Danas pokop D. Ikića osnivača Imunološkog - ima li Zavod sutrašnjicu?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.11.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Danas pokop D. Ikića osnivača Imunološkog - ima li Zavod sutrašnjicu?

Danas, u petak 21. studenoga u 10 sati na Krematoriju u Zagrebu posljednji ispraćaj akademika Drage Ikića*) utemeljitelja Imunološkog zavoda

 

„Država nam  nalikuje na Imu­nološki zavod. Potencijala ima, ali zbog lošeg upravljanja visi stečaj i bankrot. Problemi su teški i daju se riješiti, ali cjepiva polako nestaje.“ Imunološki zavod kao metafora za našu državu – britko je to zapažanje   Vladimira Barišića, objavljeno u Večernjeg lista (kolumna Drugom stranom 26.04.2014.)

 

„Svu traljavost, neodlučnost i manjak ideja  hrvatskih i reformskih politika oslikava priča o Imunološkom zavodu. Prije nekoliko mjeseci cijela je država ustala na noge da se spasi Zavod koji radi cjepiva i pripravke od krvi. Uspješna tvrt­ka došla je na rub propasti. I tada su se svi nadmetali tko će dati mudriju izjavu. Stizale su one smrtno ozbiljne izja­ve o reformama, strateškoj proizvodnji i partnerima. I tada se iz vlasti čulo kako se Imunološki uništavao proteklih 20 godina i bili su u pravu, ali to ne može biti vječni alibi, nego je trebalo pokazati tu reformsku vještinu. A situacija je zapravo više nego jasna. Imaš tvrtku u problemima, ali ona ima tržište i tražene proizvode. Možeš je postaviti na noge kao vlasnik ili prodati. I točka…   …Javili su se  zainteresirani ulagači. Situacija je zahtijevala hitnu akciju. Međutim, dogodilo se jedno veliko ništa. Tek, država je imenovala sedmeročlano povjerenstvo koje je trebalo smisliti što s Imunološkim. Onda je to sedmeročlano povjerenstvo najavilo da će raspi­sati poziv zainteresiranima da se jave. Pa će onda krenuti dubinsko snimanja ... Po starom običaju cijelo vrijeme više su se bavili time tko će  sjediti u po­vjerenstvu, čitaj iz koje stranke, nego kako riješiti problem, a vremena je sve manje… A samo treba znati i htjeti… „(Izvor: *V. Barišić).

Na dan kada se na zagrebačkom Krematoriju održava poslijednji ispraćaj akademika Drage Ikića, utemeljitelja modernog  Imunološkog zavoda - podsjetimo  se   prošlost i sadašnjosti  Imunološkog zavoda:

“Imunološki zavod najstariji je proizvođač imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe. Od 1893. godine i  „cjepiva proti boginjam pa do današnjih virusnih i bakterijskih cjepiva, preparata iz ljudske i konjske plazme, alergena te drugih proizvoda – bio je  isti cilj: prevencija i suzbijanje bolesti.  Prošle je godine obilježeno 120 godina od osnutka „Kraljevskog zemaljskog zavoda za proizvadjanje animalnoga cjepiva proti boginjamkoji je jedan od predhodnika današnjeg trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. za proizvodnju lijekova, farmaceutskih proizvoda i znanstveno-istraživački rad.  Drugi prethodnik današnjeg trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. je Serovakcionalni zavod koji je za vrijeme dok je njime rukovodio Drago Ikić prerastao u moderan Imunološki zavod. (Izvor: www.imz.hr ).

No, poslijednjih 15 mjeseci Imunološki zavod prolazi teško razdoblje. Krajem  kolovoza 2013. njegova je uprava predala prijedlog za pokretanje stečajnog postupka  - kao reakcija na rješenja Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kojim se uskraćuje proizvodna dozvola za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi ili ljudske plazme i seruma životinjskog podrijetla.

