Kad kockar prelazi Rubikon: iskušavanje sreće ili put u ovisnost o kockanju


Lada Žigo: Rulet

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.12.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kad kockar prelazi Rubikon: iskušavanje sreće ili put u ovisnost o kockanju

Mjesec borbe protiv ovisnosti 15.11.-15.12.2014. Broj ovisnika o drogama u zadnjih deset godina u Zagrebu se smanjio, no povećao se broj ovisnika o kocki.

 

„Za mali novac čovjek dobiva mašta­riju da će mu dobitak promijeniti ži­vot. Nezreli ljudi, mladi ali i oni s 40 i 50 godina, misle da će se kockom obogatiti, a najčešće to za­vrši upadanjem u dugove. No, oni i dalje misle da je samo pitanje vremena kada će nakon gubitaka ostvariti dobitak. Najbliža okolina, obitelj ovisnika, vidi posljedice ovisnosti tek kad iz kuće počne nestajati novac, zlatnina…“. – to je odgovor na pitanje koja je razlika između iskušavanja sreće i puta u ovisnost  o kockanju koji je u intervjuu za Večernji list 20140412 (*) dao psihijatar Zoran Zoričić koji se go­dinama bavi problemom ovisnika o kocki.

Na pitanje zašto ovisnici o klađenju misle da nisu kockari i da samo kori­ste svoje znanje, dr Zoričić uzvraća: „To je tip čo­vjeka koji iz pozicije životnog gubitni­ka, nezaposlen, prati sport i kladi se misleći da je zapravo investitor.“(*)

„Kockar ima poremećaj strukture osobnosti, znači osobina ličnosti. Vodi ga unutrašnje uzbuđenje da će nešto dobiti, a ako gubi misli da će vratiti izgubljeno. Kod tih ljudi je dominan­tan agresivan nagon, koji ih tjera u rizične i granične situacije u kojima gube novac. Kocka izaziva lučenje adrenalina, kao što ga izaziva brza vožnja i rizični sportovi. A liječenje ovisnosti o kocki je težak proces jer ovisnici na liječenje dolaze najčešće kad ih na to prisili obitelj i suoči s problemom" -  to je profil ovisnika o kocki prema riječima dr. Nenada Jakušića, voditelja Centra za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladeži u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici.(*)

 

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima 40.000 patoloških kockara. Radi se o aproksimativnom podatku utemeljenom  na statistici  u zemljama EU u kojima među odraslim osobama ima 1% ovi­snika o kocki. Stvarno stanje  u  Hrvatskoj, nažalost nije poznato jer ne postoji re­gistar ovisnika o kocki i klađenju.

Hrvatska znanstveno-istraživačka zajednica je doduše, nešto više pažnje posvetila problemu ovisnosti o klađenju među mladima. U sklopu projekta (**)"Kockanje mladih u Hrvatskoj", koji traje više od 3 godine, a vodi ga doc. dr. sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, tijekom 2014. i 2015. godine provodi se  u Zagrebu i istraživa­nje "Roditeljska percepcija kockanja mladih".

Istraživanje ukazuju na to  da je problem kockanja među  hrvatskim sred­njoškolcima veći nego što je to u Eu­ropskoj uniji. Po iskustvu psihijatra  Zoričića (*), mladi ovisnici o kocki dolaze iz svih tipova obitelji, u kojima su više ili manje narušeni obiteljski odnosi. Hrvatski srednjoškolci koji kockaju su u dobi od 16-17 godina, lošijeg uspjeha u školi i skloni su ri­zičnom ponašanju i manipulacijama kad upadnu u probleme. A oni stariji su, kaže, obično lažni studenti koji se nakon 3 godine nisu pomakli s prve godine studija. Ovisnici o kocki su dominantno dečki dok cure eventualno idu na brzu, instant lutriju, grebalice i slično.

„Kad djeca upadnu u dugove zbog kocke,  roditelji ih ne bi smjeli podmirivati jer time šalju poruku >Ako uprskaš, ja sam tu da te izvučem<. Roditelji trebaju poslati poruku mladom ovisniku da neće podmirivati njegove dugove te trebaju inzistirati da idu na psihoterapiju.“- savjetuje dr. Zoričić.

 

„Liječenje je teš­ko jer se liječi  osobnost ovisnika o kocki  i jer trebaju uspostaviti kontrolu nad po­našanjem, a tu nema tableta nego psi­hoterapija“ – slažu se oba stručnjaka,  dr. Zoričić i dr. Jakušić (*). Društvo u kojem se odlazak u sportsku kladionicu smatra razono­dom i u kojem je (**) 37,4 % adolescenata priznalo da barem jednom tjedno ide u sportsku kladionicu a roditelji kockanje ne doživljavaju ri­zičnim kao drogu i alkohol tek treba osvijestiti koliko je kockanje mladih ozbiljan problem.

 

15.11.-15.12.2014. Mjesec borbe protiv ovisnosti 

obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca. Ovisnost može biti psihološka (duševna) i fiziološka (tjelesna), a odnosi se na neprilagođeno ponašanje vezano uz uporabu ilegalnih droga (ili drugih psihoaktivnih tvari, npr. alkohola ili sedativa), kockanje, ovisnost o internetu…) koje dovodi do oštećenja organizma ili subjektivnih problema (problema u obitelji, školi, na poslu, s policijom). Broj ovisnika o drogama u zadnjih deset godina u Zagrebu se smanjio 4 puta, no povećao se broj ovisnika o  kocki. Iako je prema najnovijim statistikama broj ovisnika o drogama u padu, veliki pro­blem u društvu, naročito kod maloljetnika predstav­ljaju alkohol i kockanje. Pre­vencije radi, svake godine obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti, a tim po­vodom diljem grada organizirane su razne aktivnosti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.