*Advent: Riječki triperi kuhaju tripice - gurmanska baština i tradicija


Srđana Jevtić, humanitarni gastro show 11. prosinca, KONTANJE u Rijeci. prosinca

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.12.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Advent: Riječki triperi kuhaju tripice - gurmanska baština i tradicija

***Humanitarni gastro show, 11. prosinca u 12 sati na riječkom Kontu - tradicioalna jela kao gurmanska baština regije

 

Ni ovaj advent u Rijeci ne će proći bez Kluba ljubitelja tripica i ***Humanitarnog gastro showa 11. prosinca u 12 sati na Kontu. „Triperi“, "Filekari", „Vampiri“, „Škembari“ nazivi su udruga i klubova ljubitelja ovog tradicionalnog jela od iznutrica. Riječ je, naravno, o tripicama, filekima, vampima ili škembićima, kako god ih zvali po našim regijama, hrani koja redovito prati vrijeme svinjokolje.

No, to nije samo tradicionalno jelo i  gurmanska baština naše regije. Porijeklom  dolazi iz Francuske gdje postoji stoljetna tradicija pripreme obroka od očišćenih želudaca životinja. A i u Meksiku je to tradicionalna jela i gurmanska baština.…Janjeće, s gljivama, meksič­ke, na francuski s grahom, zapečene, s pancetom, na ljetno i na zimsko...

Posljednjih desetak godina u Rijeci je izuzetno aktivan klub obožavatelja tripica. Riječki triperi su udru­ga gurmana koja se okuplja kako bi sačuvala, ali i razvi­jala tradiciju pripreme i kon­zumacije tripica pa gotovo da nema karnevala, sajma i veselice na kojoj se triperi ne okupljaju pripremajući popularno jelo od iznutrica. Uz svinjske tripice kuhaju se janjeće, kozje, od divlja­či i ribe, a kako to najbolje napraviti, znaju u Rijeci, na Mrtvom kanalu. U tamošnjem kvartu, po­znatijem kao Piramida je sjedište udruge, gdje se tijekom cijele godine okupljaju i promoviraju kvartovsko kuhanje. Imaju triperi i svoju ligu - triperijadu koja se održava jedanput mjesečno. Kuha se „na veliko“, jer što je posuda veća, to su tripice ukusnije. U pripremi omiljelog jela se natječe  minimalno dvoje a degusti­raju svi ostali, najedu  se do sita  da bi mogli izdržati mjesec dana, do slijedeće triperijade. Zbrajaju se detaljno sve po­trošene namirnice – tripe, kapula, pelati, panceta, per­šin, kruh, ali i prebrojavaju članovi te boduju majstor tripicari.

U vrijeme adventa triperi će kuhati na **Kontanju na Kontu, predblagdanskon druženju čiji će gastronomski dio biti orijentiran na domaće delicije, a kuhače će se uz tripere uhvatiti i opatijska sudionica kulinarsko showa MasterChef2011 Srđana Jevtić te Andrej Barbijeri.

 

 

***Humanitarni gastro show TRIPERIJADA- 11. prosinca, 12-15h

Tripice i i tradicionalna jela kao gurmanska baština regije,  sudionica kulinarskog showa MasterChef2011 Srđana Jevtić te Andrej Barbijeri kuhaju tripice na  Dekadijskoj Triperijadi 11. prosinca u sklopu **KONTANJA, adventskog sajam u Rijeci

 

**KONTANJE u Rijeci, mozaičan adventski sajam - 01-31.12.2014.

Od 1. do 31. prosinca, na platou ispred Hotela Cointinental u Rijeci, Andrije Kačića Mošića 1, održava se KONTanje, adventski sajam na kojem će se moći poslušati koncert, pogledati izložbu, kupiti  dar za najdraže, podružiti  se i zabaviti, ali i učiniti dobro djelo uz kušanje najboljih domaćih jela(*). Naime, kuhat će se slasna domaća hrana, natjecat će se kuhari i prikupljati sredstva za sklonište za zlostavljane žene i djecu “Sveta Ana” u Rijeci.  Organizator KONTanja je Klub ljubitelja tripica – Tripe Rijeka i drugi

 

*Advent,  30.11.-24.12. 2014.

Došašće ili advent  (lat: "adventus" = dolazak) je razdoblje u kojem se  katolici pripremaju za blagdan Božića.  Početak adventa  je 4  nedjelje  prije  Božića  (u tekućoj 2014. godini to je bila nedjelja, 30. studenoga)  a  završetak  adventa  je  24. prosinca na Badnjak.  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.