Bolnica Križine/KBC Split: u travnju počinje energetska obnova


bolnica na Križinama KBC Split

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 14.01.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Bolnica Križine/KBC Split: u travnju počinje energetska obnova

Provođenjem energetske obnove smanjit će se potrošnja energenata u bolnici na Križinama a godišnji troškovi će pasti s 10 na 4,5 milijuna kuna

 

Jučer, 13. siječnja 2015., predstavljen je projekt energetske obnove zgrade bolnice na Križinama (KBC-a Split), zahvaljujući kojem će godišnji troškovi energenata  pasti s 10 na 4,5 milijuna kuna. Planirano  trajanje  radova  je nešto više od  6 mjeseci, od sredine travnja do kraja listopada 2015., a bolnica će cijelo vrijeme obnove nesmetano obavljati svoju funkciju. Podsjetimo, bolnica na Križinama izgrađena je davne 1965. godine na ukupnoj površini od 37.000 m2  a za svoj bi 50. rođendan trebala biti energetski obnovljena.

 

Izvođenja radova na energetskoj obnovi bolnice neće izaziva dodatno proračunsko zaduživanje  za naručitelja tj. KBC Split. Naime, prema Programu energetske obnove zgrada javnog sektora što ga je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, postupak energetske obnove započinje tako što naručitelji energetske usluge, u ovom slučaju KBC Split, zatraži od Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama - tehničku pomoć, pripremu i raspisivanje natječaja preko kojeg se odabire pružatelj usluge koji će svojim sredstvima provesti energetsku obnovu te garantirati uštedu energije. Po završetku obnove, naručitelj će sukcesivno  i to najduže kroz rok od 14 godina – refundirati  troškove obnove pružatelju usluge, s tim da godišnja iznos refundacije mora biti manja od ostvarenih ušteda.  

 

U postupku energetske obnove bolnice na Križinama ušteda/računica je slijedeća:  

  • nakon energetske obnove godišnji troškovi bolnice  za električnu energiju, mazut i vodu će  pasti s 10 na 4,5 milijuna kuna,
  • radovi na energetskoj obnovi bolnice će biti gotovi do jeseni 2015. No iznos radova će biti podmirivan sukcesivno do 2029., odnosno 14 godina nakon obnove i to na način da se iznos uštede na energentima (10- 4,5= 5,5 milijuna kuna godišnje)  usmjeri na refundaciju radova energetske obnove.   

 

  Radovi energetske obnove bolnice na Križinama  obuhvaćaju:

  • izgradnju toplinske fasade,
  • zamjenu prozora i vrata sa energetski učinkovitijima,
  • hidroizolaciju,
  • rekonstrukciju toplinske podstanice  i termoenergetski sustav,
  • na krovu će se  ugraditi sustav solarnih kolektora za pripremu tople vode,
  • ugradit će se kompenzator jalove energije,
  • rekonstruirat će se  sustav unutarnje rasvjete ugradnjom štedljivih rasvjetnih elemenata te izgraditi centralni nadzor sustava,
  • sanirat će se sustav vodoopskrbe na način da će se omogućiti detekcija i sanacija kvarova, nadzor i optimaliziranje potrošnje vode.


Provođenjem energetske obnove bolnice smanjit će se potrošnja energenata za 56% a vode za 74%  pa će troškovi na godišnjoj razini  pasti s 10 na 4,5 milijuna kuna. Osim smanjenja troškova energetskom obnovom  se dobiva još i obnovljena zgrada koja je ugodnija za boravak i rad ljudi. 

Projekt energetske obnove zgrade bolnice na Križinama, jučer je u Upravnoj zgradi KNC-a Split predstavila ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš  a prezentaciji su prisustvovali i gradonačelnik grada Splita Ivo Baldasar te sanacijski upravitelj bolnice Kolja Poljak. Radi se o do sada najsloženijem projektu u sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora 2014-2015.( Izvor: Priopćenje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja 20150113 )

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.