3. prosinca u Bolnici u Klaićevoj - Promoviranje čitanja bolesnoj djeci


Podržite humanitarnu akciju doniranja novčanih sredstava Klinici za dječje bolesti Zagreb

Autor/Izvor: Klinika za dječje bolesti Zagreb, KLAIĆEVA ul. 16

Objavljeno: 2.12.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

3. prosinca u Bolnici u Klaićevoj - Promoviranje čitanja bolesnoj djeci

projekt "Ispričat ću ti priču: Terapijske priče za djecu oboljelu od malignih bolesti u KDBZ"

 

U srijedu 03.12.2014., u 11h30', u Klinici za dječje bolesti KLAIĆEVA ul. 16, Zagreb, (Velika predavaonica) održat će se 

predavanje koje promovira  čitanje djeci, kako zdravoj, tako i bolesnoj djeci, a pod geslom „Knjigica u čizmicu“. Predavači su : Prim.dr.sc.MARIJA RADONIĆ,dr.med., voditelj Odjela za pedijatriju OB Dubrovnik i  Mr.spec.MARTA BENKO,prof.,klinički psiholog Klinike za dječje bolesti Zagreb.


I. JESMO LI ZABORAVILI ČITATI NAŠOJ DJECI

U eri kompjutorizacije i posvemašnje elektronizacije, ima li još mjesta za drevni, stari običaj, čitati djeci prije spavanja, u slobodno vrijeme ili u trenucima učenja?  Hrvatsko društvo u mnogočemu je na prekretnici, a u turbulencijama vremena ne bi bilo dobro da djeca postanu žrtve danas sveprisutnog nametanja otuđenja od same ljudske biti, od iskona životnih odnosa, od obitelji, roditelja, baka, djedova, braće, sestara i prijatelja.

 

Čitanje djeci, kod nekih zaboravljeno ili potisnuto, danas ima možda i veću ulogu nego ikada do sada. Da li ćemo dopustiti da svijet kompjutora, tehnologije, interneta i elektroničkih igrica od malih nogu u cijelosti zauzme vrijeme koje bi trebalo biti posvećeno našoj djeci, odgoju, razgovoru, druženju roditelja i djece?

 

Postoji li ijedno tehnološko sredstvo koje može pridonijeti razvoju sposobnosti apstraktnog razmišljanja u mozgu djeteta kao što to može živi kontakt djeteta i roditelja pri čitanju, razgovoru, pričanju živom riječju.

 

O tome i o svim aspektima potrebe za preispitivanjem našeg sveukupnog odnosa prema našoj djeci, Referentni centar za dječju traumatologiju MZ RH daje svoj skroman doprinos poticanju i promoviranju razloga potrebe čitanja naglas našoj djeci. Naš je zajednički interes izgradnja djetetove osobnosti na najbolji mogući način, a to je njegovanjem žive veze i kontakta roditelj-dijete, sve na dobrobit svih u našem društvu. Neka nam Blagdan Svetog Nikole oživotvori našu ideju: ''Knjigicu u čizmicu''.

 

Dr.sc.Miroslav Gjurašin, dr.med. specijalist neurokirurgije

Voditelj Referentnog centra za dječju traumatologiju MZ RH, Klinika za dječje bolesti ZagrebKlaićeva 

 

 

 

II. VAŽNOST ČITANJA DJECI OD NAJRANIJE DOBI

S aktivnostima čitanja treba početi od djetetove najranije dobi. Istraživanja pokazuju da se mozak djeteta, kojem odrasli čitaju i pričaju, brže razvija te stoga pedijatri preporučuju rano čitanje naglas. Čitajući naglas djetetu od rođenja, izgrađujete s njime poseban osjećaj povezanosti i bliskosti, omogućujete mu odrastanje uz knjigu uz osjećaj ljubavi prema čitanju.

 

Razgledavajte i listajte slikovnice zajedno s djetetom.  Pričajte mu uz slikovnice. Pri odabiru odgovarajuće slikovnice posavjetujte se s dječjim knjižničarima i odgojiteljima. Učlanite svoje dijete u knjižnicu.

 

Primjer dobre prakse: u Dubrovniku već 6 godina pedijatri, na redovitim sistematskim pregledima ili u bolnici, zajedno s djecom čitaju za dob adekvatne slikovnice i na kraju pregleda ih poklanjaju djeci, tako da svako dijete do odlaska u školu ima svoju malu biblioteku. Na ovaj način pedijatri se uključuju u multidisciplinarni tim koji ima za cilj promociju rane pismenosti.

 

Prim.mr.sc. Marija Radonić, dr.med. specijalist pedijatar

Voditeljica projekta Rođeni za čitanje- Dječji odjel Opće bolnice u Dubrovniku

 

 

III. TERAPIJSKE PRIČE: Elementari dio psiho-terapije igrom i kreativnom umjetnošću

Licencirani i educirani psiho-terapeut izrađuju terapijske priču tijekom procesa terapije igrom i kreativnom umjtnošću za svako dijete posebno sukladno njegovim/njezinim specifičnim teškoćama, osobinama, strategijama suočavanja i sl. One nose snažne metafore te sadrže likove i događaje s kojima se dijete može poistovjetiti te od kojih nešto može naučiti i osnažiti se na ne-direktivan način.

 

Osim što terapijske priče pomažu izgradnji samo-poštovanja, socijalnih vještina, smanjivanju anksioznosti, izrađivanju strategija suočavanja sa stresom i dr. one pomažu smirivanju amigdale koja postaje pretjerano aktivna kada smo pod stresom, bojimo se ili smo suočeni s izazovima te "popravljaju" oštećeni hipokampus a time se rehabilitira pamćenje (hipokampus biva oštećen uslijed velikog stresa, depresije, oštećenja mozga).

 

Zbog svega navedenog, 2012. godine pokrenuli smo projekt "Ispričat ću ti priču: Terapijske priče za djecu oboljelu od malignih bolesti u KDBZ" za koji se nadamo da će tijekom 2015. godine biti diseminiran na ostale odjele Klinike za dječje bolesti Zagreb.

mr.spec. Marta Benko, klinički psiholog,

Koordinator Pedijatrijskog psiho-onkološkog centra KDBZ, Voditelj projekta "Ispričat ću ti priču

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.