Ministar Varga izabrao Gras Savoye i ograničio tržišno natjecanje?


Ministar zdravlja Siniša Varga

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 27.01.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ministar Varga izabrao Gras Savoye i ograničio tržišno natjecanje?

Je li ministar zdravlja prekšio zakon kad je bez javnog natječaja angažirao Gras Savoye? Radi se o usluzi posredovanja u sklapanju osiguranja za 42 bolnice

 

Na hrvatskom tržištu po­sluje 40-tak posrednika u osiguranju a ministar Varga je odabrao jednoga -Gras Savoye- i to bez javnog natječaj. Radi se o javnom novcu poreznih obveznika i o unosnom 50-milijunskom poslu posredovanja u objedinjenoj javnoj nabavi osiguranja za 42 javne bolnice. Prevedeno u brojke, Gras Savoye bi trebao zaraditi 14% , odnosno 7 milijuna kuna. Mediji su podigli prašinu a jedna se osiguravajuća kuća,  koja smatra da je  u ovom poslu ostala „kratkih rukava“, formalno pritužila. Euroherc osiguranje, naime, smatra da postupak ministra zdravlja koji je angažirao posrednika u osiguranju bez javnog natje­čaja ima uči­nak ograničenja tržišnog na­tjecanja i diskriminacije. Stoga je Euroherc  uložio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. No prošlo je tjedan dana a odluka još nije donesena.

Odabrani tvrtka Gras Savoye Croatia za usluge posredovanja u osiguranju je  podružnici europ­skog lidera u posredništvu Gras Savoye Willis. Njen prokurist je Hrvoje Vojković koji je do prije nekoliko godina bio na čelu Croatia osiguranja – tada u javnom vlasništvu.

U cijeloj je priči pozitivno to što se konačno uvodi uzanca osiguranja u zdravstvenu djelatnost te će ubuduće:

  • u potpunosti biti pokrivena odgovornost liječnika od profesionalne odgovornosti. To do danas nije bio slučaj u čak 45% bolnica pa je država morala isplaćivati velik novac u sudskim parnicama oštećenih bolesnika.

Uz to, novom će se objedinjenom javnom nabavom za osiguranje pokriti odgovornost bolnica:

  • prema njihovim djelatnicima,
  • kao i niz najrazličitijih rizika materijalne štete, od poplava do, najrazličitijih kvarova, od infrastrukture do strojeva.

Međutim, je li  Ministarstvo zdravlja  postupalo zakonito (i/ili etično?) kada je angažiralo posrednika u osiguranju bez javnog natje­čaja?

Radi li tu o ograničavanju tržišnog natjecanja i diskriminaciji? Je li riječ o prekoračenju ovlasti i pogodovanju  - ipak se radi o javnom novcu i javnom dužnosniku, ministru zdravlja?

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, u europskim je zemlja­ma praksa da se posrednik u osiguranju odabire putem javnog natječaja.

U povodu medijskih napisa o pogodovanju Ministarstva zdravlja posredničkoj tvrtki Gras Savoye, glasnogovornik tog ministarstva izjavio je da ne postoje zakonske prepreke za angažman posrednika (Gras Savoye) bez natječaja. Obrazloženje glasi:

  • Ministarstvo zdravlja podsjeća da je objavljen jedan javni natječaj za prikupljanje ponuda za nabavu usluga osiguranja za 42 zdravstvene ustanove, uključene u projekt objedinjene javne nabave, te da nije  bilo potrebe pro­vesti drugi javni natječaj još za  posred­nika (Gras Savoye) jer  posrednik u osiguranju, prema Zakonu o osiguranju, obavljeni posao naplaćuje od osiguravajuće kuće koja pobijedi na natječaju.
  • Prema  tumačenju Zakona o javnoj na­bavi koje je 2012. dalo Ministarstva gospodarstva,  dozvoljeno je da „prije početka postupka javne nabave naručitelj (u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja, OP), smije tražiti ili prihvatiti savjet gospodarskog subjekta (u ovom slučaju Gras Savoye,  OP)  koji se može iskoristiti u izradi dokumentacije,  uz uvjet da takav savjet ne smije imati uči­nak ograničenja tržišnog na­tjecanja i diskriminacije".
  • Naime, Gras Savoye  je samoinicijativno ponudio savjet Ministarstvu zdravlja prije početka postupka javne nabave a vezano uz izradi dokumentacije. Gras Savoye  je  obavio analizu tržišta i dao prijedlog rješenja za nabavu usluge osiguranja i to bez ikakvog troška za Ministarstvo zdravlja.
  • Tvrtka Gras Savoye anga­žirana je jer su se obratili Mini­starstvu zdravlja s ponudom za rješavanje pitanja objedinjene javne nabave usluga osiguranja za 42 bolnice, što će donijeti uštedu u iznosu od barem 15 mil. kuna godišnje, a uz puno šire pokriće šteta. Gras Savoye besplatno je obavio analizu tržišta i dao prijedlog rješenja. Naime, prema odredbama Za­kona o osiguranju, posrednik u osiguranju nema pravo na proviziju od ugovaratelja osi­guranja, već usluge naplaćuje od osiguravajuće kuće koja pobijedi na natječaju ", ističu u Ministarstvu zdravlja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.