Podsjetimo,  Imunološki zavod  d.d. je  u većinskom vlasništvu države a vlasička struktura je:

  • 44,5 %  dionica ima HZZO (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje), 
  • 14,6 %  dionica ima HZMO (Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje),
  • 14,2%  dionica  ima Hrvatski fond za privatizaciju ,
  • 26,7 %  dionica imaju mali dioničari.

 

A država pokazuje da je loš gospodar. Nespretno (ne)povlači odgovarajuće poteze, gomilaju se gubici, zastoji u proizvodnji, štrajkovi…Traži se strateški partner ali previše sporo…

Na pitanje zašto je Imunološki zavod izgubio licencu i što se zapravo događa gubitkom (gašenjem ili promjenom vlasničke strukture) Imunološkog zavoda – dio  odgovora je ponudio liječnik, zviždač i djelaznik IZ-a Srećko Sladoljev  u intervjuu  za portal dnevno.hr (03122013).

 “Gubitak licence godinama nam je „visio o koncu". Upozoreni smo što moramo popraviti. Dani su nam i rokovi. Međutim, malo ili ništa nije poduzimano, a trošeni su veliki novci. Cijeli Imunološki zavod godinama je bio jedna velika „farbaona tunela". Šefovi su sve znali, ali su šutjeli ili odobravali. Zapravo su čuvali dobro plaćene pozicije na koje su došli podobnošću a ne „prirodnim odabirom".. 6 direktora je smijenjeno itd... ...Sada se na “slučaju  Imunološki zavod” događa  gubitak lica i obraza ove nacije. Osnivanje prethodnika Imunološkog zavoda (Kraljevskog zemaljskog zavoda za proizvadjanje animalnoga cjepiva proti boginjam) zagovarali naši sabornici još u 19. stoljeća na latinskom jeziku, da ne bi morali govoriti mađarskim! Tada su tražili samodostatnost u segmentu proizvodnje cjepiva što smo ostvarili krajem 19. stoljeća! Ali to je daleka (i slavna) prošlost nasuprot žalosne sadašnjosti..... Što se tiče krvnih pripravaka proizvodimo ih oko 35 godina. Nisu ih imali Austrija, Mađarska, Češka, Grčka, Bugarska, Rumunjska, niti jedna manja europska zemlja. Zanimljivo, samodostatnost sada u proizvodnji krvnih pripravaka od svojih članica traži Europska unija! U vlastitoj zemlji, samostalnoj Hrvatskoj, uspjeli smo je  izgubiti.

Može li se  uvoziti plazma?
Plazmu ne možete uvoziti. Ako budemo spretni, možda ćemo slati vlastitu negdje na preradu za svoje potrebe. Prodaja plazme uopće ne dolazi u obzir. Kako objasniti dobrovoljnim davateljima da se njihova plazma prodaje radi osiguranja ovih pripravaka u drugoj zemlji?

Zašto je Imunološki zavod strateški bitan za Hrvatsku?
Baš zbog krvnih pripravaka. Prerađevine ljudske plazme trebaju biti važan segment zdravstva. Prerađevine su sigurne za oporavak i zdravlje, a plazma baš i ne. Ako pacijentima dajete običnu plazmu, u velikom su riziku od zaraza  koje se prenose krvlju, npr. hepatitisa i AIDS-a.

Što je plazma?
Plazma je dio krvi koji ne sadrži krvne stanice. Bogat je važnim životnopodržavajućim proteinima kao što su albumin, imunoglobulini i faktori zgrušavanja...”

 

 

*) danas, u petak 21. studenoga  u 10 sati na Krematoriju u Zagrebu posljednji ispraćaj akademika Drage Ikića utemeljitelj Imunološkog zavoda. Drago Ikić (02.07.1917.- 19.11.2014.) istaknuti je hrvatski imunolog, bakteriolog,  vakcinolog, pedagog i akademik. Akademik Ikić će, između ostaloga, u hrvatskoj znanstvenoj povijesti ostati poznat kao jedan od osnivača i rukovoditelj Serovakcionalnog zavoda, koji je za vrijeme njegova rukovođenja prerastao u moderan Imunološki zavod  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.