Obama promovira zahtjevnu pomagačku profesiju/sestrinstvo


Obama i Nina Pham Izvor: usa.gov

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.05.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Obama promovira zahtjevnu pomagačku profesiju/sestrinstvo

12. svibnja Međunarodni dan sestrinstva*), obilježava se svake godine na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale

 

Prijem u Bijeloj kući, snažan zagrljaj i širok osmijeh predsjednika Obame za  medicinsku se­stru Ninu Pham, liječenu od ebole – dobar je primjer  kako s najvišeg nivoa promovirati zahtjevnu pomagačku profesiju – sestrinstvo*). Riječ je o 26-godišnjoj medicinskoj sestri ko­ja se ebolom zarazila u jesen prošle godine njegujući Liberijca Thomasa Erica Duncana, prvog čovjeka kojem je ebola dija­gnosticiranu na tlu SAD-a.  

Mlada medicinska sestra je izliječena nakon višetjednog boravka u čuvenoj vojnoj zdravstvenoj ustanovi u Bethesdi, Maryland,Washington D.C.  a po izlasku iz bolnice krajem listopada 2014. nju je primio i američki predsjednik. Time je Obama odao priznanje mladoj Nini Pham ali i svim požrtvovnim medicinskim sestrama koje brinući o bolesnicima u nekim slučajevima riskiraju i vlastiti život.

Nina Pham je vijetnamskog podrijetla a odrasla je u Fort Worthu, Texas. Školovanje za medicinsku sestru je završila 2010. godine na   Texas Christian University a 2014. godine je pohađala certificiranu edukaciju za rad medicinskih sestara u kriznim uvjetima, specifično s pacijentima čiji je život smrtno ugrožen. Zaposlena je u bolnici Health Presbyterian Hospital u glavnom teksaškom gradu Dallasu  gdje je preuzela jedan  od najtežih zadataka: medicinsku skrb o pacijentima zaraženim ebolom.

“Sestrinstvo nije za Ninu samo običan posao kojim zarađuje za život, to nije samo karijera, to je za nju životni poziv, ona doista voli svoj posao... Pam je predana katolkinja, koja zna staviti interese bolesnih i potrebitih ispred svojih interesa”- izjavio je za CNN Tom Ha, obiteljski prijatelj koji Ninu poznaje od djetinjstva. Prije upisa na koleđ i odabira sestrinskog poziva, i roditelji i prijatelji su Ninu odgovarali  od stresnog, sagorijevajućeg i odgovornog poziva medicinske sestre. Ali ona je bila uporna: ”To je ono što ja želim raditi u životu!”

 

*)MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA
obilježava se svake godine 12. svibnja, na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale. U Hrvatskoj   ima 32.000 medicinskih sestara i tehničara, među kojima njih 29.000 radi u sustavu zdravstva. Srednjoškolsko obrazovanje ima njih 80%,  a 18 % studij sestrinstva a njihovi obrazovni programi  su usklađeni s Direktivom Europske unije.  Otvoren je sveučilišni diplomski studij za sestre koji je nužan preduvjet za upisivanje poslijediplomskih studija. S Europskom unijom je dogovoreno da se sestrama koje su završile srednju medicinsku školu, obavile pripravnički staž, položile stručni ispit i koje rade najmanje 3 godine, automatski priznaje kvalifikacija u zemljama EU.  (IZVOR: Minisarstvo zdravlja 2012.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.