Osiguranje bolnica od liječničke greške i 4milijuna odštete dječaku sa 57 dijagnoza


Dominic Pitra

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.01.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Osiguranje bolnica od liječničke greške i 4milijuna odštete dječaku sa 57 dijagnoza

Prva presuda na kaznu zatvora liječniku zbog profesionalne odgovornosti pala je u isto vrijeme kad se odvija natječaj Ministarstva zdravlja koji ima za cilj uspostaviti jedinstvene osiguravateljne standarde za sve bolnice

 

Ginekolog  Đurić je prvi hrvatski liječnik koji ide u zatvoru zbog liječničke pogreške a država će platiti 4,6 milijuna odštete oštećenom pacijentu. Dio tog odštetnog iznosa trebao bi teretiti javnu bolnicu Merkur te dva ginekologa, Đurića i Balenovića.

Čak 7 godina trajao je sudski proces da bi prije 2 sedmice sudac Rafael Krešić donio presudu: dr. Predrag Đurić nepravo­moćno je osuđen na 1,5 godina zatvora zbog nestručno vođenog poro­đaja i dovršetka porođaja Dominica Pitre u ljeto 2007. u zagrebačkoj bolnici Mer­kur, u kojoj je kao privatni liječnik porađao Dominicovu majku. Unatoč komplikacijama i unatoč tome da se porođaj odvijao u javnoj bolnici Merkur a ne u njegovoj privatnoj ordinaciji, dr. Đurić je sve naplatio od obitelji Pitra.

Zbog liječničke pogreške, danas  sedmoipolgodišnji dje­čak Dominic stopostotni je invalid s čak 57 dijagnoza, a osnovna je cerebralna pa­raliza i najteži oblik epilep­sije. Ne može gutati, sjediti, držati glavu, ne govori, ne čuje i jedva vidi. Često ima bolove a s okolinom komunicira tako da zaplače jer na drugi način ne može iskazati svoje potrebe.

Premda zdravlje malenom Dominicu nitko ne može vratiti, njegovoj obitelji kao i drugim oštećenim pacijentima, sudski dodijeljena odšteta zbog liječničke pogreške može olakšati život. Primjerice 4-člana obitelj Pitra živi u u stanu od 30-ak kvadrata. Odšteta bi im poboljšala uvjete života  jer bi Dominicova mlađa sestrica  dobila svoju sobu a ovako je neprekidno uz Dominika koji ne može ništa reći već komunicira tako da počne plakati.


Istovremeno sa završnicom sudskog proces koji je obitelj Pitra (uz zahtjev za 4,6 milijunskom odštetom), vodila protiv države, bolnice Merkur i ginekologa Đurića - odvijao se javni natječaj  po postupku objedinjene nabave - kojim Ministarstvo zdravlja traži najpovoljnijeg osiguravate­lja za bolnice. Svrha je  uspostaviti jedinstvene osiguravateljne standarde za  42 javne bolnice, optimalno i široko pokriće svih zdravstvenih ustanova od svih rizika, adekvatan limit pokrića i drugo. Ukratko, radi se o "all inclusive" osiguranju u koje bi bilo uključeno:

 • odšteta pacijen­tu zbog liječničke pogreške/profesionalne odgovornosti liječnika,
 • rizik od poplave,
 • rizik od potresa,
 • osiguranje od posljedica štrajka djelatnika,
 • rizik loma stroja.
 • i još neki rizici, uključujući čak i rizik od pada letje­lice.

Potez je to kojim mini­star zdravlja Siniša Varga dokida dosadašnju praksu individualnog (ne)ugovaranja osiguranja od strane javnih bolnica, prema različi­tim kriterijima i uvjetima a po kojem čak:

 • 45 % bolnica nije do sada imalo osiguranje od profesionalne odgovornosti,
 • 70 % bolnica nije do sad imalo osiguranje od rizika poplave,

K tome, ušteda (količinski rabat)  zbog objedinjene nabave se procjenjuje na 15 milijuna kuna godišnje na premijama osiguranja, a uz puno šire pokriće šteta od danas dostupnog. Pravila po kojima će se isplaćivati su:

 • Plaćanje liječničke pogreške imat će godišnji limit od 20 milijuna kuna. Osim toga, predviđa se limit od 1 milijun kuna godišnje po štetnom događaju te maksimalno 2 štetna događaja od po 4 milijuna kuna (Usporedbe radi obitelj Pitra potražuje 4,6 milijuna ili 23% sveukupnog godišnjeg iznosa).
 • Gornji je iznos za jedan štetni do­gađaj treće osobe, ako se, primjerice, netko ozlijedi u bolnici, 400.000 kuna.
 • Upola manje, odnosno 200.000 kuna, maksimalan je iznos odštete bolnice kad su u pitanju vlastiti djelatnici, za što je ukupan limit 10 milijuna kuna godišnje.“ (Izvor: od­govori iz Ministarstva zdravlja prema Večernji list 20150110).

No, drugi dio postupka  kojim Ministarstvo zdravlja traži najpovoljnijeg osiguravate­lja za bolnice – dobio je negativan odjek jer jer ministar Varga  odabrao posrednika trvtku Gras Savoye bez javnog natječaj. Jedna je osiguravajuća kuća,  koja smatra da je  u ovom poslu ostala „kratkih rukava“, formalno uložila žalbu. Euroherc osiguranje, naime, smatra da postupak ministra zdravlja koji je angažirao posrednika u osiguranju bez javnog natje­čaja ima uči­nak ograničenja tržišnog na­tjecanja i diskriminacije. Stoga je Euroherc  uložio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

U cijeloj je priči pozitivno to što se konačno uvodi uzanca osiguranja u zdravstvenu djelatnost te će ubuduće u javnim bolnicama u potpunosti biti pokrivena odgovornost liječnika od profesionalne odgovornosti. To do danas nije bio slučaj u čak  pola javnih  bolnica pa je država morala isplaćivati velik novac u sudskim parnicama oštećenih bolesnika, kao što to pokazuje sudski proces pacijenta Pitra protiv države, bolnice Merkur i ginekologa Đurića i  Balenovića.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.