Liječnica i najvolonterka Sanja Kovačić poklonila zajednici 912 sati rada u 2014.godini


dr. sc. Sanja Kovačić, dr. med. spec. neurologije

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.12.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječnica i najvolonterka Sanja Kovačić poklonila zajednici 912 sati rada u 2014.godini

Dr. Sanja Kovačić, neurologinja zaposlena u Općoj bolnici Zabok,  dobitnica je Državne nagrade za volontiranje, najvišeg priznanja na području volonterstva u Republici Hrvatskoj. Nagradu joj je u petak 5. prosinca, na Međunarodni dan volontera, na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, uručila ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić.

Sanja Kovačić je samo u 2014.godini poklonila zajednici 912 sati rada za opće dobro a državnu nagradu za volontiranje je  zaslužila  25-godišnjim volonterskim djelovanjem na mnogim područjima:

  • volonterski je organizirala akciju upisa u registar darivatelja matičnih stanica za Zakladu Ana Rukavina,
  • dugi  je niz godina volontirala kao liječnica u Nogometnom klubu Mladost i Nanbudo klubu Marija Bistrica,
  • organizirala je javnozdravstvenu  manifestaciju Tjedan mozga,
  • uz  brojna  medicinska događanja, dr. Kovačić je  volonterski organizirala humanitarne koncerte, pomagala u radu sportskih klubova, KUD-a Lovro Ježek i Udruge mladih Marija Bistrica te je jedan od pokretača i organizatora Bistričkog zvukolika, glazbenog natjecanja u Mariji Bistrici,
  • u Mariji Bistrici, gdje živi, dr. Kovačić daje svoj doprinos  kao zamjenica predsjednika Vijeća Općine Marija Bistrica i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Općine Marija Bistrica, pa i kroz rad tog odbora djeluje za opće dobro.

I u okviru svoje profesije,  Sanja Kovačić daje izuzetan doprinos. Podsjetimo, u travnju 2011.godine, doktorica Kovačić je postala poznata i izvan svoje lokalne zajednice kada je  u  Općoj bolnici Zabok po prvi  put uspješno provedena eksplantacija organa s mrtvog tijela. S  osobe koja je preminula od teškog moždanog udara s krvarenjem izvađeni  su bubrezi i jetra, da  drugome  spase život. U zabočkom je timu uz bolničku transplantacijsku koordinatoricu dr. Sanju Kovačić, bila  još i anesteziologinja dr. Ljiljana Družinec Hršak.  Nakon završetka posla liječničkog tima u Općoj bolnici Zabok, čiji je postupak trajao blizu 20 sati, pozvan je transplantacijski tim kirurga iz zagrebačkog KB Merkur koji je uspješno izvršio eksplantaciju.

Transplantacija ili presađivanje organa uspješna je metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog gubitka funkcije vitalnih organa, a za neke organe kao što su jetra, srce i pluća presađivanje je ujedno i jedina metoda liječenja.

„Budući da je u tome izuzetno teškom i zahtjevnom procesu utvrđivanja moždane smrti i održavanja davatelja neophodan timski rad, svi moji suradnici svesrdno su pomogli da uspijemo da i naša bolnica na taj način pomogne oboljelim osobama kojima su ti organi neophodno potrebni.  Na europskim listama čekanja za doniranje organa je 50.000 ljudi. Svaki dan 12 osoba umre zbog nedostatka organa za transplantaciju.“- izjavila je tada dr.Kovačić u intervjuu za Večernji list 050411.

 

Zahvaljujući  angažmanu dr. Kovačić zabilježen je pozitivan trend u podizanju svijesti kod Zagoraca koji sada  sve češće prihvaćaju mogućnost da se organi preminule osobe koriste dalje za spas drugih života, dok se to prije kategorički odbijalo.

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.