Imunološki zavod: koje od 8 pisama namjere prelazi u obvezujuću ponudu za kupnju?


Struktira vlasništa Imunološkog zavoda u 2014.

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.01.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Imunološki zavod: koje od 8 pisama namjere prelazi u obvezujuću ponudu za kupnju?

Nakon Vladine odluke od 02.01.2015. o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica društva Imunološkog zavoda, potenci­jalni ulagači mogu pristupiti du­binskom snimanju Imuno­loškog zavoda

 

Je li Vlada prekasno odredila uvjete da bi Grad Zagreb ostao u igri za kupnju Imunološkog zavoda (IZ),  trebalo bi se doznati ovih dana. Podsjetimo, Grad Zagreb je jedan od 8 interesenata koji su u svibnju 2014. podnijeli neobvezujuću ponudu (pismo namjere) za kupnju IZ-a.

U međuvremenu se po tko zna koji put pokazalo da je  država neefikasan  vlasnik.  Podsjetimo, krajem 2013. je otvoren stečajni postupak nad IZ-om,  početkom 2014. go­dine su bili prvi put obznanjeni  uvjeti za ulazak strateškog par­tnera/ulagača. U svibnju 2014. se javilo 8 potencijalnih ulagača s pismima namjere/neobvezujućim ponudama. No, tada se dogodio zastoj a resorno Ministarstvo gospodarstva odlučilo je promijeniti uvjete.  Vlada je  nadalje otezala proces prodaje IZ-a mjesecima iako  u slučaju Imunološkog zavoda, izraz "vrijeme je novac" ima dvostruko značenje  zbog rokova isteka proi­zvodnih dozvola. Ako IZ nema proizvodne dozvole, vrijednost mu se znatno smanjuj, a investicija vrtoglavo raste…

Konačno, 2. siječnja 2015.  Vlada  usvaja „Prijedlog odluke o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica društva Imunološkog zavoda“. Tom je odlukom Vlada odredila početnu cijenu i uvjete za odabir strateškog partnera:

 • početna cijena dionice Imunološkog zavoda je 49,30 kuna (ili 7,79 milijuna kuna za ponuđeni udjel odnosno 54,38 % dionica IZ-a),

U nastavku su još neki od uvjeti koje će odabrani strateški partner  biti obvezan ispuniti:

 • proizvodnju Imunološkog zavoda trajno će trebati održati na teritoriju RH,
 • dokapitalizacija mora biti  minimalno 100 milijuna kuna u godinu dana, odnosno taj iznos će trebati uložiti u novu proizvodnju i osiguranje trajnog dobivanja dozvola  za proizvodnju  virusnih i bakterijskih cjepiva i krv­nih derivata iz ljudske i ži­votinjske plazme.

 

Odlukom od 02.01. 2015. Vlada je poduzela ključan ko­rak u potrazi za strateškim partnerom i dala zeleno svijetlo da Centar za restrukturiranje i prodaju  uputi poziv osmorici potencijalnih ulagača da predaju obvezujuće ponude za kupnju dionica IZ-a.  Prije obvezujućih ponuda, naravno, interesenti obavljaju dubinsko snimanje pa će tek nakon toga biti poznato tko će od  8 zainteresiranih iz svibnja 2014. svoje pisamo namjere (neobvezujuću ponudu) nadograditi i predati kao obvezujuću ponudu:

 • Bilthoven Biologicals,
 • Nexus Private Equity Partners (u  partnerstvu s PharmaSom),
 • Royal Derryclare iz Dublina,
 • JGL iz Rijeke,
 • Visia Croatica iz Zagreba,
 • Geneza iz Zagreba,
 • Hrvatski  zavod za zdravstveno osigu­ranje,
 • Grad Zagreb

 

Pismo namjere Grada Zagreba  dobilo je svojedobno podršku Novih sindikata i Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske koji su isticali nekoliko prednosti neobvezujuće ponude Grada Zagreba u odnosu na ostalih 7 neobvezujućih ponuda:

 • jedino Grad Zagreb  predviđa zadržavanje svih djelatnosti,
 • Grad Zagreb  predviđa preseljenje  IZ-a sa današnje lokacije u Rockefellerovoj na novu a na današnjoj bi lokaciji  bio  organiziran nasušno potreban centar za palijativnu skrb.

 

No, je li Vlada prekasno odredila uvjete da bi Grad Zagreb ostao u igri za kupnju Imunološkog zavoda ?

Naime,  Grad Zagreb u proračunu za 2015. nije mogao osigurati točan iznos za kupnju IZ-a jer nije bilo poznato koje će uvjete Vlada postaviti (početna cijena, iznos dokapitalizacije u prvoj godini i dr). Otežavajuća okolnost je ito što su  Vladine po­rezne izmjene iz proračuna Grada Zagreba „izbile“ oko 800 milijuna ku­na. Mnogo je razloga zbog kojih je proračun Grada Zagreba za 2015. i bez eventualnog ulaganja u Imunološki, prenapregnut… Grad Zagreb bi ovih dana trebao odlučiti da li i na koji će način dati obvezujuću po­nudu za ulaganje u Imu­nološki zavod. Slijedi vidjeti koji će model S. Švaljek smisliti da Grad preuz­me Imunološki zavod.  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.