Udruga Roda: “Neželjene prakse u rodilištu“ ili “nasilje pri porodu”


Izvor: roda.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 5.01.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Udruga Roda: “Neželjene prakse u rodilištu“ ili “nasilje pri porodu”

Udruga Roda je u prosincu poduzela niz aktivnosti radi izmjena neželjenih praksi zbog kojih žene trpe u trudnoći i porodu te koje vrijeđaju i ponižavaju žene

 

“Neželjene prakse u  rodilištima“ ili “nasilje pri porodu”,  kakogod  to nazvali, podaci iz Rodine  akcije #PrekinimoSutnju govore da mnoge žene  iz hrvatskih rodilišta izlaze s traumom, zbog koje se teško odlučuju na sljedeću trudnoću. Zbog toga udruga Roda traži hitnu izmjenu neželjenih  praksi zbog kojih žene trpe u trudnoći i porodu te koje vrijeđaju i ponižavaju žene.

 

#PrekinimoSutnju je akcija  kojom je udruga Roda (RODditelji u Akciji) pozvala žene da  putem društvenih mreža podijele svoje iskustvo nasilja koje su doživjele u hrvatskim rodilištima. Akcija je u javnosti i medijima dobila  ogroman odjek i potvrdu da je tema itekako važna. Udrugi Roda su se, od pokretanja akcije, javljaju odvjetnički uredi s ponudom besplatnog zastupanja žena u tužbama prema rodilištima. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova više je puta jasno i javno naglasila da se u  slučajevima  “nasilje pri porodu”,  radi o spolnoj diskriminaciji….

 

No, cilj  udruge Roda nije da akciju hitnih izmjena praksi koje vrijeđaju i ponižavaju žene u trudnoći i pri porodu - provodi isključivo preko medija ili sudskih tužbi. U Rodi nikako ne smatraju da su svi liječnici loši, niti da je svako iskustvo rodilje loše ili da je Hrvatska loše mjesto za porode. Niti Roda želi potencirati sukobe sa medicinskom strukom. Udruga  Roda traži samo da se  neželjene prakse  s kojima se rodilje susreću u svojem najosjetljivijem i očekivano najsretnijem trenutku u životu, preispitaju i što brže mijenjaju. Zbog toga  su aktivisti Rode  imali radnointenzivnu  završnici 2014.- te godine.

 

 

04. prosinca je odaslano pismo ministru zdravlja Siniši Vargi u kojem  Roda ističe svoje napore u  javnom zagovaranju dostojanstvene skrbi tijekom trudnoće i poroda te u educiranju budućih roditelja već više od 12 godina. Od 2012. Roda provodi akciju „16 dana aktivizma” kojom ukazuje na nasilje koje žene trpe u trudnoći i porodu, a prisutno je, nažalost, i u svim hrvatskim rodilištima. U Rodi smatraju da se ljudska prava žena u rodilištima ozbiljno krše, da je uzrok tome tradicionalni stav društva, ali i struke, prema ženi te neprepoznavanje osnovnih potreba žene koja rađa. Svako nasilje i neprimjereno ponašanje prema ženi - rodilji treba prepoznati i osuditi, ne s ciljem linča osobe ili ustanove, već kako bi se takva praksa gaženja dostojanstva žena hitno izmijenila.


U Pismu od 4. prosinca  Roda poziva ministra zdravlja da jasno osudi bilo koji oblik nasilja koje trpe žene pri porodu u rodilištima  i da se uspostaviti prijeko potrebna edukaciju i/ili sustav nadzora preko kojeg bi žene mogle prijavljivati slučajeve nasilja koje bi onda inspekcija istraživala. Također podsjećaju da je  već kroz projekt koji je  Ministarstvo zdravlja financiralo 2012. godine, “Moja prava u trudnoći i porodu” razvijena bazu za kršenja prava u trudnoći i porodu, dostupna na stranici rodilista.roda.hr. Za promjene za koje se Roda zalaže nisu potrebna financijska sredstva; već da je potrebna isključivo promjena stava, promjena ukorijenjene prakse i načina komunikacije prema korisnicima/korisnicama zdravstvenih usluga.


10. prosinca je u Ministarstvu zdravlja održan sastanak koji je predvodio  pomoćnik ministra  D. Korolija – Marinić.  Ministarstvo zdravlja je prepoznalo postojanje problema  čije rješavanje uporno traži Roda te je zaključeno da su 3 najvažnija uzroka tome:

 • rutinske prakse u rodilištima, koje su u drugim zemljama napuštene,
 • nedostatak komunikacijskih vještina zdravstvenih djelatnika,
 • slaba educiranost trudnica o fiziologiji trudnoće i porođaja.


S konačnim ciljem iskorjenjivanja slučajeva nasilja nad rodiljama, te osiguranja nove i ujednačene razine kvalitete usluga u svim hrvatskim rodilištima, zajednički je donesen sljedeći plan aktivnosti koji uključuje suradnju Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), stručnih komora, UNICEF-a, i nevladinih udruga, uključujući Rodu:

 • Ministarstvo zdravlja će izvršiti inspekcijski nadzor u svim rodilištima kako bi se preispitale prakse koje se u pojedinim rodilištima provode i utvrdile neželjene prakse,
 • Ministarstvo zdravlja koordinirat će izradu programa za ujednačavanje i poboljšanje praksi u rodilištima u suradnji s HZJZ-om, stručnim komorama, UNICEF-om i nevladinim udrugama uključujući Rodu,  
 • Izradit će se edukativni materijali o trudnoći i porodu koji će biti dostupni svim trudnicama u Hrvatskoj,
 • Organizirat će se edukacija s ciljem jačanja komunikacijskih vještina zdravstvenih djelatnika u rodilištima.
 • Ministarstvo zdravlja poduzet će sve potrebne korake kako bi se zakoni izmijenili u korist osamostaljivanja rada primalja, koje su ključne za ostvarenje "nježnog pristupa" porođaju .


18.  prosinca je  u  KBC Rijeka održan sastanak  na kojem se Rodina voditeljica programa Trudnoća i porod“, Daniela Drandić,sastala s predstavnicima  Ministarstva zdravlja, Komore primalja, Rodilišta KBC Rijeka i predstavnika UNICEF-ove inicijative „Rodilište - prijatelj majki“ a tom prilikom je zaključeno:

 • KBC Rijeka će ukinuti obavezu plaćanja pratnje na porođaju  u cilju povećanja broja rodilja s pratnjom,
 • Osnovana je radna skupina riječkog rodilišta za inicijativu “Rodilišta - prijatelja majki”, sastavljena od predstavnika stručnjaka porodničara, primalja i korisnica, u čijem će radu sudjelovati i predstavnica Rode. Cilj ove radne skupine jest utjecati na ostvarenje uvjeta da riječko rodilište postane prvo hrvatsko rodilište s titulom “Rodilište - prijatelj majki”. Početak rada ove skupine očekuje se već početkom 2015. godine.
 • Potvrđena je i namjera rada na zakonskim promjenama koji će stvoriti uvjete za samostalan rad primalja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.