*Dan hrvatskih ljekarni: trudnice i odgovorno samoliječenje


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 29.10.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan hrvatskih ljekarni: trudnice i odgovorno samoliječenje

Uloga ljekarnika u odgovornom samoliječenju

 

Pojam ODGOVORNO SAMOLIJEČENJE (responsible self-medication) je još prije dvadesetak godina definirala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kao  aktivnost pacijenata koji kod blažih tegoba koristi sigurne i učinkovite lijekove i proizvode dostupne bez recepta, uz  korištenje prema uputama.

 

U vremenima kada i nacionalna zdravstvena tijela diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, propagiraju samoliječenje kao metodu “rasterećivanja” hitne medicinske skrbi da bi se ona mogla kvalitetnije i duže baviti zahtjevnijim i ozbiljnijim tegobama, javlja se opasnost od izostanka višesmjerna komunikacija na relaciji pacijenti-liječnik-ljekarnik te neinformiranog, neracionalnog, nekontroliranog i rizičnog uzimanja  bezreceptnih proizvoda:

 • lijekova koji se mogu kupiti bez recepta u svrhu samoliječenja,
 • medicinskih proizvoda,
 • dodataka prehrani,
 • biljnih pripravaka,
 • dermatoloških pripravaka i dr. o čijoj bi se primjeni također uvijek trebalo posavjetovati s ljekarnikom ili liječnikom, da bi se izbjegli mogući rizici i štetno djelovanje.

Samoliječenje nikako ne podrazumijeva izbjegavanje liječnika ili ljekarnika u sustavu traženja rješenja kod zdravstvenih tegoba. Naprotiv, samoliječenje zahtijeva još veću angažiranost (i informiranje) zdravstvenog djelatnika u proces liječenja i izvan okvira propisane konvencionalne farmakoterapije, u svrhu što boljeg terapijskog ishoda.

 

Trudnice su posebno osjetljiva skupina pacijenata kad se radi o samoliječenju i primjeni bezreceptnih preparata. Prema dostupnoj literaturi i do 50% trudnoća je neplanirano, odnosno pacijentice uzimaju lijekove ne znajući da su trudne, te iz zabrinutosti za zdravlje bebe, odlaze ljekarnicima kao lako dostupnim zdravstvenim djelatnicima s upitima vezanim za moguće rizike uzimanja lijekova.

 

Stoga je  ovogodišnje obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni*)  fokusirano upravo na trudnice.

Trudnice diljem Hrvatske moći će na plakatima koji će biti izloženi u ljekarnama, vidjeti poziv da upitaju svoje ljekarnike sve što ih zanima o racionalnoj, sigurnoj i odgovornoj primjeni lijekova i ostalih proizvoda tijekom trudnoće i dojenja, pri čemu mogu dobiti i prigodni informativni letak o rizicima i sigurnosti primjene bezreceptnih proizvoda i ostalih proizvoda za samoliječenje. Određene ljekarne imati će mogućnost svojim trudnicama podjeliti vrlo korisne edukativne priručnike o samoliječenju u trudnoći i tijekom dojenja.

 

„Trudnice, o samoliječenju u trudnoći posavjetujte se s ljekarnikom. Upitajte svoga ljekarnika:

 • Zašto se pri samoliječenju u trudnoći i tijekom dojenja trebate posavjetovati sa zdravstvenim stručnjakom (ljekarnikom ili liječnikom)?
 • Kako pravodobno možete spriječiti najčešće zdravstvene tegobe u trudnoći i tijekom dojenja?
 • Što se podrazumijeva pod odgovornom primjenom lijekova za samoliječenje?
 • Koji lijekovi i dodaci prehrani su dopušteni u  trudnoći i tijekom dojenja?
 • Koji biljni pripravci su dopušteni u trudnoći?
 • Trebate li izbjegavati određene kozmetičke sastojke u trudnoći i tijekom dojenja?
 • Što podrazumijeva zdrava prehrana u trudnoći i tijekom dojenja?
 • Kako se ispravno skrbiti i njegovati novorođenče?
 • Koje bezreceptne lijekove i proizvode je uputno imati u „kućnoj ljekarni“ tijekom trudnoće, dojenja i ranog majčinstva?

U samoliječenju i većoj dostupnosti bezreceptnih lijekova, izvan nadzora ljekarnika, moguće su brojne poteškoće, pogreške i rizici poput:

 • nerazumijevanja namjene i djelovanja lijeka,
 • pogrešnog doziranja,
 • nepravilne primjene,
 • nerazumijevanja kontraindikacija, interakcija i nuspojava koje mogu biti opasne po zdravlje trudnice i djeteta.

Ljekarnik je, kao integrativni dio primarne zdravstvene zaštite i zdravstvenog sustava općenito, vrlo često prvi zdravstveni djelatnik koji se susreće s upitima pacijentica i savjetuje o primjeni lijekova tijekom trudnoće. U komunikaciji s trudnicama, ljekarnici mogu značajno utjecati na njihovo sigurno i odgovorno samoliječenje kod najčešćih blažih zdravstvenih tegoba. Ljekarnici se kontinuirano educiraju o najnovijim znanstvenim spoznaja o primjeni lijekova u trudnoći i tijekom dojenja, koristeći baze podataka temeljene na dokazima (web stranice, udžbenici i priručnici, ostala evidence-based literatura, informativni servisi i baze o teratogenosti lijekova, i dr.).

 

Javnozdravstveno-edukativni Projekt SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA

Hrvatsko farmaceutsko društvo pokrenulo je edukativno-javnozdravstveni projekt SUTRA - Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Agencije za lijekove i medicinske proizvode, u kojem je interdisciplinarni tim od 10 zdravstvenih djelatnika (liječnici, ljekarnici, medicinski biokemičari) tijekom cijele godine kontinuirano provodio sustavnu edukaciju trudnica o prednostima i rizicima primjene bezreceptnih proizvoda. Više o Projektu SUTRA možete pročitati i na  www.sutra.com.hr  

 

*Hrvatski dan ljekarni (29. listopada)

Obilježava se  na datum koji je simboličan po prvom pisanom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29.listopada 1271. Hrvatski dan ljekarni se obilježava od 2007. godine u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društvo i Hrvatske ljekarničke komore i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.