski centar za branitelje u lječilištu Lipik


Specijalna bolnica u Lipiku

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 7.10.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan neovisnosti: prvi veteranski centar za branitelje u lječilištu Lipik

Lokacija prvog veteranskog centra je Lipik i to zbog velikih ratnih stradanja grada i zato što bi lokacija u Zagrebu bila dvostruko skuplja

 

Uoči Dana neovisnosti dobra vijest za branitelje: u Lipiku se otvara prvi veteranski centar i napokon- 18 godina nakon Domovinskog rata - počinje stvarati  sustav kompletne zdrav­stvene skrbi za umirovlje­ne branitelje,koji danas u pro­sjeku imaju 50-ak godina a među njima je dosta oni­h koji su ostali bez obiteljske i svake druge skrbi te  je neminovnost da država postepeno  preuzima brigu o njima.


„Lipik je prvi, eksperimen­talni program koji ćemo prijaviti za fondove EU i koji će nam pomoći da cijeli niz takvih projekata predstavimo Europi u čijim članicama posljednjih desetljeća nije bilo ratova. U Europi, nai­me, ovakvih centara uopće nema ili ih ima u nekom drugom obliku. Prvi sljedeći veteranski cen­tar trebao bi biti u vojarni u Novoj Gradiški, gdje bi moglo biti smješteno znat­no više korisnika, s mnogo više medicinskog osoblja, a slijedit će Pakrac i Baška na Krku. Krajnji je cilj idu­ćih godina otvoriti po jedan centar u svakoj županiji.“ – izjavio je ministar branitelja Matić u intervjuu za *Večernji list od 17. rujna.

Preliminarna anketa koju je provelo Ministarstvo branitelja pokazuje da već sada oko 7400 branitelja (ili  oko 400 ko­risnika u svakoj županiji) treba ovakvu vrstu skrbi. Od njih će tek  3 promila (samo 3 sretnika na 1000 potrebitih/zainteresiranih)  imati sreću i dobiti smještaj u prvom veteranskom  centru u Lipiku. Naime, prvi veteranski centar se renovira i oprema za samo 25 korisnika (iako je dosadašnji kapacitet tog objekta bio 40 gostiju!). Ministar branitelja Matić to objašnjava ovako*: „Trenutno zaprima više od 40 ljudi, no mi ćemo ići na 25 ljudi jer im želimo pružiti komforniji smještaj. Neće biti 3-krevetnih soba, imat ćemo maksimalno 2-kre­vetne, a bit će tu i apartma­ni za roditelje poginulih branitelja koji će u Lipiku pro­naći pri­jeko po­treban mir...“  

U veteranske centre bi trebali biti smješteni:

 • umirovljeni branitelji bez odgovarajuće obiteljske skrbi,
 • stopostotni invalidi,
 • roditelji poginulih brani­telja,
 • silovane žene

Neki od njih boravit će u veteranskom centru na određeno vrijeme, neki i do­životno. U centru će se odvijati re­habilitacija, ali i psihosoci­jalni, kulturni i zabavni sa­držaji.

 

Prvi veteranski centar u Lipiku trebao bi otvoriti svoja vrata za prvih 25 korisnika najkasnije do Božića 2014. U tu svrhu prenamijenjen je dojučerašnji hotel Lipa, smješten u središtu grada u sklopu poznatog Lječilišta Lipik koje ima stoljetnu tradiciju ali i poratnu ruiniranost i  neiskorištene potencijale.

Dovo­đenje prvog  veteranskog centra u Lipik ima niz prednosti:

 • smještaj će biti najma­nje dvostruko jeftiniji nego primjerice u Zagrebu,
 • zaposlit će se 7 djelatnika što je značajno za taj kraj  je bio pogođen ra­tom i poratnim siromaštvom
 • branitelji-prvi korisnici veteranskog centra u Lipik bit će ujedno i cjelogodišnji turisti što je značajno za taj kraj sa stoljetnom lječilišnom tradicijom ali i nedovoljno iskorištenim kapacitetima zdravstvenog turizma jer je  Lječilište s termalnom vodom tek nedavno dobilo vlasnika s potencijalom za neizostavno ulaganje. Na  dražbi ga je kupila Dr­žavna agenciji za osigura­nje štednih uloga i sanaciju banaka.

„Otvaranjem veteranskog centra točka 13 iz Plana 21 koja govori o hrvatskim braniteljima ispunjena je u potpunosti. No nisam imao nikakvih političkih predrasuda jer onda to ne bih radio u Lipiku. Naime, tamo je na vlasti HDZ, ali s braniteljima nema politiziranja i politikantstva. Kad bih slijepo gledao neku političku korist, onda bih tražio mogućnosti u nekom od gradova gdje je na vlasti SDP i koalicija, ali nisam. Zato mi nije problem reći da su suradnja i gostoprimstvo s čelnim ljudima Pakraca i Lipika bili za pohvalu jer i oni vide dobrobiti koje taj centar donosi“ - *kaže ministar Matić.

 

Dan neovisnosti, 8. listopada 

Obilježava se u spomen na povijesnu sjednicu 08.10.1991. kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, utvrdio da  RH više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.  Ovu Rezoluciju o razlazu s Jugoslavijom Sabor je donio nakon što je prethodnoga dana:

 • istekao 3-mjesečni moratorij na Odluku o suverenosti i samostalnosti RH koju je Sabor donio 25.06.1991. Naime, na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem i na osnovi Brijunske deklaracije od 07.07.1991. odgođeno je tada za 3 mjeseca stupanje na snagu Odluku o suverenosti i samostalnosti RH od 25.06.1991.
 • istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, 7. listopada 1991., zrakoplovi  JNA su bombardirala saborsku zgradu i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine na tajnom mjestu. Danas se zna, bilo je to u podrumu INA-e u Šubićevoj ulici u  Zagrebu gdje je danas spomen ploča.

Na dan 08. listopada obilježavaju se još 2 značajna događaja za hrvatsku neovisnost:

 • 08.10.1075. u Solinu je okrunjen kralj Zvonimir (krunom koju mu je poslao papa Grgur VII), što je bila potvrda priznanja Kraljevine Hrvatske kao međunarodnog subjekta)
 • 08.10.1871. Eugen Kvaternik je pokrenuo  Rakovičku bunu, jedan u nizu  pokušaja da se ostvari neovisnost Hrvatske. (Izvor: mrežne stranice Wikipedia i Sabor RH)

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.