*Dan knjige: Young Adult literatura ruši rekorde u prodaji knjiga


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 23.04.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan knjige: Young Adult literatura ruši rekorde u prodaji knjiga

Kako pronaći priču koja će privući one koji su prerasli Harryja Pottera? Literatura za mlade: pubertetlijama trebali pokazati i olakšati put u svijet odraslih

 

Što danas čitaju tinejdžeri?* Skeptici će na prvu loptu reći: Ništa, ali podaci koji dolaze od izdavača, prodavača knjiga te hrvatskih knjižnica pokazuju da to doista nije tako. Štoviše, upravo je tzv. Young Adult literatura (dakle romani koji nisu namijenjeni djeci, već upravo tinejdžerima) najbrže rastuća vrsta književnosti, ona koja često ru­ši rekorde prodaje kako klasičnih ta­ko i e-knjiga, ona za koju se otimaju najmoćniji književni urednici svijeta.

Sve donedavno u literaturi za mlade vrijedila su 2 ključna pravila:

  • ona je na neki način bila nastavak literature za djecu te je također morala biti edukativna i obrazovna,
  • to su bili romani koji su pubertetlijama trebali pokazati i olakšati put u svijet odraslih.

No, kako danas pronaći naslov (zapravo priču) koja će privući one koji su prerasli Harryja Pottera…?

 

Prvi dio  slavnog serijala J. K. Rowling, roman "Harry Potter i Kamen mudraca", objavljen je 1997. godine, a svjetskim hitom učinili su ga klinci koji su tada imali od 9 do 15 godina. Tada su bili djeca, baš kao i glavni junak njiho­va omiljenog štiva, i rasli su paralelno s njim.

Autorica je u svoj izmaštani svijet, pun magije, čarobnih štapića i metloboja vrlo čvrsto utemeljila na stvarnim pričama o odrastanju, prijateljstvima, suparništvu, pubertetskim mušicama i traženjima, prvim više ili manje ozbilj­nim ljubavima... a taj su dio priče djeca jednostavno "progutala" uz fantastični siže kao predjelo i desert.

No, što će privući one koji su prerasli Harryja Pottera?  Tu je na scenu, nakon godina traženja, stupila "Sumrak saga", priča o mladoj djevojci, zapravo srednjoškolki, i nje­noj velikoj ljubavi. No, on je vampir, a drugi mladić s kojim se upušta u flert (ili intenzivno prijateljstvo, kako vam drago) je vukodlak. Teško da je iz te priče neka živuća srednjoškolka mo­gla izvući kakvu pouku…

Na svu sreću, posljednjih nekoliko godina podaci o čitanosti i prodaji knjiga pokazuju da ima nade za i za one "staromodne" priče koje uistinu govore o nekim stvarnim mladim lju­dima i njihovim (ne uvijek sjajnim) životima.

Rodonačelnik tog i takvog žanra je John Green, koji je svojim hit romanom "Greška u našim zvijezda­ma" osvojio milijune čitatelja širom svijeta. Priča je to o dvoje mladih koji se sreću i zaljubljuju u terminalnoj fa­zi svojih bolesti.

 

„To nije knjiga o umiranju nego o ljubavi“, kaže John Green koji je roman napisao nakon susreta s 13-godišnjakinjom koja je umirla od raka gušterače. Autor je uvjeren da je na uspjeh romana utjecalo to što se  trudio da  i odrasli likovi budu od krvi i mesa, a ne karikature. K tome, čitalačka publika žudi za neironiziranom, nesentimentalnom emocijom na koju je teško naići…

 

Sličnim se receptom John Green poslužio i za svoj drugi veliki hit  roman za mlade "U traganju za Alaskom", (Hrvatska/izdavač Fokus). I uz ovu će knjigu mnogi prolijevati suze. I ovdje je ponovno riječ o odrastanju. Dvojica mladih prijatelja (u nas bi bili sred­njoškolci) moraju se suočiti sa smrću djevojke koju su obojica voljeli. Glav­no je pitanje: je li ta smrt nesreća ili samoubojstvo. Obojica su krivi jer je nisu spriječili da pijana sjedne za volan, ali treba naučiti kako živjeti nakon te smrti. Green im bez lažnog sentimenta piše upute za to. (*Izvor: B. Radović, Večernji list 20150110)

 

*MEĐUNARODNI DAN KNJIGE, 23. TRAVNJA

Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava 23. travnja svake godine donesena je na  konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine. To je simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. (Izvor:www.stampar.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.