Dodatni bolnički termini: srijeda popodne i subota ujutro za kraće liste čekanja


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 16.02.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dodatni bolnički termini: srijeda popodne i subota ujutro za kraće liste čekanja

Poreznim je obveznicima šokantno zazvučala izjava dr. Goluže:“Cijena prekovremenog sata vikendom od 50-ak kuna toliko je podcijenjena da ne vjerujem da se može motivirati kolege na prekovremeni rad”.  Riječi su to  predsjednika Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL)  kojima izražava sumnju u uspjeh novih mjera Ministarstva zdravlja za smanjenje listi čekanja „obzirom na potplaćenost prekovremenog rada u zdravstvu  i nemogućnost da se ikoga prisili na dodatan rad”. (Izvor: Nova TV/portal dnevnik.hr 11.02.2015.)


Radi se o “Programu  plus”, najnovijoj akciji Ministarstva zdravlja koje uvođenjem dodatnih bolničkih termina srijedom  popodne i subotom ujutro namjerava smanjiti liste  čekanja. No, to  za HUBOLOV-ove  liječnike, zaposlene u javnim bolnicama koje financiraju porezni obveznici,  predstavlja nepoželjni, odnosno potplaćeni režim rada.

“Uređaj može radit 24 sata dnevno...je li to subota ili nedjelja… bolest isto tako boli i u subotu i u nedjelju, kao i bilo koji drugi radni dan” – pozitivno je ocijenio najnoviju mjeru Ministarstva zdravlja jedan od prvih pacijenata koji je naručen u dodatnom terminu u sklopu „Programa plus“.

Jer nažalost, na preglede kod liječnika u javnim bolnicama  ne možete kada vas boli, već kada ima mjesta. Na pregled u bolnicama i ostalim bolničkim ustanovama  čeka oko 586.000 pacijenata (Izvor: Nova TV/portal dnevnik.hr 14.02.2015.):

  • oko 80.000 pacijenata  čeka  na preglede u KBC-u Zagreb,
  • oko 59.000 pacijenata  čeka  na preglede u KBC-u Split,
  • 250 dana -  se čeka magnetska rezonanca i CT-i,
  • 200 dana - se čeka ultrazvuk srca, dojke i štitnjače,

 

Liste čekanja su dugačke  a kako bi ih smanjilo Ministarstvo zdravlja je u  srijedu 11. veljače na Svjetski dan bolesnika pokrenulo akciju pod nazivom "Program plus", tijekom koje će 33 hrvatske bolnice u dodatnim popodnevnim i vikend terminima obavljati dijagnostičke postupke i operativne zahvate na koje se najduže čeka. Kojih će to 10 dijagnostičkih postupaka biti, prvih kontrolnih pregleda ili operacija za jednodnevnu bolnicu – odlučuje svaka bolnica individualno, ovisno o tome za što su liste čekanja najduže.

„Pacijenti koji dugo čekaju, bit će ovih dana pozvani da srijedom poslijepodne i subotom ujutro obave preglede“, rekao je ministar Varga za vrijeme predstavljanja “Programa plus” i dodao kako očekuje dobar odaziv bolnica s obzirom na novi model plaćanja po kojem se sada, nakon izlaska HZZO-a iz državne riznice,  bolnicama isplaćuju usluge tek po izvršenju.

Ukratko o „Projektu plus”:

  • 33 bolnice  će u razdoblju se od sredine veljače do ljeta, uvesti dodatan rad srijedom popodne i subotom ujutro radi samanjenja lista čekanja,
  • ciljana vrijednost je oko 6000 dodatnih pregleda mjesečno,
  • bolnice same odabiru desetak dijagnostičkih postupaka, prvih kontrolnih pregleda ili operacija za jednodnevnu bolnicu za koje imaju najduže liste čekanja i u skladu s tim organiziraju dodatne termine,
  • nakon što se skrate liste za prvih deset postupaka na koje se najdulje čeka, ići će se na skraćivanje i ostalih lista čekanja,
  • radit će se  prioritizacija i prema dijagnozi i prema stanju a obiteljski bi liječnici trebali pomoći da se izdefinira hitnost; djeca će imati prioritet,
  • u samom startu akcije prednjači riječki KBC koji otvara čak 12 ambulanti u dodatnim terminima subotom ujutro i srijedom popodne.

 

Dodatan rad srijedom popodne, i subotom ujutro nije najbolje sjeo udruzi bolničkih liječnika (HUBOL):„Nije dogovoreno s izvršiteljima  tko to želi radit, tko ne želi. Nije jasno definirana cijena rada. …koliko sam upoznat bit će plaćeno prema vrijednosti satnice prekovremenog rada*)”,  izjavio je  Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a.

“Sve će biti plaćeno, a na ravnateljima bolnica je da preraspodijele radno vrijeme djelatnika. Očekujemo od svakog zaposlenika koji ima svog neposrednog nadređenog da sluša naredbe koje je dobio. Zdravstveni radnici imaju dovoljno empatije da svojoj profesiji pristupaju kao pozivu, a ne kao poslu*)” poručio je HUBOLOV-cima  ministra  Varge koji je početak akcije ciljano smjestio  između Svjetskog dana bolesnika i Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.